Ο ΠΑΟΚ «ψαρεύει» σε ελληνικά νερά αλλά... δεν του βγαίνει

Γιώργος Πετρίδης31 Μαΐου 2024

Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει από νωρίς τη μεταγραφική στόχευση του, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της σεζόν στο τέλος της οποίας αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες του ρόστερ του με επιλογές μέσα από την ελληνική Superleague, με τις περιπτώσεις του Κώστα Θυμιάνη του Πανσερραϊκού, του Αντώνη Τσιφτσή του Αστέρα Τρίπολης και του Γιώργου Λιάβα του Παναιτωλικού.

Είναι μία πραγματικότητα όχι τόσο συνηθισμένη για τον ΠΑΟΚ της τελευταίας 12ετίας, τον ΠΑΟΚ δηλαδή του Ιβάν Σαββίδη αφού λίγες ήταν οι φορές που «ψάρεψε» σε ελληνικά νερά και ακόμη λιγότερες εκείνες που δικαιώθηκε από τις επιλογές του. Το metrosport.gr τις θυμήθηκε και σας τις παρουσιάζει...

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2012 με τον Ισπανό τερματοφύλακα Σανθ Χακόμπο. Η καλή σεζόν που είχε κάνει με τον Αστέρα Τρίπολης, του άνοιξε την πόρτα της Τούμπας στην οποία πέρασε δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει σταθερά τη θέση κάτω από τα δοκάρια. Από το 2012 μέχρι το 2014 μέτρησε έτσι 21 ματς Πρωταθλήματος.

Έναν χρόνο μετά, ο Δικέφαλος επέλεξε έναν ποδοσφαιριστή που ουσιαστικά δικαίωσε την επιλογή του. Ήταν ο Γιάννης Σκόνδρας που μετά από μία παραγωγική τετραετία στον Ατρόμητο (79 παιχνίδια Πρωταθλήματος) μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ενεργός στην ουσία, στην τριετία 2013-16 ενώ ανήκε στο ρόστερ του Δικεφάλο και στη σεζόν 2016-17. Αποχώρησε έχοντας καταγράφει συνολικά 63 παιχνίδια Πρωταθλήματος και δύο γκολ.

Το 2014 ο Δικέφαλος αποφάσισε να ποντάρει σε μία δοκιμασμένη λύση, αυτή του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Ο διεθνής φορ ήταν αρκετά παραγωγικός μετρώντας επτά γκολ σε 24 ματς Πρωταθλήματος, αλλά βρισκόταν πια στη δύση της καριέρας του και έτσι αποχώρησε μετά από μία μόνο σεζόν, για να ακολουθήσουν οι παρουσίες του δύο φορές στον Ατρόμητο και από μία στον Αστέρα και τον Παναιτωλικό.

Το καλοκαίρι του 2015 ήταν το πιο παραγωγικό από αυτά των ημερών του Ιβάν Σαββίδη σε αυτό το επίπεδο, αφού ο ΠΑΟΚ έκανε δικούς του τέσσερις ποδοσφαιριστές από την ελληνική αγορά. Πήρε «πακέτο» από τον ΠΑΣ τον Χάρη Χαρίση και τον Νίκο Κοροβέση, τον Γιάννη Μυστακίδη από τον Πιερικό και επανέφερε τον Στέλιο Μαλεζά από τον Παναιτωλικό. Ο Χαρίσης αν και έδειξε καλά στοιχεία, δεν στέριωσε στην Τούμπα κάτι που έγινε και με τον Κοροβέση που πέρασε μόνο μία σεζόν σε αυτήν. Ο Μυστακίδης από την πλευρά του ήταν περισσότερο παραγωγικός αφού πέρασε δύο «γεμάτες» σεζόν με 35 ματς και 7 γκολ Πρωταθλήματος.

Το 2016 ο ΠΑΟΚ έριξε τη... ζαριά του με τον Αμρ Ουάρντα που είχε «λάμψει» στην προηγούμενη σεζόν με τον Παναιτωλικό (27 αγώνες και 5 γκολ). Ο Αιγύπτιος μέτρησε μόλις 10 παιχνίδια και 2 γκολ στη σεζόν 2016-17 για να επιστρέψει δύο φορές στα επόμενα χρόνια (2018-19 και 2020-21) με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το καλοκαίρι του 2017, ο ΠΑΟΚ επένδυσε σε δύο Έλληνες παίκτες που αποτέλεσαν σημαντικά «γρανάζια» στην ομάδα που κατέκτησε τα πάντα στη συνέχεια. Έκανε δικούς του τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Δημήτρη Λημνιό από τον Ατρόμητο, δίνοντας του τετραετές, μάλιστα, συμβόλαιο για να παραμείνει τελικά στην Τούμπα για τρία χρόνια.

Ο Λημνιός μέτρησε στην τριετία 2017-20 στο Πρωτάθλημα, 76 παιχνίδια και πέντε γκολ ενώ ο Πασχαλάκης φόρεσε για πέντε χρόνια με τα ασπρόμαυρα, «γράφοντας» 115 παιχνίδια Πρωταθλήματος και αποτελώντας τον βασικό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι του 2019 ο ΠΑΟΚ έκανε τρεις κινήσεις στην ελληνική αγορά αλλά μόνο οι δύο από αυτούς τους παίκτες φόρεσαν τη φανέλα του ενώ ένας παραμένει ως σήμερα μέλος του. Ο Δημήτρης Μελιόπουλος αποκτήθηκε από την Ξάνθη με τετραετές συμβόλαιο, ωστόσο πήρε μία απόφαση ζωής, σταματώντας το ποδόσφαιρο. Ο Δικέφαλος έδωσε συμβόλαιο ακόμη στον Ενέα Μιχάι που προερχόταν από τον Παναιτωλικό και στον Ζίβκο Ζίβκοβιτς που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό με την Ξάνθη μέσα από την τριετία 2016-19. Ο Αλβανός περιορίστηκε πάντως σε 23 παιχνίδια Πρωταθλήματος στην τριετία 2019-22 πριν μετακομίσει στην πορτογαλική Φαμαλικάο στην οποία και παραμένει.

Ο Σέρβος τερματοφύλακας διένυσε μία πενταετία πια στην Τούμπα, παίζοντας περισσότερο στην πρώτη σεζόν του, στο 2019-20 όταν και έκανε 20 παιχνίδια Πρωταθλήματος ενώ στην τετραετία που ακολούθησε είχε συνολικά 24 συμμετοχές.

Ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αγορά, για μία ακόμη φορά στη μετά-Πρίγιοβιτς εποχή και στο καλοκαίρι του 2021 και έκανε μία επιλογή μέσα από την ελληνική Superleague. Ο Νέλσον Ολιβέιρα προερχόταν από μία διετία με 52 ματς και 20 γκολ Πρωταθλήματος, ωστόσο στην Τούμπα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για τον Πορτογάλο αφού στην πραγματικότητα δεν έπαιξε στην πρώτη σεζόν του λόγω τραυματισμού και τελικά στη διετία 2021-23 μέτρησε 37 ματς και 7 γκολ.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο ΠΑΟΚ έκανε δικό του με συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων, τον Παναγιώτη Τζίμα που προερχόταν από τον Αστέρα Τρίπολης χωρίς ωστόσο ο 23χρονος πια μέσος, να βρει ευκαιρίες στην Τούμπα. Έτσι στις δύο προηγούμενες σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η τελευταία απόπειρα του ΠΑΟΚ να βρει παίκτη μέσα από το ελληνικό Πρωτάθλημα ήταν αυτή του Γιάννη Κάργα, στο καλοκαίρι του 2022. Ο 30χρονος πια στόπερ, προερχόταν από σεζόν με τον Πλατανιά, τον Πανιώνιο και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν στέριωσε όμως στον ΠΑΟΚ αφού όχι μόνο μέτρησε μόλις 8 παιχνίδια Πρωταθλήματος στη σεζόν 2022-23, αλλά διακόπηκε και το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει, «πληρώνοντας το μάρμαρο» για την αποβολή του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Opap Arena.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.