Άντριου Χάρισον: Ένα εκκολαπτόμενο αστέρι του ΝΒΑ στον ΠΑΟΚ

Metrosport Team10 Αυγούστου 2023

Θεωρήθηκε ανερχόμενος σταρ του ΝΒΑ. Ένας παίκτης που θα έκανε σπουδαία πράγματα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στους κορυφαίους πέντε παίκτες στην Αμερική. Το όνομα του μπήκε δίπλα σε αυτά των: Τζόελ Εμπίντ, Νίκολα Γιόκιτς, Τζέιλεν μπράουν. Αυτή είναι η ιστορία του νέου παίκτη του ΠΑΟΚ, Άντριου Χάρισον!


2013. Τα δίδυμα Άντριου και Άααρον Χάρισον (γνωστός από το πέρασμα του στο Ολυμπιακό) απόφοιτούν από το Travis High School και ο Άντριου θεωρείται ήδη στους έξι κορυφαίους παίκτες στην Αμερική μαζί με τους: Άντριου Γουίγκινς, Τζαμπάρι Πάρκερ και Τζούλιους Ραντλ, Άαρον Γκόρντον και Τζόελ Εμπίντ. Τα αδέρφια Χάρισον έκαναν κουμάντο στο λυκιακό μπάσκετ, υπήρξε τεράστιος ντόρος γύρω τους, πολλοί σκάουτερ έκαναν λόγο για τον Άντριου, έναν All around πόιντ γκαρντ, ένας κουμανταδόρος, ο οποίος μπορεί να παίξει άμυνα, να οργανώσει το παιχνίδι, να σουτάρει.

Όντας από τους τοπ παίκτες στην Αμερική στην ηλικία τους είχαν να διαλέξουν από μία πλοιάδα πανεπιστημίων για την κολλεγιακή τους καριέρα, επιλέγοντας τελικά το Κεντάκι. Προπονήτης εκεί είναι ο σπουδαίος Τζον Καλιπάρι, ο οποίος παραμένει head coach στο Κεντάκι μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια μετά. Μετά την πρώτη σεζόν τους στο κολλέγιο και τον χαμένο τελικό του ΝCAA από τό Κονέκτικατ, οι Harrison twins επιλέγουν να μείνουν και δεύτερη χρονιά με στόχο το πρωτάθλημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία super team στο Κεντάκι που το NCAA σπάνια έχει δει: Καρλ Άντονι Τάουνς, Ντέβιν Μπούκερ, Γουίλι Κόλι-Στάιν, Άλεξ Πόιθρες, Άντριου και Άααρον Χάρισον. Φτάνουν για δεύτερη συνέχη χρονιά στο Final four ωστόσο πάλι δεν καταφέρνουν να πάρουν το πρωτάθλημα, χάνοντας στα ημιτελικά από το Ουισκόνσιν. Σε ερώτηση που θα γίνει στον Άντριου το 2019 για την επιλογή να μείνει και δεύτερη χρονιά στο στο κολλέγιο και να μην επιλέξει να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του 2014, λέεει χαρακτηριστικά: Δεν ξέρω γιατί το έκανα, αν είχα την ευκαιρία να το αλλάξω θα το έκανα σίγουρα.

Ο Άντριου Χάρισον στο Draft του 2015 επιλέγεται στο Νο44 από τους Φοίνιξ Σανς και μέσω trade καταλήγει στους Μέμφις Γκρίζλις. Τη σεζόν 2015-2016 κάνει μία εξαιρετική χρονιά στη G-League και τους Άιοβα Γουλβς, έχοντας 18.5 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ and 1.5 κλεψίματα ανά αγώνα. Το Μέμφις πιστέυει ότι έχει βρει στο πρόσωπο του Άντριου τον αναπληρωματικό πόιντ γκαρντ της ομάδας για τα επόμενα χρόνια, οπότε υπογράφουν μαζί του πολυετές συμβόλαιο, που εν τέλει κράτησε μόλις δύο χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2017, το Bleacher Report σε δημοσίευμα του,αναλύει τα μεγαλύτερα prospect από κάθε ομάδα. Αναμέσα σε αυτά είναι ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Τζέιλεν Μπράουν, ο Τζόελ Εμπίντ, Ντέβιν Μπούκερ. Φυσικά για την ομάδα των Γκρίζλις, κορυφαίο ταλέντο θεωρούνταν ο τότε 22χρονος Άντριου Χάρισον, με τα δυναμικά drive, την αμυντική του προσήλωση και το σουτ του να είναι τα δυνατά του στοιχεία.

Τη σεζόν 2016-2017, στην πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, κάνει μία μέτρια χρονιά έχοντας 5.9 πόντους και 2.8 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής. Στα μέσα της σεζόν ο Άντριου είχε και μία άτυχη...στιγμή κάθως βρέθηκε στον δρόμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο προς το καλάθι, κάνοντας ότι μπορεί για να τον σταματήσει δίχως επιτυχία.

Η σεζόν 2017-2018 θα είναι και η καλύτερη στη θητεία του στο ΝΒΑ. Με 9.5 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ σε 23 λεπτά συμμετοχής ο Χάρισον έχει βρει τον ρόλο του στην ομάδα. Ένας τραυματισμός τον Μάρτιο του 2018 στον δεξιό καρπό θα τον κάνει να χάσει μερικά παιχνίδια και από τότε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Ο ύψους 1.98μ γκαρντ απόχωρεί τον Νοέμβριο του 2018 από το Μέμφις, θα κάνει δύο περάσματα από τους Καβαλίερς και τους Πέλικανς με τον Αμερικανό γκαρντ να έχει κακή απόδοση.

Το Φεβρουάριο του 2019 αποφασίζει να έρθει για πρώτη φορά στην Ευρώπη για την Κίμκι, ωστόσο η προσαρμογή του στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δύδκολη με τις δηλώσεις του άλλοτε σούπερ σταρ της Χίμκι Άλεξει Σβεντ να ειναι ενδεικτικές: «Ο Άντριου δεν έχει ιδέα τι να κάνει μέσα στο γήπεδο». Μετά από τις δηλώσεις του Σβεντ, κλήθηκε να απαντήσει και ο τότε προπονητής της Χίμκι, Ρίμας Κουρτινάιτις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι ισχύει. Αυτή τη στιγμή προπονείται εκτός ομάδας για ναπροσαρμοστεί και οι προπονητές μας είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του».-«Βασίστικα να αγωνιστεί όπως έπαιζε στο Μέμφις, ωστόσο ο Χάρισον δεν έχει επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν. Του λείπει η προετοιμασία και η ενέργεια».

Στη Χίμκι ο Χάρισον θα προλάβει να παίξει 8 παιχνίδια έχοντας 5.5 πόντους, 2 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ σε 17 λεπτά συμμετοχής. Θα ακολουθήσουν δύο καλές σεζον σε G-League(15.5 πόντους 3.9 ριμπάουντ 5 ασίστ) και Κίνα(9.8 πόντους 3.6 ριμπάουντ 2.9 ασίστ). Τον Ιανουάριο του 2022 επέστρεψε στην G-League, ωστόσο ένας τραυματισμός τον αναγκάσε να τερματίσει πρόωρα τη σεζόν. Η περασμένη σεζόν ήταν και η πρώτη «κανονική» για τον Χάρισον στην Ευρώπη και την Merkezefendi. Ήταν το δεύτερο βιολί της ομάδας πίσω από τον Νίκο Ρογκαβόπουλο με 11 πόντους και 3,2 ασίστ στην Τουρκία.

Ο Άντριου Χάρισον είναι πλέον εντελώς διαφορετικός παίκτης από την ήταν στο λύκειο και στο κολλέγιο. Από καθαρός πλέι μέικερ που μπορεί να τελιώνει φάσεις, να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του στο κολλέγιο, έχει μεταφερθεί στο "2" σαν shooting guard, μπορόντας να βοηθήσει και λίγα λεπτά στον άσο, ενώ έχει χάσει αρκετή από την εκρηκτικότητα που είχε κάποτε. Η προσαρμογή του στην Ευρώπη δεν ήταν εύκολη, όμως η περασμένη σεζόν στην Τουρκία έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο επίπεδο της Ελληνικής Basket League τουλάχιστον, με τον αμερικανό γκαρντ να βλέπει την προοπτική του BCL και τον ΠΑΟΚ σαν ευκαιρία στη σταδιακή επανένταξη του στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, σαν αναπληρωματικός φυσικά, με το ΝΒΑ να φαντάζει σαν όνειρο πλέον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.