Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο καθηγητής εργατικού δικαίου, Άρης Καζάκος και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, κατέθεσε τις προτάσεις του για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επανέλθει σύντομα η οικονομική ανάκαμψη μετά το τέλος της κρίσης.
Αναλυτικά όσα είπε:
Για το δημόσιο σύστημα υγείας: «Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση φέρνουν ως αποτέλεσμα το να κερδίσουμε χρόνο ως προς την εξάπλωση της επιδημίας. Δεν αξιοποιήσαμε, όμως, αυτόν τον χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της δημόσιας περίθαλψης. Ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών ζήτησε 2000 επιπλέον κλίνες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν είμαι σίγουρος πως μπορούν να καλυφθούν. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις και οι τετράμηνης διάρκειας συμβάσεις που προσφέρονται δεν αποτελούν κίνητρο για τους γιατρούς. Τόσο ο προσωρινός χαρακτήρας αλλά και το επικίνδυνο της έκθεσης στον ιό λειτουργούν αποτρεπτικά για κάθε ενδιαφερόμενο.
Πρέπει να γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις αξιοπρεπείς που στο τέλος τους θα υπάρχει η εγγύηση πως οι γιατροί θα ενταχθούν μόνιμα στο σύστημα υγείας. Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, κανείς δεν εγγυάται πως με το πέρας των συμβάσεων θα μπορούν να παραμείνουν οι γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη και με μοριοδότηση δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν μέσω κάποιας μελλοντικής προκήρυξης. Το προσωπικό αυτό χρειάζεται και στους καλούς καιρούς. Είναι μια καλή ευκαιρία στο πλαίσιο της απελευθέρωσης από αυτό το παρανοϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας να καλυφθούν τα κενά που επέβαλαν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα προηγούμενα χρόνια»
Για το οικονομικό αποτύπωμα της κρίσης: «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι κυρίως μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και μερικής προστασίας των εργαζομένων. Σημαντικό μέρος της ενίσχυσης των επιχειρήσεων αφορά την απαλλαγή τους από το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Για τους εργαζόμενους η στήριξή τους υπολείπεται αυτής που θα μπορούσε να δοθεί. Στην Ελλάδα γενικά η οικονομία στηρίζεται στην ενεργό ζήτηση. Αν δεν ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων οι επιπτώσεις θα είναι πολύ καίριες και θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν μετά το τέλος της κρίσης».
Για το αν φοβάται συρρίκνωση μισθών: «Εξαρτάται από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μετά το τέλος της κρίσης προκειμένου το εκκρεμές της οικονομίας να έρθει σε ρότα κανονικοποίησης. Το 70% της ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από την εσωτερική ζήτηση. Αν δεν καταφέρουμε, έστω αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37 δις, να στηρίξουμε το εισόδημα, οι επιπτώσεις μετά το τέλος της κρίσης θα είναι πιο δραματικές. Το άσχημο δεν είναι μόνο ότι δεν στηρίζεται επαρκώς η αγοραστική δύναμη, αλλά δεν γίνεται συζήτηση για το ποια μέτρα θα υπάρξουν μετά τη λήξη της κρίσης».
Για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί προκειμένου να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα: «Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με ακρίβεια. Από την ποιότητα και την έκταση των μέτρων στήριξης του εισοδήματος θα εξαρτηθεί το πόσο σύντομη θα είναι η ανάκαμψη. Δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε πάλι σε ένα καθεστώς που οι πολίτες θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος με νέα προγράμματα λιτότητας και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Έχουμε νωπή εμπειρία στην Ελλάδα από προγράμματα λιτότητας, τα οποία βάθυναν την ανεργία και την ύφεση».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ