Αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες: Πότε είναι απαραίτητες στο αυτοκίνητο

Metrosport Team08 Οκτωβρίου 2024

Απαραίτητο αξεσουάρ αυτοκινήτου αποτελούν οι αλυσίδες χιονιού και οι χιονοκουβέρτες προκειμένου να υπάρχουν ασφαλείς διαδρομές σε χιόνι και πάγο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1144 Β’ 14.03.2022, ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, είναι υποχρεωτικός τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν.

Επίσης οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν την σωστή τοποθέτησή τους και να φροντίζουν για την συντήρηση τους σε καλή και λειτουργική κατάσταση.

Η τήρηση των αντιολισθητικών μέσων, καθίσταται υποχρεωτική, μόνο και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά συστήματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των αλυσίδων

Οι αλυσίδες χιονιού, είναι το πιο κλασικό αντιολισθητικό σύστημα. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αυξάνουν την πρόσφυση σε χιόνι και πάγο και να προσφέρουν ασφαλέστερες οδικές διαδρομές.

Το κύριο πλεονέκτημα των αλυσίδων χιονιού, είναι ότι προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητα σε συνθήκες χιονιού και πάγου.

Επιπλέον, είναι ιδανικές για μεγάλες χιονοπτώσεις

Από την άλλη, οι χιονοαλυσίδες απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για την τοποθέτησή τους και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα ελαστικά εάν δεν τοποθετηθούν σωστά.

Τι ισχύει με τις χιονοκουβέρτες

Οι χιονοκουβέρτες, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς ενώ αποτελούν την εναλλακτική λύση στις συμβατικές αλυσίδες χιονιού.

Οι χιονοκουβέρτες είναι ιδανικές για πιο ήπιες χιονοπτώσεις και όταν η χρήση των συμβατικών αλυσίδων χιονιού, είναι δύσκολη.

Το κύριο πλεονέκτημα για τις χιονοκουβέρτες, είναι ότι προσφέρουν εύκολη τοποθέτηση και χωρίς να απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

Επιπλέον, οι χιονοκουβέρτες δεν προκαλούν φθορά στα ελαστικά του αυτοκινήτου. Από την άλλη, φθείρονται γρηγορότερα εάν δεν τις προσέξετε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.