Αμπερντίν, το μαργαριτάρι της Σκωτίας

Γιώργος Ζαΐρης26 Οκτωβρίου 2023

Η πόλη με τα ιστορικά Πανεπιστήμια. Από αυτά αποφοίτησαν μεταξύ των άλλων πέντε επιστήμονες που αργότερα πήραν το βραβείο Νόμπελ! Αρκεί να αναφέρουμε πως το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, το οποίο ιδρύθηκε το 1495, είναι ένα από τα έξι αρχαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το St Andrews. Η ιστορία της πόλης; Κατά τη διάρκεια των πολέμων για την ανεξαρτησία της Σκωτίας ήταν υπό αγγλικό έλεγχο. 

Εκεί ο εθνικός ήρωας της Σκωτίας, ο Γουάλας το 1308 πραγματοποιεί μια σημαντική πολιορκία, για να την καταστρέψει εντελώς, να σκοτώσει όλους τους Άγγλους και να την επιστρέψει στους Σκωτσέζους. Η πόλη δεν είχε αυτό που λέγεται ήσυχη ζωή, ανάμεσα σε ιστότοπους, μάχες και τρομακτικές πληγές που αποδεκατίζουν τον πληθυσμό της, τις χρεοκοπίες και τις ανακατασκευές. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εκβολές ποταμών, τους Don και Dee, και πάνω από αρκετούς λόφους. Το Αμπερντίν είναι πολύ καλά συνδεδεμένο με τον κόσμο: έχει το δικό του διεθνές αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό σταθμό, τερματικό σταθμό πορθμείων και σταθμό λεωφορείων. Αν κάποιος αξίζει μεταξύ των πολλών αξιοθέατων να επιλέξει είναι το μοναδικό μονοπάτι της Σκωτίας αποτελούμενο από 18 κάστρα, όπως το κάστρο Balmoral, το κάστρο Crathes, το κάστρο Drum, το κάστρο Dunnator ή το Huntly.

Το Αμπερντίν είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και η 37η στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μικρή αλλά πολύ γραφική πόλη με πλούσια ιστορία και σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο με δύο πανεπιστήμια. Παρόλο το μικρό της μέγεθος, θεωρείται μια από τα οκτώ πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα της χώρας καθώς η οικονομία της βασίζεται στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της μαύρης θάλασσας.

University of Aberdeen (εκεί που είναι ο καθεδρικός ναός Αγίου Βασιλείου)

Η γραφική πανεπιστημιούπολη του 15ου αιώνα (King's College campus) βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης. Το πανεπιστήμιο έχει επενδύσει £230 εκατ. σε νέες εγκαταστάσεις - μια βιβλιοθήκη, κέντρο φοιτητών και αθλητικό χωριό και άλλα. Το Πανεπιστήμιο έχει περίπου 13.500 φοιτητές από προπτυχιακές σπουδές μέχρι διδακτορικά ενώ στην πλούσια ιστορία του 5 νικητές των βραβείων Νόμπελ είναι συσχετισμένοι με αυτό.

Union Terrace Gardens (εκεί που είναι το θέατρο Μπολσόι)

Στην καρδιά της πόλης είναι το ομορφότερο και μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο! Χρειάστηκαν να περάσουν όμως πάρα πολλά χρόνια για να αναβαθμιστεί. Αυτό συνέβη το 2022 αφού μέχρι τότε ήταν ουσιαστικά παρατημένο και κέντρο… εγκληματικότητας.

St Machar's Cathedral (εκεί που είναι το πάρκο Γκόρσκι)

Ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός από τους αρχαιότερους σε όλη τη Σκωτία. Χρονολογείται από το 1130. Την ολοκληρωμένη του μορφή την πήρε το 1328 και ενώ χρειάστηκαν 44 χρόνια εργασιών για την αποκατάσταση του.

Gordon Highlanders Museum (εκεί που είναι το μουσείο Πούσκιν)

Η ιστορία της Σκωτίας σε αυτό το επιβλητικό κτίριο που για 200 χρόνια ήταν το εκπαιδευτήριο για τους στρατιώτες της περιοχής. Πλέον εκτός από την ξενάγηση που μπορεί να κάνει κανείς στους χώρους του κάνοντας και ένα ταξίδι στο χρόνο, μπορεί να απολαύσει τον καφέ του αφού είναι ένα από τα σημεία συνάντησης όλων των κατοίκων της περιοχής.

Αγαλμα Σερ Αλεξ (εκεί που είναι το Κρεμλίνο)

Τον Φεβρουάριο του 2022 έγιναν έξω από το γήπεδο της Αμπερντίν, τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ο θρυλικός Σκωτσέζος προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του από την Αμπερντίν με την οποία κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ και 1 Super Cup Ευρώπης προτού πάει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία πέρασε το μεγαλύτερος μέρος της καριέρας του.

Aberdeen Old town (εκεί που είναι το μετρό)


Όπως ένα μυθιστόρημα Ντίκενς που ζωντανεύει, τα καταπράσινα προάστια του Παλιού Αμπερντίν συνδέονται με ελικοειδή, λιθόστρωτα δρομάκια και διαθέτουν μερικές από τις πιο όμορφες αρχιτεκτονικές που έχει να προσφέρει η πόλη.

Balmoral Castle ( εκεί που είναι η κόκκινη πλατεία)


Το Κάστρο Balmoral είναι η θερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας από τότε που αγοράστηκε για τη Βασίλισσα Βικτώρια από τον Πρίγκιπα Άλμπερτ το 1852. Είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, εφόσον δεν φιλοξενείται εκείνη την περίοδο κάποιο μέλος της Βασιλικής οικογένειας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.