Αλτσχάιμερ: Τα 6 σημάδια που αποτελούν ένδειξη άνοιας

Metrosport Team11 Απριλίου 2022

Το Αλτσχάιμερ είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια του εγκεφάλου που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες. Πρόκειται για μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία ξεκινά με αργούς ρυθμούς ενώ επιταχύνεται με τα χρόνια.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα της νόσου είναι η έκπτωση, η διαταραχή της μνήμης καθώς και οι διαταραχές και άλλων νοητικών λειτουργιών που αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου όπως οι αφασίες, οι αγνωσίες και οι απραξίες.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου έξι εκατομμύρια Αμερικανούς που νοσούν στερούνται διάγνωσης. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το Αλτσχάιμερ τόσο νωρίτερα και ακριβέστερα μπορούμε να ανιχνεύσουμε την πάθηση και να τη διαγνώσουμε. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Όσον αφορά τις γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της «ομίχλης του εγκεφάλου» COVID-19 και της άνοιας, η έγκαιρη ανίχνευση δημιουργεί μια ευκαιρία για βελτιωμένη φροντίδα και διαχείριση. Μελέτες δείχνουν ότι το 40% της άνοιας μπορεί να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί με έγκαιρη παρέμβαση. 

Οι περισσότερες πληροφορίες και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν καλύτερα και ασφαλέστερα, να μειώσουν την απογοήτευση των φροντιστών και να σώσουν τα συστήματα υγείας από περιττές δαπάνες. Το Αλτσχάιμερ είναι ένα θέμα που αγγίζει τους πάντες. Έχει γίνει τόσο διαδεδομένο που εκτιμάται ότι έξι εκατομμύρια Αμερικανοί 65 ετών και άνω έχουν άνοια και 13,8 εκατομμύρια προβλέπεται να έχουν Αλτσχάιμερ μέχρι το 2050.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα της νόσου είναι η διαταραχή της μνήμης και οι διαταραχές και άλλων νοητικών λειτουργιών.

Κενά μνήμης όπως η απώλεια της αίσθησης των ραντεβού ή και της αντίληψης για το πού βρίσκεστε αποτελούν σημάδια που απαιτούν την άμεση προσοχή σας. Αν αρχίζετε να ξεχνάτε τα ραντεβού σας και τις υποχρεώσεις σας και χρειάζεστε κάποιον να σάς τις υπενθυμίσει να θορυβηθείτε. Πιθανόν να το έχουν αντιληφθεί και τα οικία σας πρόσωπα και να σάς οδηγήσουν σε έναν νευρολόγο αν εσείς δεν το έχετε συνειδητοποιήσει έγκαιρα.

Μερικές φορές οι ασθενείς χάνονται ενώ οδηγούν σε οικεία μέρη όπου έχουν πάει πολλές φορές στο παρελθόν. Επίσης οι ασθενείς χάνονται όταν περπατούν γύρω από τη γειτονιά τους ή βρίσκονται σε πολυσύχναστο μέρος όπως ένα εμπορικό κέντρο.

Το πρόβλημα με τους αριθμούς, τους λογαριασμούς και τους φόρους είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Μερικές φορές οι ασθενείς θα πληρώσουν ένα λογαριασμό περισσότερες από μία φορές επειδή ξέχασαν ότι τον πλήρωσαν ήδη. Άλλοι χάνουν την παρακολούθηση της αλληλογραφίας τους ή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ή δεν πληρώνουν λογαριασμούς.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στην όραση και την ομιλία. Οι πάσχοντες δυσκολεύονται στην εύρεση λέξεων ή κάνουν γραμματικά λάθη. Λιγότερο συχνά οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όραση, όπως παρερμηνεία του περιβάλλοντός τους, να έχουν ψευδαισθήσεις ή να μην βρίσκουν τα αντικείμενά τους. Άλλες αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα με την ομιλία ή την επικοινωνία, προβλήματα στη σύνθεση μιας πλήρους πρότασης, προβλήματα με την εύρεση της σωστής λέξης ή κατάχρηση μιας λέξης ή μιας ερώτησης.

Στα αρχικά στάδια, η νευρολογική εξέταση παρουσιάζεται φυσιολογική. Ωστόσο. προοδευτικά ο ασθενής εμφανίζει ήπιο τρόμο και ορισμένα σημεία αισθητηριακής απόσβεσης.

Στο δεύτερο στάδιο, το πρόσωπο του ασθενούς αρχικά είναι ανέκφραστο αλλά αποκτά έκφραση μετά από μια συζήτηση. Σε όρθια θέση ο πάσχων έχει δυσβασία, και εμφανίζει στερεοτυπίες. Κατά την παθητική κίνηση των μελών παρατηρείται προοδευτικά αντιθετική υπερτονία στα κάτω άκρα. Επίσης παρουσιάζονται δυσκολίες στη καθήλωση του βλέμματος, και κατά την εξέταση με τη δοκιμασία του εκκρεμούς χάνεται η ταλάντωση του βλέμματος καθώς ο ασθενής στην πραγματικότητα χάνεται στις σκέψεις του.

Στο τρίτο στάδιο εμφανίζονται στερεοτυπίες στον πάσχοντα με τη μορφή μιας μεμονωμένης κίνησης όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος.

Στο τέταρτο στάδιο η βάδιση διαταράσσεται ενώ παρουσιάζεται μικροβηματισμός και με την πάροδο του χρόνου δυσβασία.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν άγχος, ανασφάλεια και αδιαφορία για την εμφάνιση ή και την προσωπική τους υγιεινή. Επίσης, αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου τους. Όσο η νόσος εξελίσσεται ίσως παρουσιασθούν ψευδαισθήσεις, λήθαργος και παραλήρημα.

Δυστυχώς η πρόληψη είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε. Οι νεκροί νευρώνες όσο η εκφύλιση του εγκεφάλου προχωρά δεν αναβιώνουν.

Παθήσεις όπως η υπέρταση, η υπερχολιστεριναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, η νικοτίνη και το αλκοόλ αποτελούν παράγοντες που συνηγορούν αρνητικά.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όσο είστε ακόμη σχετικά νέοι, προσπαθήστε να κοιμάστε 8 ώρες, να αθλείστε και να «ακονίζετε» τον εγκέφαλο σας.

Onmed.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.