Θεσσαλονίκη: Εκτοξεύτηκε κατά 30% η κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία

Metrosport Team21 Σεπτεμβρίου 2021

Απογείωση των ήδη αυξημένων μεταβιβάσεων ακινήτων, που καταγράφονται την τρέχουσα χρονιά στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται μετά την ισχύ του νέου μέτρου που προβλέπεται για το αφορολόγητο στη γονική παροχή. Το νέο μέτρο τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και προβλέπει τον μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιήσει τους γονείς και τους παππούδες προκειμένου να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

 Και αυτό την ώρα που η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2022 δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταβολή πρόσθετων φόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, από την 1η Οκτωβρίου ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κλπ) και των χρηματικών ποσών που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. 

 Το αφορολόγητο ειδικά στις γονικές παροχές θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού  1,6 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Τζίμας, «η κινητικότητα για μεταβιβάσεις ακινήτων που φέτος είναι αυξημένη κατά 30% έναντι του 2020, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μόλις ισχύσει το νέο μέτρο για το αφορολόγητο στη γονική παροχή». Την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας του κορωνοϊού αρκετές περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων μπήκαν στον πάγο με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Μάλιστα όπως λέει ο κ. Τζίμας υπάρχουν πλέον και περιπτώσεις μεταβιβάσεων που οι αγοραστές αποκτούν τα ακίνητο μέσω δανειοδότησης, γεγονός που καταδεικνύει πως οι τράπεζες, ίσως όχι με την ίδια ένταση του παρελθόντος, αρχίζουν να δίνουν δάνεια.  

Χαρακτηριστικά παραδείγματα 

 Είναι τα παρακάτω παραδείγματα, που θα ισχύουν με το νέο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: 1. Γονέας μεταβιβάζει στο παιδί του ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο 16.500 ευρώ ενώ από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. 2. Παππούς μεταβιβάζει ακίνητο- πρώτη κατοικία στο παιδί του- αξίας 800.000 ευρώ. Σήμερα πληρώνει φόρο 36.000 ευρώ ενώ από τον 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. 3. Πατέρας που μεταβιβάζει ακίνητο-πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται. Αγκάθι η ηλεκτρονική ταυτότητα Αγκάθι του νέου μέτρου, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, είναι η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Η έκδοση της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν περισσότερο χρόνο, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.). Όπως υπογραμμίζει ο κ.Τζίμας θα πρέπει να δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών. 

Πηγή:Voria

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.