Αλεξανδρής: Ο Ρογκαβόπουλος, οι «ακροβάτες» της Μανίλα και «τα σκυλιά της ερήμου»

Κωστής Παναγιώτου26 Αυγούστου 2023

Η Εθνικής Ελλάδας ρίχνεται σήμερα στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 απέναντι στην Ιορδανία (25/8, 11:45, ΕΡΤ1) και καλείται να ξεπεράσει το χθεσινό σοκ με τον τραυματισμό του Ντίνου Μήτογλου ώστε να ξεκινήσει με τον δεξί τη διοργάνωση.

Αδιαμφισβήτητα η χώρας της Μέσης Ανατολής δεν φημίζεται για το μπάσκετ της, ωστόσο υπάρχει ένας Έλληνας που πριν δέκα χρόνια έκατσε στον πάγκο της Εθνικής Ιορδανίας και γνωρίζει πολύ καλά τα "σκυλιά της ερήμου". Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής μίλησε στο Metrosport.gr για όλα πρέπει να ξέρουμε για τον αντίπαλο της "γαλανόλευκης" πριν την πρεμιέρα, για τους "ακροβάτες" της Μανίλα και για το αυθεντικό ταλέντο του Νίκου Ρογκαβόπουλου, τον οποίο παρακολουθεί από μικρή ηλικία. 

Ο "Τίγρης" του ελληνικού μπάσκετ στη συνέντευξη ζωής που είχε δώσει στο Metrosport.gr είχε αναφερθεί στο χαμηλό επίπεδο της Ιορδανίας και μετά από δέκα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει στη χώρα της Μέσης Ανατολής: «Το επίπεδο στην Ιορδανία παραμένει χαμηλό μέχρι σήμερα. Στις αρχές του Αυγούστου βρέθηκα στην Ιορδανία, γιατί ήμουν καλεσμένος σε ένα καμπ, και μίλησα με τους ιθύνοντες της ομοσπονδίας. Το επίπεδο παραμένει χαμηλό λόγω έλλειψης χορηγών και χρημάτων, ενώ το πρωτάθλημα διαρκεί μόνο 4 μήνες, στο οποίο αγωνίζονται 6-7 ομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ένδεια όσον αφορά τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος. Μάλιστα υπάρχει ανησυχία για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα, καθώς ανησυχούν ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει Εθνική.

Όσο ήμουν στην Ιορδανία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και ένα φιλικό παιχνίδι με την Πορτογαλία και παρατήρησα ότι η δυναμικότητα της Εθνικής παραμένει χαμηλή. Μάλιστα, αγωνίζονται μέχρι σήμερα και τρεις παίκτες που είχα όταν ήμουν προπονητής στην ομάδα. Ο Ντουβερίογλου, τον οποίο έβαλα σε ηλικία 18 ετών, ο αρχηγός της ομάδας Χαμάρσι και ο Σάχερ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και ο ομοσπονδιακός προπονητής και οι βοηθοί του ήταν παίκτες μου όταν ήμουν στην Εθνική. Βέβαια οι περισσότεροι παίκτες δεν αγωνίζονται στην Ιορδανία, παίζουν στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον αγώνα με την Εθνική μας, δεν πιστεύω πως θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, είναι μια μέτρια ομάδα σε δυναμικότητα. Έχει έναν νατουραλιζέ, τον Ρόντα Χόλις-Τζέφερσον, οποίος είναι 4άρι, αλλά μπορεί να ακουμπήσει και στο 3, δεν έχει καλό σουτ, βασίζεται στην αθλητικότητά του. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι παίζουν ζώνη σε μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού. Πάντως είναι μαχητές, δεν παραδίδονται ποτέ, από εκεί προέρχεται και το παρατσούκλι "σκυλιά της ερήμου".

«Ήταν δεξιοτέχνες, σαν "ακροβάτες" κινούνταν πάνω στις μηχανές»

Ο πολύπειρος κόουτς είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά και μια διοργάνωση στις Φιλιππίνες, καθώς το 2013 βρέθηκε στο Πανασιατικό πρωτάθλημα ως προπονητή της Ιορδανίας: «Στο ίδιο γήπεδο που θα γίνουν οι αγώνες της Εθνικής είχαμε αγωνιστεί και εμείς. Θυμάμαι ότι το γήπεδο ήταν σχεδόν γεμάτο σε όλους τους αγώνες. Μάλιστα στο ματς με τις Φιλιππίνες είχε 24.000 κόσμο. Επίσης, τότε έγινε και το εναρκτήριο παιχνίδι του NBA στη Μανίλα.

Ζουν και αναπνέουν για το μπάσκετ, συζητούν πάρα πολύ για το μπάσκετ, όπου πηγαίναμε μας ρωτούσαν. Θυμάμαι είχαμε χάσει με έξι πόντους από τις Φιλιππίνες και ο κόσμος μας περίμενε έξω από το γήπεδο και μας αγκάλιασε, ζητούσαν αυτόγραφα. Ακόμα και οι ταξιτζήδες σου μιλούσαν για μπάσκετ. Είχαν κανάλι που έδειχνε 24 ώρες το 24ωρο μπάσκετ, το αγαπούν πάρα πολύ το άθλημα.

Μάλιστα, ήταν οι πρώτοι που είχαν καθιερώσει και ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν επιτρεπόταν να αγωνιστεί κανείς που ήταν πάνω από 1,95 μ., επειδή δεν έχουν πολλά ψηλά παιδιά.

Τώρα όσον αφορά τη διοργάνωση πιστεύω πως θα γίνει πανικός, το γήπεδο είναι εκπληκτικό και είναι δίπλα στο μεγαλύτερο mall που υπάρχει στην Ασία, είναι σαν μια τεράστια πόλη. Ένα πρόβλημα υπήρχε αλλά είχαν καταφέρει να το λύσουν. Για να πάμε από το ξενοδοχείο στο γήπεδο θέλαμε περίπου δύο ώρες από την κίνηση που επικρατούσε στους δρόμους, αλλά υπήρχαν κάποιοι αστυνομικοί με μηχανές, οι οποίοι μας άνοιγαν τον δρόμο και περνούσαμε με το λεωφορείο, ήταν δεξιοτέχνες, σαν "ακροβάτες" κινούνταν πάνω στις μηχανές».

Ο Βαγγέλλης Αλεξανδρής πιστεύει πως και σε αυτή τη διοργάνωση η άμυνά μας θα είναι το όπλο μας: «Πλεονέκτημά μας πιστεύω θα είναι η άμυνα μας, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα είναι πολύ καλά οργανωμένη, παίζει με τακτική, έχουμε αθλητικά παιδιά. Πιστεύω πως θα είναι από τα ατού μας στη διοργάνωση.

Μειονέκτημα σίγουρα είναι το σουτ και αυτό είναι διαχρονικό, δεν είναι σημερινό, πάντα οι ομάδες μας και οι Έλληνες παίκτες υστερούσαμε στο σουτ. Πολλοί λένε ότι δεν διδάσκεται, αλλά αυτό δεν ισχύει εγώ που είμαι στις ακαδημίες βλέπω ότι λίγα παιδιά έχουν σωστή μηχανική στο σουτ, όσο και να τους δείξεις και να επιμείνεις πάντα θα κάνουν κάτι λάθος, είναι μάλλον στο DNA μας. Και εγώ δυσκολευόμουν όταν ήμουν παίκτης, πάντα έφευγε ο αγκώνας μου πιο έξω.

Επειδή είδα όλα τα φιλικά της Εθνικής, έχουμε ωραία επιθετικά συστήματα, βγάλαμε ελεύθερα σουτ, αλλά δεν τα βάλαμε, εύχομαι να καταφέρουμε στα επίσημα παιχνίδια να τα βάλουμε. Εκεί εστιάζω το μειονέκτημα της ομάδα».

«Ο Ρογκαβόπουλος είναι αυθεντικό ταλέντο, δεν πρόκειται να φοβηθεί, ούτε να κάνει πίσω»

Πάντα οι απουσίες σε μια ομάδα φέρνει και ευκαιρίες, και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος καλείται να αρπάξει τη δική του ευκαιρία, με τον "Τίργη" να γνωρίζει πολύ καλά τον διεθνή φόργουορντ: «Τον παρακολουθώ από μικρή ηλικία από τότε που έπαιζε στον Δούκα. Επίσης, έχω και επικοινωνία μαζί του, λόγω φιλίας με τον πατέρα του. Ο Τζίμας, τον οποίο είχα παίκτη και ήταν προπονητής του στον Δούκα, μου είχε πει ότι έχει προδιαγραφές να αγωνιστεί στο NBA. Πέρυσι στην Τουρκία ήταν εκπληκτικός και στον Προμηθέα με τον Λουίς Κασιμίρο, οποίος του έδωσε ελευθερία, ήταν τρομερός, μετά πήγε ο Ζούρος και τον έθαψε.

Ο Νίκος έδειξε στα ματς των παραθύρων και σε μερικά φιλικά πως έχει το επιθετικό ταλέντο για να βοηθήσει την Εθνική. Είναι ένα παιδί που αγαπάει αυτό που κάνει, δεν κουράζεται, πήγε στις ΗΠΑ ένα μήνα και γύρισε όλα τα καμπ. Πιστεύει πολύ στον εαυτό του, δεν πρόκειται να φοβηθεί, ούτε να κάνει πίσω, έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Βλέπω κιόλας πως υπάρχει εκτίμηση προς το πρόσωπό του από τους προπονητές και από τους συμπαίκτες του και αυτό θα του δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα παιχνίδια, είναι ένα αυθεντικό ταλέντο και δεν έμεινε στο ταλέντο, δούλεψε και εξελίχθηκε.

Πιστεύω πως έκαναν λάθος ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που δεν τον απέκτησαν. Το μεγάλο λάθος είναι ότι φοβούνται να δώσουν τα λεφτά που αξίζουν τα Ελληνόπουλα. Θα τα δώσουν σε έναν Αμερικανό του ίδιου επιπέδου με μεγάλη ευκολία, αλλά στον Έλληνα δεν θα τα δώσουν».

«Ρεαλιστικός στόχος η οκτάδα, το πρωτάθλημα είναι ο καθρέφτης της Εθνικής»

Τέλος, ο Έλληνας τεχνικός ήταν αισιόδοξος για τον στόχο της οκτάδας, παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες της Εθνικής, ενώ δεν παράλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ: «Όταν έχεις τα αστέρια σου και ειδικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο αυτοδικαίως σε βάζουν ως φαβορί για τα μετάλλια. Εγώ δεν πιστεύω πως η Εθνική απέτυχε στα προηγούμενα τουρνουά. Τώρα στο Παγκόσμιο δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να είναι πιο άνετοι στο παιχνίδι, κανείς δεν θα τους πει τίποτα αν δεν πετύχουν μια μέγιστη διάκριση.

Πάντως ο στόχος της οκτάδας είναι ρεαλιστικός και θα είναι επιτυχία για εμένα. Σε περίπτωση που δεν μπουν πρέπει να δούμε πρώτα πως αγωνίστηκε η ομάδα και ανάλογα να τους κρίνουμε, γιατί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα, όταν έχουμε τέτοια δυναμικότητα στο πρωτάθλημά μας, δεν μπορεί να περιμένεις να βγει δυνατή Εθνική.

Όταν έχεις επτά ξένους πώς να παίξουν οι Έλληνες; Όταν ήμουν τεχνικός διευθυντής στον Ιωνικό υπήρχαν παιδιά που είχαν το ταλέντο να κάνουν καριέρα, αλλά δεν έπαιζαν ούτε στις προπονήσεις. Πώς να έχουν πρόοδο αυτά τα παιδιά; Η πρόοδος συντελείται μέσα από την αγωνιστική δράση.

Αυτό το πρόβλημα δεν θα το έχουμε μόνο εμείς, θα το έχουν και άλλες Εθνικές ομάδες. Από το 2004 το λέγαμε ότι θα φέρνουν οι μάνατζερ καραβιές ξένων παικτών και δεν θα παίζουν οι ντόπιοι. Το πρωτάθλημα είναι ο καθρέφτης της Εθνικής».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.