Το γεγονός ότι η ΕΠΟ βρίσκεται σε παράκρουση και αλλάζει το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου, ανάλογα με τη φορά του... ανέμου δεν είναι κάτι καινούριο στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα.
Ο Άρης, για μία ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία του, βρίσκεται εν μέσω αλλαγών σε κανονισμούς και στην άμεση εφαρμογή αυτών.
Αν παρατηρήσει κάποιος τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου θα διαπιστώσει ότι "τροποποιήθηκε, κωδικοποιήθηκε και εγκρίθηκε με την υπ' αριθ. 42 απόφαση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, της 31 Αυγούστου του 2020.
Λίγα 24ωρα, δηλαδή, πριν το Διαιτητικό αποφανθεί κατά της ΠΑΕ για την υπόθεση του ποδοσφαιριστή Κοντοβά.
Η ΕΠΟ, μπορεί να κάνει διάκριση στα χρονικά όρια, όσον αφορά τις νέες εταιρείες οι οποίες συστάθηκαν πριν και μετά το 2017, ωστόσο λίγο απασχολεί τους τακτικούς δικαστές, οι οποίοι αποφασίζουν.
Ο Άρης, για ένα... κομμάτι της Ομοσπονδίας, δεν έχει κανένα χρέος ως νέα ΠΑΕ, καθώς τέθηκε σε εκκαθάριση και υποβιβάστηκε πριν τη σεζόν 2016-17, άρα δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι σε πιστωτές. Όπως συνέβαινε μέχρι πριν μερικές μέρες.
Στις αρχές του χρόνου, η FIFA αποφάνθηκε ότι η εταιρεία της οικογένειας Καρυπίδη αποτελεί αθλητική συνέχεια της προηγούμενης, γι' αυτό επέβαλε ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, έως ότου τακτοποιηθούν οι οφειλές σε Σιστόν, Ουμπίδες, Πορτίγια κλπ. Όπως, δηλαδή, και έγινε.
Και πάμε στην απόφαση του Διαιτητικού.
Οι τακτικοί δικαστές, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, η οποία κοινοποιήθηκε και στην ΠΑΕ Άρης, δεν έκριναν σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας. Δεν ακολούθησαν το δίκαιο της ΕΠΟ, ούτε την ελληνική νομοθεσία. Αντιθέτως, έκριναν και αποφάνθηκαν σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA, η οποία θεωρεί την καινούρια ΠΑΕ ως αθλητική συνέχεια της παλαιάς.
Επομένως, βάσει του σκεπτικού τους, δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δημιουργήθηκαν οι οφειλές προς τον ποδοσφαιριστή Κοντοβά, ούτε ποια εταιρεία τις δημιούργησε. Από τη στιγμή, δηλαδή, που κρίνουν ότι η καινούρια ΠΑΕ είναι συνέχεια της -υπό εκκαθάριση- όπως δηλαδή θεωρεί και η FIFA, τότε δεν έχει σημασία πότε δημιουργήθηκαν οι οφειλές.
Πλέον, η νομική υπηρεσία των "κιτρινόμαυρων", όπως έχουμε αναφέρει, έχει μία επιλογή, η οποία δεν είναι άλλη από την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Έχει δικαίωμα να καταθέσει τη σχετική αίτηση σε διάστημα 15 ημερών από την ημέρα που την παραλάβει και θα προσπαθήσει να την ανατρέψει, προσκομίζοντας νέα έγγραφα (ή ό,τι άλλο στοιχείο κριθεί σκόπιμο), προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Εν ολίγοις, ο Άρης βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο "μπερδεμένο" κομμάτι της ΕΠΟ και σε εκείνο των τακτικών δικαστών, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικό γνώμονα από τον αντίστοιχο της Ομοσπονδίας.