Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας λόγω των μεγάλων ξένων επενδύσεων

Metrosport Team27 Μαΐου 2022

Για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που έρχονται στη Θεσσαλονίκη λόγω των μεγάλων επενδύσεων ξένων εταιρειών – Pfizer, Deloitte, Accenture – μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στο συνέδριο «Η καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι τομείς που τη στηρίζουν».

Ο κ.Ζέρβας, αφού προσδιόρισε τον συνολικό αυτόν αριθμό θέσεων εργασίας σε «περίπου 2800 με έναν πρόχειρο υπολογισμό», γνωστοποίησε ακόμα πως ο δήμος, σε συνεργασία με σημαντικές επιχειρήσεις (Deloitte, Cisco, Lever) και φορείς (AΠΘ, ΕΚΕΤΑ, ΟΚ!Thess, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, Athens Technology Center κ.ά), κατέθεσε πρόταση σε πρόγραμμα της Κομισιόν, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων και εταιρειών με συμπληρωματικές δεξιότητες, ώστε να παραχθούν νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες ή να διατεθούν ήδη υφιστάμενα, αλλά και η εκπαίδευση της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας για τη χρήση τεχνολογιών αιχμής σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

H πρόταση για τη δημιουργία του «European Digital Innovation Hub (EDIH)» περιλαμβάνεται μεταξύ των συνολικά 15 ελληνικών φακέλων, που έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν το προηγούμενο διάστημα, η αξιολόγηση των οποίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Η ομάδα των εταιρειών και φορέων διεκδικεί χρηματοδότηση ύψους 3,5-4 εκατ. ευρώ, που θα διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του Κόμβου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο κ.Ζέρβας, έκανε επιπλέον τον απολογισμό του έργου της επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας OK!Thess, γνωστοποιώντας ότι στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της στηρίχθηκαν 150 επιχειρηματικές ομάδες και προέκυψαν 40 εταιρείες, οι οποίες δημιούργησαν περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας, λαμβάνοντας χρηματοδότηση άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη για προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη και ανθρώπινου ταλέντου από το εξωτερικό

Την ανάγκη το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης να προσελκύσει και διεθνές ανθρώπινο ταλέντο, πέραν του εγχώριου, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της πόλης ως διεθνούς καινοτομικού hub, επισήμανε, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση, ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, partner της Deloitte. Το 2018 η πολυεθνική εταιρεία έθεσε σε λειτουργία στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας (DACC) της Deloitte Ελλάδας, στο οποίο έχουν τα τελευταία χρόνια βρει επαγγελματική στέγη περί τους 800 εξειδικευμένους νέες και νέους επιστήμονες.

Εκατοντάδες Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες -περίπου 400- εργάζονται ήδη και στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας πάνω σε περισσότερα από 200 project της εταιρείας σε όλον τον κόσμο, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Κέντρου, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), επισημαίνοντας και την ισχυρή συνεργασία με τα πανεπιστήμια, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις θερμοκοιτίδες της πόλης (σ.σ. η πρώτη πρόσληψη στο CDI έγινε τον Μάιο του 2020 και οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν σε 100 ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 και σε 300 τον Ιούλιο του ίδιου έτους).

Σημαντική αύξηση εργαζόμενων και στην Accenture το 2023

Περίπου 500 εργαζόμενους αναμένεται να απασχολεί το 2023 στη Θεσσαλονίκη η πολυεθνική εταιρεία «Accenture» (σ.σ. η οποία ξεκίνησε την παρουσία της στην πόλη το 2020 με μόλις 20 άτομα), όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Σαμπατακάκης. Οπως είπε, ο στόχος της εταιρείας είναι η απασχόληση 250 εργαζόμενων το 2022 και ο διπλασιασμός τους το 2023. Πρόσθεσε δε, ότι όταν η εταιρεία αποφάσισε να βγει κι εκτός Αττικής για να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της, βρήκε στη Θεσσαλονίκη μια πολύ φιλόξενη κοινότητα ανθρώπων και οργανισμών.

Τους τρόπους με τους οποίους η Bayer Hellas συνεισφέρει στο «ξεκλείδωμα» της πλήρους δυναμικής του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, περιέγραψε -μεταξύ άλλων- ο Aντρέας Πόλνερ (Andreas Pollner), διευθύνων σύμβουλος Bayer Hellas/ Cluster Division Head Pharma S., αναφέροντας ενδεικτικά και το παράδειγμα της συνεργασίας με την εταιρεία «Terra Robotics», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανική Μάθηση για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών και την πιο ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και την ανάλυση ποιότητας της καλλιέργειας και την ακριβή συλλογή δεδομένων.

Περισσότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις επιθυμεί να φέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης την επόμενη διετία το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, με στόχο η πόλη να εξελιχθεί σταδιακά σε κέντρο καινοτομίας με εμβέλεια όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως επισήμανε ο Νίκος Λαμπρογεώργος, εκ μέρους της Cisco Hellas SA.

Το πάνελ συντόνισε ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, ο οποίος επισήμανε ότι, σε συνέχεια και της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ, με δεκάδες εταιρείες-εκθέτες, η Θεσσαλονίκη μπήκε στο «ραντάρ» της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας και ήδη απολαμβάνει τους καρπούς.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon και την Bayer Ηellas.

Πηγή: dikaiologitika

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.