Ανασχηματισμός: Το who is who των νέων Υπουργών - Ποιοι επιστρέφουν

Παναγιώτα Απέργη15 Ιουνίου 2024

Σε υπουργικούς θώκους επιστρέφουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε την Παρασκευή (14/6) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ νέα πρόσωπα συνθέτουν το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα.

Στον νέο κυβερνητικό σχήμα επιστρέφουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Κώστας Τσιάρας, ενώ υπουργικό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνουν για πρώτη φορά άλλα έξι πρόσωπα, που βρίσκονται σε θέση Υφυπουργού.

Ποια είναι τα πρόσωπα που επιστρέφουν σε υπουργικούς θώκους

  • Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως Υπουργός Ανάπτυξης:

Έχει διατελέσει Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του Προέδρου της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας από τον Οκτώβριο του 2016 ως τον Ιούλιου του 2019, που ορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, ενώ τον Αύγουστο του 2021 ορκίστηκε Υπουργός Προστασίας του πολίτη.

  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως Υπουργός Μετανάστευσης:

Εξελέγη βουλευτής Καβάλας της ΝΔ για πρώτη φορά το 2007 και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (2009, 2012, 2015, 2019). Παράλληλα συμμετείχε στις επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου, Αποδήμου Ελληνισμού, Εξωτερικών και Άμυνας, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, ενώ διετέλεσε τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος. Από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ενώ το 2019 ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

  • Ο Κώστας Τσιάρας ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της ΝΔ το 2004 κι έκτοτε επανεκλέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Έχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη  και γραμματέας ΚΟ της ΝΔ από το 2016 ως το 2019. Ακόμη, διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης (2019-2023) και Υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2013). 

  • Ο Κώστας Καραγκούνης ως Υφυπουργός Εργασίας:

Διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Υφυπουργού Γεωργίας Ανδρέα Καραγκούνη και εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

  • Ο Κώστας Γκιουλέκας ως Υφυπουργός Εσωτερικών:

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος σε θέματα ΜΜΕ, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου 2009 βρέθηκε στο πόστο του Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ.

Τα «φρέσκα» πρόσωπα της κυβέρνησης

  • Ο Ιάσονας Φωτήλας ως Υφυπουργός Πολιτισμού:

Προσχώρησε μετά από διαγραφή του από το «Ποτάμι» στην ΝΔ, το 2017 και την ίδια χρονιά ορίστηκε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ.

  • Ο Χρήστος Κέλλας ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με τη ΝΔ το 2012 και από τότε επανεκλέγεται.

  • Ο Στέφανος Γκίκας ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όντας Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ την τριετία 2004-2007, ενώ κατέβηκε για πρώτη φορά με τη ΝΔ ως βουλευτής Κέρκυρας το 2007. 

  • Ο Γιώργος Μυλωνάκης ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ:

 Κατείχε από το 2009 ως το 2019 τη θέση του Διευθυντή Επιστημονικής Εποπτείας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής και Διευθυντής Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κατά την περίοδο 2007-2009. Υπήρξε - μεταξύ άλλων - συντονιστής της Kωδικοποίησης του Κανονισμού της Βουλής και Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης.

  • Η Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:

Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ το 2004, 2007 και 2009, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τις τρεις φορές μεγάλο αριθμό ψήφων.Το 2019 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής, καταφέρνοντας να γίνει η μοναδική γυναίκα Βουλευτής στο Νομό Τρικάλων.

  • Ο Βασίλης Οικονόμου ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών:

Διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και μέλος αρκετών επιτροπών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

 

 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.