Αν θέλει Ευρώπη ο Άρης, πρέπει να βελτιωθεί

Γιώργος Στράντζαλης15 Απριλίου 2023

Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από τέσσερις αγωνιστικές των playoffs είναι ότι ο Αρης πέρα από κάποια καλά διαστήματα, η εικόνα της ομάδας συνεχίζει να παρουσιάζεται σαν μια ευθεία γραμμή και να πληρώνει συγκεκριμένες αγωνιστικές παθογένειες.

Δυστοκία στην επίθεση, αμυντική ανισορροπία και συνήθεια στο λάθος είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα που αναδεικνύονται μέσα από τους αριθμούς στο μίνι Πρωτάθλημα και οι οποίοι δείχνουν ότι αν οι Κιτρινόμαυροι θέλουν να πετύχουν το μοναδικό στόχο που έχει απομείνει στη φετινή σεζόν θα πρέπει άμεσα να βελτιωθούν.

Σε τέσσερα παιχνίδια ο Αρης παραμένει δίχως νίκη. Έχει μία ισοπαλία στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό και τρεις ήττες. Εντός από ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και εκτός από την ΑΕΚ. Κάκιστος απολογισμός και μακριά από τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν πριν την έναρξη των playoffs. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν μπροστά τους ακόμη έξι αγωνιστικές κι αν θέλουν να αποκτήσουν ισχυρό πλεονέκτημα για την 5η θέση, προφανώς απαιτείται βελτίωση (ατομικά και ομαδικά) και αποτελέσματα. Πόσω μάλλον δε στον αγώνα της επόμενης Κυριακής στο Βόλο, καθώς μόνο με νίκη η ομάδα θα ξεφύγει βαθμολογικά από τον άμεσο αντίπαλό της.

Ο Αρης έχει μόλις τέσσερα γκολ σε ισάριθμους αγώνες. Αυτά τα γκολ προήλθαν από το σύνολο των 28 τελικών προσπαθειών. Δηλαδή, η ομάδα σκοράρει ένα γκολ ανά επτά τελικές προσπάθειες. Το ανησυχητικό όμως για μία ομάδα που έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην επιθετική της γραμμή, είναι ότι από τις 28 τελικές, μόλις οι επτά (!) καταγράφηκαν εντός της αντίπαλης περιοχής. Αριθμός που κατατάσσει τον Αρη ως την 12η ομάδα (από τις 16) του Πρωταθλήματος στη βαθμολογία της σχετικής στατιστικής. Η δυσκολία στο γκολ συνδυάζεται με την ευκολία του “δέχομαι” και η αλήθεια είναι ότι οι Κιτρινόμαυροι ανασταλτικά αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η άμυνα έχει δεχτεί οκτώ γκολ σε τέσσερις αγωνιστικές, ήτοι δύο γκολ μέσο όρο ανά παιχνίδι. Κι αυτό στοιχειοθετεί πρόβλημα για μια ομάδα η οποία τα τελευταία χρόνια φημιζόταν για την αμυντική ικανότητά της, αλλά τη φετινή σεζόν έχει μετατραπεί σε αχίλλειος πτέρνα. Εξίσου εντυπωσιακό και ενδεικτικό ασφαλώς της κατάστασης, είναι ότι στα τελευταία 11 παιχνίδια ο Αρης έχει κρατήσει το μηδέν πίσω μόλις σε ένα και συγκεκριμένα στη νίκη με 3-0 επί του ΟΦΗ. Παράλληλα, είναι στην κορυφή της λίστας των πρώτων αγωνιστικών των playoff ως η ομάδα που δέχεται της περισσότερες τελικές από τον αντίπαλο. 

Αυτό συμβαίνει γιατί αυξήθηκε αρκετά ο αριθμός των λαθών. Ηδη ο Αρης έχει κάνει 190 λάθη σε τέσσερα παιχνίδια, δηλαδή κάνει 47,5 λάθη ανά 90άλεπτο. Ενας αριθμός που έχει βάλει την ομάδα στην πρώτη θέση της Λίγκας στη σχετική κατηγορία, με δεύτερη την ΑΕΚ με 171 λάθη. Τα πολλά λάθη ερμηνεύονται ως απώλεια κατοχής μπάλας και προϋποθέσεις για τον αντίπαλο. Δεν είναι βέβαια ίδια όλα τα λάθη, αλλά εκείνα που κοστίζουν αν μη τι άλλο πρέπει να περιοριστούν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. 

Χαρακτηριστικό της ευάλωτης αμυντικής λειτουργίας επίσης είναι ότι ο Αρης έρχεται δεύτερος στο σύνολο των ομάδων των playout & playoffs στις αποκρούσεις, μετρώντας 12 σε τέσσερις αγώνες, όταν στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος είχε σύνολο 80.

Το σίγουρο είναι ότι στα έξι τελευταία παιχνίδια που θα κρίνουν και τον στόχο, ο Αρης πρέπει να βελτιώσει άρδην την απόδοσή του, σε άμυνα και επίθεση, για να μη χάσει και τον τελευταίο στόχο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.