Αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, πονάς για κάθε πόντο

Κώστας Πετρωτός04 Σεπτεμβρίου 2023

Εχασε ο ΠΑΟΚ από τον ΟΦΗ και δεν είναι ψέμα ότι η γκέλα μύριζε εδώ και μέρες. Ο Δικέφαλος επρόκειτο να κατέβει στο Ηράκλειο χωρίς να έχει προλάβει να αντικαταστήσει τον Νάρεϊ (μην μπει κανείς στην διαδικασία να σκεφτεί «μα και με την Χαρτς στην Τούμπα έλειπε», γιατί ήταν δύο εντελώς διαφορετικά παιχνίδια), με τον Τάισον να είναι εκτός αποστολής, λόγω μικροτραυματισμού όπως αποκάλυψε ο Λουτσέσκου, και με την ομάδα (και σε αυτή συμπεριλαμβάνω και τον προπονητή) ήδη να έχει καταναλώσει ουκ ολίγη πνευματική ενέργεια στην διάρκεια των προκριματικών του Conference League.

Από χθες το βράδυ, διαβάζω και ακούω πολλούς να λένε «αν δεν μπορείς να νικήσεις, τουλάχιστον μην χάνεις» και προφανώς δεν χρειάζεται να επιχειρήσει κανείς ιδιαίτερες σκέψεις για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκεί που έφτασε το ματς με τον ΟΦΗ, θα ήταν προτιμότερο να μείνει στο 0-0. Ωστόσο, έτσι όπως περνά αυτή η λογική προς τα έξω, ενέχει τον κίνδυνο να στείλει ένα παραπλανητικό μήνυμα: ότι ήταν λάθος που ο Λουτσέσκου έψαξε την νίκη με τις αλλαγές του.

Για μένα αυτό ήταν το ορθό και σωστά έπραξε ο Ρουμάνος τεχνικός που ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες η ομάδα του να φύγει με το τρίποντο από την Κρήτη. Αλίμονο αν ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό δεν ψάχνει σε κάθε ματς το πώς θα φεύγει από το γήπεδο με το μέγιστο δυνατό κέρδος. Δηλαδή, με αυτή την λογική, ο Αλμέιδα, έχοντας ομάδα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο στον Βόλο, δεν έπρεπε να κάνει επιθετικές αλλαγές για να πάρει το ματς (ασχέτως αν το τρίτο γκολ ήρθε με πέναλτι, αφού λίγο πριν η ΑΕΚ είχε δοκάρι και έψαχνε το διπλό);

Το λάθος του 54χρονου τεχνικού του ΠΑΟΚ, κατά την ταπεινή άποψη μου, είναι ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις αλλαγές του. Δεν ξέρω αν είχε αδειάσει τελείως το ρεζερβουάρ του Μπράντον και του Σβαμπ την ώρα που αντικαταστάθηκαν, όμως μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο ήταν οι δύο καλύτεροι παίκτες του ΠΑΟΚ από την μέση και μπροστά. Αν υπήρχαν δυνάμεις, ίσως θα έπρεπε να μείνουν λίγο παραπάνω στο ματς και στην περίπτωση του Αυστριακού, από την στιγμή που αποχώρησε, το ερώτημα είναι γιατί δεν έπαιξε ο Τσιγγάρας και όχι ο Μεϊτέ που ήταν λογικό να ψάχνεται όταν μπήκε και δεν μπορούσε να πάρει και βοήθεια από τον Οζντόεφ, αφού και ο Ρώσος δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του και είναι ελάχιστα... ορατός στα πρώτα παιχνίδια του στον ΠΑΟΚ. Επιπλέον, γιατί δεν προτιμήθηκε να μείνει ο Κεντζιόρα στο ματς όταν μπήκε ο Βιεϊρίνια, αφού και καλύτερη απόδοση είχε ο Πολωνός από τον Εκόνγκ που προβλημάτισε ξανά και πιο φρέσκος ήταν αφού με την Χαρτς μπήκε αλλαγή;


Αντί να κρατούν τηλεκοντρόλ έπρεπε να παίζουν


Προφανώς, βέβαια, δεν μπορούμε να αποδώσουμε την αποκλειστική ευθύνη για την μη νίκη του ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο στον Λουτσέσκου. Δεν ήταν αυτός που ευθύνεται που η ομάδα του δεν είχε αλλαγή μεσοεπιθετικού πρώτης γραμμής στο ματς. Όταν πριν το ματς με την Χαρτς ο γράφων τον ρώτησε πώς θα βγούνε τα παιχνίδια με τους Σκωτσέζους και τον ΟΦΗ, έχοντας μόνο τέσσερις μεσοεπιθετικούς, αν του φτάνουν αυτοί οι παίκτες, απάντησε «και να μην φτάνουν, πρέπει να φτάσουν».

Ουσιαστικά ήταν η παραδοχή της έλλειψης λύσεων που ο ΠΑΟΚ εν τέλει την πλήρωσε με την απώλεια τριών βαθμών στο πρωτάθλημα. Εχουμε μοιράσει μπράβο για την ποιότητα των μεταγραφών που έκανε αυτό το καλοκαίρι ο Δικέφαλος, αφού και οι επτά παίκτες που πήρε έχουν καλό βιογραφικό και παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μεταγραφές καθυστερημένα. Σκεφτείτε να είχε πάρει τους Σαμάτα, Οζντόεφ πριν το βασικό στάδιο προετοιμασίας και τους Μεϊτέ, Αντόνιο και Ντεσπόντοφ νωρίτερα, πόσες περισσότερες πιθανότητες θα είχε να αποφύγει αυτή την γκέλα. Και, φυσικά, αυτό δεν το γράφουμε απλά για να γκρινιάξουμε, αλλά για αν δώσουμε ένα παράδειγμα ότι όταν κάνεις πρωταθλητισμό κάθε λεπτομέρεια μπορεί να στοιχίσει.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχουν μικρότερη αξία οι τρεις βαθμοί που έχασε ο ΠΑΟΚ χθες από άλλους που ενδεχομένως θα χάσει μελλοντικά, επειδή προκρίθηκε στους ομίλους του Conference League και πήρε τον Βούλγαρο παικταρά Ντεσπόντοφ. Όταν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, κάθε πόντος πονάει το ίδιο και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους άπαντες. Χθες, ο Ντεσπόντοφ και ο Αντόνιο έβλεπαν την αναμέτρηση του «Γεντί Κουλέ» με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας και αυτό πλήγωσε τον ΠΑΟΚ.

Η μεγάλη αδικία ήταν πρωτίστως στον πειθαχρχικό έλεγχο

Ο Δικέφαλος δεν γίνεται να μην σκανάρει κάθε λεπτομέρεια μετά από τα παιχνίδια του και υπό αυτό το πρίσμα, η διαιτησία του Διαμαντόπουλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Στην φάση της διαμαρτυρίας για πέναλτι στον Μπράντον, ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα αποφάσιζε ο Ευαγγέλου από το VAR, αν ο διαιτητής από την Αρκαδία υποδείκνυε πέναλτι και όχι φάουλ, και, επίσης, με ποια γραμμή έλεγξε το υποτιθέμενο οφσάιντ στον Αντρίγια, σε φάση που ίσως υπάρχει πέναλτι μετά στον Τζίμα. Προσωπικά, όμως, εκτιμώ πως η κακή πρόθεση του Διαμαντόπουλου απέναντι στον ΠΑΟΚ φάνηκε, κυρίως, στον πειθαρχικό έλεγχο, καθώς μοίραζε τις κάρτες με εντελώς διαφορετική λογική. Δεν έδωσε δεύτερη κίτρινη στον Γκαγιέγος, στην φάση που με το χέρι χτυπάει τον Αντρίγια, γιατί ήταν το πρώτο φάουλ του μετά την πρώτη κίτρινη που του είχε δώσει για μαρκάρισμα από πίσω στον Κωνσταντέλια, όμως δεν λειτούργησε με την ίδια λογική απέναντι στον Μεϊτέ και τον Μπάμπα. Στο πρώτο φάουλ τους τούς έδωσε κίτρινη. Κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ έκλεισε το ματς με πέντε κίτρινες έναντι τεσσάρων του ΟΦΗ, σε 100 αγωνιστικά λεπτά που η ομάδα που επέλεγε την δύναμη ήταν εκείνη του Ηρακλείου.

Για να μην αδικήσουμε την προσπάθεια των Κρητικών, μαγκιά του Νταμπράουσκας και των παικτών του που πήγαν το ματς στο χαμηλό τέμπο (που τους βόλευε) και το χτύπησαν στο τέλος με τις αλλαγές τους.

Όμως, κανένα εγχειρίδιο του ποδοσφαίρου, δεν λέει ακόμη και σε κακή μέρα δεν μπορεί μία ομάδα να νικήσει. Κατά την άποψή μου, το ότι έχασε ο ΠΑΟΚ οφείλεται στις λεπτομέρειες που ανέλυσα πιο πάνω και τις υπογραμμίζω γιατί στην Τούμπα θα πρέπει σε όλους τους τομείς να ψάχνουν πώς θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί.


Υ.Γ. 1 Ο Κωνσταντέλιας είναι το βαρόμετρο του ΠΑΟΚ, το έχουμε γράψει κι άλλες φορές και αποδείχθηκε και χθες που ήταν κακός, με πολλές λανθασμένες ενέργειες. Μετά την απαράδεκτη μη κλήση του από τον Πογέτ, προσωπικά, περίμενα άλλη αντίδραση από τον νεαρό Βολιώτη στο χθεσινό ματς. Θέλω να πιστεύω ότι θα την βγάλει στα επόμενα.

Υ.Γ. 2 Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μία δεύτερη, μίνι προετοιμασία, τις μέρες της διακοπής λόγω εθνικών, για να κερδίσουν τον χρόνο οι Σαμάτα, Οζντόεφ και κυρίως οι Μεϊτέ, Αντόνιο και Ντεσπόντοφ. 



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.