Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο πνευμονολόγος Ηρακλής Τιτόπουλος και σχολίασε την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα, κατέθεσε την αισιοδοξία του πως με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι πιθανό το Πάσχα να αρχίσει η καθοδική πορεία σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Θλίβομαι κι εγώ για τον αριθμό των συμπολιτών μας, οι οποίοι άλλοι ταλαιπωρούνται και άλλοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Εύχομαι, όπως όλοι μας, αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη να έχει ένα αίσιο τέλος. Αν και κάθε άνθρωπος που χάνει τη ζωή του έχει την ιδιαίτερη αξία του, οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο θέμα της πρόληψης. Οι θάνατοι στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότεροι από τον μέσο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Επίσης, και ο μέσος όρος ηλικίας είναι μεγάλος. Εύχομαι αυτό το πικ που βρισκόμαστε να είναι το τελικό και να καταφέρουμε να αντέξουμε τις επόμενες κρίσιμες 1-2 εβδομάδες. Να αντέξει το σύστημα υγείας, να αντέξουν οι άνθρωποι τις απαγορεύσεις. Έχει μεγάλη σημασία για τον καθέναν μας να καταλαβαίνει ότι είναι εν δυνάμει φορέας του ιού και να λειτουργεί με τρόπο ώστε να προστατεύει το σύνολο».
Για το πότε θα αρχίσει η καθοδική τάση: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια αργή αλλά ανοδική τάση. Με βάση τα νούμερα που έχουμε και τον βαθμό αύξησης των περιστατικών βλέπουμε πως ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μια σταθεροποίηση στη χώρα μας. Κι όλα αυτά χωρίς να εμφανιστούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα της κυβέρνησης, οι οποίες θα φανούν από την επόμενη εβδομάδα. Είμαι αισιόδοξος πως από το Πάσχα θα αρχίσουμε να έχουμε μια καθοδική πορεία. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε ένα σταθερό πλατό και πρέπει να είμαστε σε μια διαρκή εγρήγορση».
Για τις παραγγελίες χλωροκίνης: «Η χλωροκίνη είναι ένα συστατικό πολλών φαρμάκων και όπως φαίνεται έχει ισχυρή αντιική δράση. Στη Γαλλία το φάρμακο αυτό δόθηκε σε ασθενείς που εμφάνισαν πνευμονία και φάνηκε ότι μπορεί να αποτρέψει από τη βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, τη διασωλήνωση και εν τέλει τον θάνατο. Οι ιδιαιτερότητες, βεβαίως, είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα. Βλέπετε ότι στη Γερμανία ο ιός χτυπά πιο νέους ανθρώπους, στο εξωτερικό υπήρξαν άνθρωποι 35 ετών που πέθαναν. Το μήνυμα που θέλω να στείλω, επειδή η χλωροκίνη εξαντλήθηκε από τα φαρμακεία, είναι πως η ουσία αυτή δεν είναι για χόρταση. Έχει σοβαρότατες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν παίρνουμε την ουσία για να προφυλαχθούμε».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ