Αναγέννηση Καρδίτσας: Γιορτάζει 120 χρόνια ζωής

Metrosport Team16 Οκτωβρίου 2024


Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση (ΑΣΑ) συμπλήρωσε αισίως 120 χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 16 Οκτωβρίου 1904.

Αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην ελληνική επικράτεια, ο «Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννησις», όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 1896 και οι μετέπειτα εξελίξεις, ωρίμασαν τις συνθήκες για την δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου στην Καρδίτσα.

 Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Αναλυτικά: Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος, Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης. Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη”.

Το 1929 ιδρύεται η Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας και η Αναγέννησις λαμβάνει μέρος στο πρώτο επίσημο Θεσσαλικό πρωτάθλημα, που διεξαγόταν σε τρεις (3) ομίλους, (1ος όμιλος: Βόλος, 2ος: Λάρισα, 3ος: Καρδίτσα – Τρίκαλα).

Σημαντικές Στιγμές

Στις 5 Ιουλίου του 1981 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος νικώντας με 1-0 τον Πανηλειακό στο γήπεδο του Ταύρου χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Σάκης Τσιώλης.

Χρυσή δεκαετία 1970: Η Αναγέννηση αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση για το σύλλογο. Από τις πιο σημαντικές στιγμές του συλλόγου ήταν το 1972-1973 όπου τερμάτισε δεύτερη πίσω από την πρώτη ΑΕΛ όμως δεν ανέβηκε στην Α’ Εθνική καθώς τότε την άνοδο κέρδιζε ο πρωταθλητής του κάθε ένα από τους τρεις ομίλους. Το 1974-75 τερμάτισε ξανά στη 2η θέση του 2ου ομίλου στη Β’ Εθνική σε ισοβαθμία με την Προοδευτική. Και πάλι όμως η άνοδος δεν ήρθε για τους ίδιους λόγους με τη χρονιά 1972-73 και 3η το 1978-79, πίσω από την πρώτη Δόξα και τον δεύτερο Ολυμπιακό Β.

Την περίοδο 1992-93 η Αναγέννηση θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και μια νέα γενιά Αναγεννησιωτών θα δημιουργηθεί, καθώς είναι τα χρόνια όπου αρχίζει η δράση της Θύρας-3 που ακολουθεί την ομάδα έως και σήμερα.

Την επόμενη περίοδο (1993-94) αγωνιζόμενη στη Β’ Εθνική κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανέβει στην Α’ Εθνική. Έτσι η έως τότε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετατράπηκε για πρώτη στην 89χρονη τότε ιστορία της σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) επί διοικήσεως Κων/νου Ζάρρα.

Πάλι έχασε την άνοδο στις λεπτομέρειες και παρόλο που την περίοδο εκείνη ανέβαιναν τρεις ομάδες από τη Β’ στην Α’ Εθνική και που το Δεκέμβριο η Αναγέννηση πήρε το άτυπο χρίσμα του Πρωταθλητή Χειμώνα. Εντούτοις στο τέλος τερμάτισε στην 6η θέση.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.