Άνοια: Τα διαδεδομένα φάρμακα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο για το μυαλό

Metrosport Team02 Ιουλίου 2024

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι γνωστά φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη προφυλάσσουν από τον κίνδυνο μιας συχνής μορφής άνοιας.

Φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη δρουν προστατευτικά έναντι μιας συχνής μορφής άνοιας. Σύμφωνα με τα ευρήματα ομάδας που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι δραστικές ουσίες τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη και αλφουζοσίνη, εκλεκτικοί ανταγωνιστές των α-1-αδρενεργικών υποδοχέων, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με σωμάτια Lewy, περίπου 7-10% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα συμπεριέλαβαν στη μελέτη περισσότερους από 643.000 άνδρες χωρίς ιστορικό άνοιας με σωμάτια Lewy, οι οποίοι ξεκινούσαν για πρώτη φορά ένα από τα βασικά έξι φάρμακα που χορηγούνται σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η παρακολούθησή τους διήρκησε τρία χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω φάρμακα, για τα οποία είχε αποκαλυφθεί στις κλινικές δοκιμές ότι ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα, μείωσαν κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με όσους λάμβαναν ταμσουλοσίνη, και κατά 37% συγκριτικά με όσους λάμβαναν φιναστερίδη ή δουταστερίδη, δύο ανταγωνιστές της 5α-ρεδουκτάσης (5ARI).

«Αν η τεραζοσίνη και άλλα φάρμακα της ίδιας οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου -αν όχι στην πρόληψή της-, πρόκειται για σημαντικό γεγονός σχετικά με τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια με σωμάτια Lewy» είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Jacob Simmering, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.