Αντίδοτο στα τουρκικά UAV από την ΕΑΒ: Ανέπτυξε υπερσύγχρονο σύστημα απώθησης drone- Αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταστολής

Metrosport Team23 Σεπτεμβρίου 2023

Υπερσύγχρονο σύστημα απώθησης drone με χρήση μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος αναπτύσσει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, καθώς η προσοχή των Ενόπλων Δυνάμεων μεταστρέφεται πλήρως στις δυνατότητες κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων που πρωταγωνιστούν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Στην ανάπτυξη του πρώτου «πανευρωπαϊκά «υπερσύγχρονου συστήματος απώθησης ή καταστροφής μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων» προχώρησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με την ΕΑΒ η τεχνολογία καταστολής προβλέπει τη χρήση μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος χάρη σε ένα σύστημα που σχεδιάστηκε και κατέστη λειτουργικό από τη Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ, η οποία εργάστηκε γι’ αυτό για περισσότερο από έναν χρόνο.

«Η ενσωμάτωσή του θωρακίζει την Εθνική Άμυνα και τους στρατιωτικούς στόχους από κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να προέλθουν από διαφορετικούς τύπους UAVs» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΒ.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, στο Σχηματάρι επίδειξη και δοκιμές απέναντι σε πλήθος διαφορετικών σεναρίων που ήταν όλες απολύτως επιτυχείς, παρουσία εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι κορυφαίων ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η Leonardo, η MBDA και η Indra. Όλοι συνεχάρησαν την ΕΑΒ και την ερευνητική της ομάδα για το νέο εντυπωσιακό επίτευγμα.

«Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος counter-drone JEY-CUAS, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF). Η Διεύθυνση Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της ΕΑΒ έχει τεθεί ήδη επικεφαλής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iFurther, που αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης πολύ μεγάλων αποστάσεων. Επίσης συμμετέχει με σημαντικό έργο στη μελέτη του νέου ευρωπαϊκού μεταγωγικού αεροσκάφους (πρόγραμμα FASETT), καθώς και στην πρόταση μελέτης αεροσκαφών πολύ μεγάλων φορτίων (πρόγραμμα SATOC)», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΑΒ δηλώνει «υπερήφανη για την κορυφαία αυτή τεχνολογική καινοτομία που ανήκει στην κατηγορία των όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας» και «δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ενίσχυση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα «έξυπνου πολέμου» καθώς «βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της εφαρμοσμένης έρευνας, οικοδομώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο τεχνογνωσίας για την Άμυνα της χώρας και συνδιαμορφώνοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Πηγή: enoplos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.