Από μηχανής... Ντάνι Όλμο: Το πολύτιμο «γρανάζι» σε μία καλοδουλεμένη μηχανή

Δημήτρης Μπασμπαρέλας15 Ιουλίου 2024

Ντάνι Όλμο... Από μηχανής Θεός για τους Ισπανούς, αλλά και συνάμα ένα υπερπολύτιμο γρανάζι σε μία καλοδουλεμένη μηχανή. Μπορεί να μην αναδείχθηκε κορυφαίος της διοργάνωσης, ωστόσο ο 26χρονος μέσος έκανε τα πάντα για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία...

Ο Ισπανός μέσος σκόραρε τρεις φορές στο φετινό EURO, ήταν επομένως στους πρώτους σκόρερ του θεσμού, ενώ μοίρασε παράλληλα και δύο υπέροχες ασίστ. Ήταν εκείνος, που «ξέρανε» αρχικά τη Γερμανία. Σφράγισε και την ανατροπή με τη Γαλλία. 

Το καλύτερο, βέβαια, το κράτησε για το τέλος, καθώς στο 90' του τελικού με την Αγγλία παρενέβη πάνω στη γραμμή με κεφαλιά και γλύτωσε σίγουρο γκολ που θα οδηγούσε το ματς στην παράταση. Πανηγύρισε σαν να είχε σκοράρει, μιας και ήταν η στιγμή τέτοια, αφού η... παρέμβασή του θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η στιγμή του ματς. Έτσι έγινε η Ισπανία, η μοναδική... αήττητη «Βασίλισσα» της Ευρώπης με 7/7.

Η κραυγή του Όλμο; «Ήταν η καταιγιστική κραυγή του νικητή», όπως γράφει ο Guardian. «Bρυχήθηκε και χτύπησε δυνατά το στήθος του, μοιάζοντας περισσότερο με τον Ράσελ Κρόου, από την εποχή της ταινίας, στον «Μονομάχο», παρά με τον εκλεπτυσμένο, Ισπανό μέσο. Ο Μαρκ Κουκουρέγια συμμετείχε κι αυτός στο... φεστιβάλ τεστοστερόνης και έσπρωξε τον Όλμο τόσο δυνατά στον πανηγυρισμό, αφού κόντεψε να τον ρίξει στο έδαφος», επισημαίνεται ακόμη στο ίδιο δημοσίευμα. 

Ήξεραν, εξάλλου, ότι η κεφαλιά του Όλμο, πάνω στη γραμμή, είχε εξασφαλίσει πιθανότατα το Euro του 2024. Υπήρχε σχεδόν περισσότερη χαρά στη... λαμπρή αμυντική απόκρουση, από τις σαρωτικές επιθετικές κινήσεις, που κέρδισαν το παιχνίδι στην Ισπανία. Γιατί, είναι γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο οι Ισπανοί έκαναν γιο-γιο την αγγλική αμυντική λειτουργία. Κι έτσι έγινε. Η Ισπανία κατέκτησε το EURO. Δίκαια, απολύτως. Όσο για τον Ντάνι Όλμο; Έφτασε τις 39 συμμετοχές με τη φανέλα της Ρόχα, έχοντας και 11 γκολ ταυτόχρονα. Αγωνίζεται στη Λειψία, στη Γερμανία. 


Από τη Μασία, στην Κροατία

Γεννημένος στην Τεράσα, στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ο Όλμο έμοιαζε πάντα προορισμένος να περάσει χρόνο στη διάσημη ακαδημία νέων του ισπανικού συλλόγου, τη Μασία. Τερμάτισε πρώτος σκόρερ για την ηλικιακή του ομάδα, σε τέσσερις από τις έξι σεζόν του στη φημισμένη ακαδημία, αλλά αποφάσισε να φύγει από την Μπαρτσελόνα για να προχωρήσει στην καριέρα του, πηγαίνοντας στην Κροατία και συγκεκριμένα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με επαγγελματικό συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2014.

Ο Όλμο έδειξε γρήγορα το ταλέντο του, που η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει. Συμμετείχε γρήγορα στην πρώτη ομάδα του Ζάγκρεμπ και έκανε το ντεμπούτο του, τον Φεβρουάριο του 2015, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Τον Ιούνιο του 2019 αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Κροατία και βοήθησε την Ισπανία να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U21, σημειώνοντας τρία γκολ στη διοργάνωση – συμπεριλαμβανομένου ενός στη νίκη 2-1 επί της Γερμανίας στον τελικό. Ήταν η εποχή, που τον ήθελε και ο Άγιαξ!

Ντεμπούτο στους ομίλους

Ο Ισπανός επιτελικός μέσος έκανε το ντεμπούτο του στους ομίλους του UEFA Champions League το 2018 και συνέχισε με 124 εμφανίσεις για την ομάδα από το Ζάγκρεμπ, συνολικά, σκοράροντας 34 γκολ και μοιράζοντας 28 ασίστ, ενώ έπαιξε σε διάφορες θέσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Η προτιμώμενη θέση του 25χρονου; Είναι στο Νο10. Επιτελικός μέσος, στην ουσία, έτσι; Στον ρόλο, πίσω από τον επιθετικό, όπου έπαιξε - ως επί το πλείστο - υπό τον πρώην προπονητή της Λειψίας, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αφού υπέγραψε στη «Die Roten Bullen» στα μέσα του 2020-21.

Έκανε συνολικά 32 εμφανίσεις στην Bundesliga εκείνη τη σεζόν, συγκεντρώνοντας περισσότερα λεπτά από οποιονδήποτε άλλο μέσο της Λειψίας (2.205) και συνεισέφερε πέντε γκολ και 10 ασίστ, καθώς η ομάδα από τη Σαξονία, είχε τερματίσει δεύτερη στη Λίγκα, πίσω μόνο από την Μπάγερν Μονάχου. Υπέστη αποτυχίες, ελέω... τραυματισμών, στις δύο επόμενες... αγωνιστικές εκστρατείες, αν και η επιστροφή του από ένα πρόβλημα στο γόνατο, συνέπεσε με την ανοδική πορεία της Λειψίας την περασμένη σεζόν, όταν οι παίκτες του Μάρκο Ρόζε συνδύασαν την 3η θέση στην Bundesliga, με τη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση στο DFB Cup. Δεν είναι και λίγο...

Τα πράγματα συνέχισαν να βελτιώνονται το 2023/34, όταν ο Όλμο ξεκίνησε τη σεζόν με χατ-τρικ εναντίον της Μπάγερν Μονάχου. Ο τελευταίος θρίαμβος, η επιβλητική νίκη με 3-0 ενάντια στους Βαυαρούς γίγαντες, βοήθησε τη Λειψία να κατακτήσει το DFL Supercup για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Όλμο τελείωσε τη σεζόν με οκτώ γκολ, το καλύτερο του ως σύνολο από τότε που μετακόμισε στη Γερμανία. Με την Ισπανία στο EURO 2024 έπαιξε σε όλα τα 90λεπτα. Ήταν εκεί, «παρών», στην επιβλητική μεσαία γραμμή των Ισπανών.


Το ήξερες;

Ο Όλμο έγινε ο νεότερος ξένος, ο οποίος αγωνίστηκε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών και εννέα μηνών. Είναι επίσης ο τέταρτος νεότερος παίκτης, που αγωνίζεται για τον διάσημο κροατικό σύλλογο, ο οποίος, όπως και η Μπαρτσελόνα, διαθέτει... αριστοκρατική ακαδημία νέων.

Τι λένε για τον Ντάνι

  • «Ήταν ένας τυπικός επιθετικός. Σκόραρε γκολ σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Καταλάβαινε καλά τον χώρο, έτσι μπορούσε πάντα να βρει χώρο για να σκοράρει. Είναι φυσικός σκόρερ», σημείωσε πρώην προπονητής του, στη Μασία. 
  • «Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Ήταν μια εξαιρετική εμφάνιση από τον ίδιο και από ολόκληρη την ομάδα. Ο τρόπος, που σημείωσε το δεύτερο γκολ, ήταν φανταστικός. Αυτό που με εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο, είναι το πώς οδηγεί την ομάδα και βοηθά τους νεότερους παίκτες», δήλωσε ο προπονητής της Λειψίας, Μάρκο Ρόζε, που επαίνεσε τον Όλμο, μετά από την κατάκτηση του γερμανικού Super Cup, το 2023, εναντίον της Μπάγερν Μονάχου.

Όσο για τον ίδιο;

«Ήμουν οκτώ χρονών. Έπαιζα χαρούμενος μόνος μου, με μια μπάλα, όταν κάποιος - νομίζω ότι ήταν φίλος του μπαμπά μου - ήρθε και μου είπε... «Ε, Ντάνι, έλα εδώ! Πίστεψε αυτό, θα φωτογραφηθείς με τον Λιονέλ Μέσι! Προφανώς, ο Μέσι είχε έναν φίλο, που έπαιζε στο Castelldefels και είχε έρθει να τον δει, έτσι δεν είναι; Ευχαριστώ, είμαι καλός, θέλω να συνεχίσω να παίζω, έτσι δεν είναι;». Ήταν τα λόγια του Όλμο για τον πρώιμο ενθουσιασμό του, με το ποδόσφαιρο, από το οποίο δεν μπόρεσε να αποσπάσει την προσοχή του!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.