Την επιστροφή στα μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες διεκδικώντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Μετά τη σύσκεψη στη Νίκαια, οι εργάτες της γης αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση.
Μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, πλέον, τα τρακτέρ θα κλείσουν εθνικές οδούς, θα βρεθούν στα κέντρα των πόλεων και δεν αποκλείεται να φτάσουν έξω από τη Βουλή διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Στα μπλόκα της Θεσσαλίας και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους αγρότες, βρέθηκε και εκπρόσωπος μιας τοπικής αρχής και ήταν και ο μοναδικός. Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, αποφάσισε να αφήσει το γραφείο του και να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων, των εργατών της γης που μοχθούν καθημερινά για το ψωμί τους.
Όντας και ο ίδιος αγρότης πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις των αγροτών και μιλώντας στο metrosport.gr εξήγησε τα αιτήματα τους, τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Νίκαια καθώς και τους λόγους που τον ώθησαν να βρεθεί στα μπλόκα.
Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση στη Νίκαια; «Συζητάμε για το μέλλον των κινητοποιήσεων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να σκληρύνουμε τη στάση μας απέναντι από την Κυβέρνηση. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να μιλήσουμε για θέματα όπως το πετρέλαιο, το ρεύμα, τη φορολογία στα αγροτικά προϊόντα, την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε βασικά εφόδια. Θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους και δεν αποκλείεται να φτάσουμε στην Αθήνα».
Ποια τα αιτήματα των αγροτών; «Τα αιτήματα μας δεν είναι πολλά. Θέλουμε τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, μείωση στο ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια και στις ζωοτροφές, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε αγροτικά προϊόντα που έχουν πληγεί. Επιπλέον, ζητάμε να υπάρχει επαρκής κρατική χρηματοδότηση και ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει στο 100% για τις φθορές μας, αντιπλημμυρική θωράκιση και αναθεώρηση της ΚΑΠ, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία χαράζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους αγρότες και μας ωθεί εκτός επαγγέλματος. Για αυτό βλέπετε ότι δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα κινητοποιήσεις, έχουν ξεσηκωθεί και σε Ολλανδία και Γαλλία. Δεν είναι τυχαία τα κόπρανα που πετάνε οι Ολλανδοί».
Είσαι δήμαρχος, γιατί είσαι στους δρόμους; «Πιστεύω ότι ένας δήμαρχος πρέπει να είναι κοντά στους συμπολίτες του και στο λαό του δήμου του. Εμείς, σαν δήμος, είμαι αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Αυτό δεν το έκανα μόνο γιατί είμαι και εγώ αγρότης, θα το έκανα και για όποιο άλλο επάγγελμα. Θέλω να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου. Είναι λογικό να βοηθάμε τους συμπολίτες μας, μας έχουν ψηφίσει και πρέπει να είμαστε εκεί».
Δέχθηκες κριτική για αυτή την απόφαση; «Πάντα θα υπάρχει κριτική. Πολλοί αναρωτιούνται πώς θα πας κόντρα στην κυβέρνηση και μετά θα ζητήσεις πράγματα για τον τόπο σου; Πιστεύω ότι κανένας δεν κέρδισε τίποτα στη ζωή του έχοντας το χέρι απλωμένο, σαν επαίτης. Κερδίζουμε πράγματα όρθιοι και με σφιγμένη γροθιά».
Θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα; «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Εξάλλου, η ιστορία μας έχει δείξει ότι όσες φορές οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο, κάτι κατέκτησαν. Από τον καναπέ, δεν κερδίζει κανείς τίποτα. Σε έναν αγώνα έχεις άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα. Έμμεσο μπορεί να είναι ότι δεν θα εξαθλιωθείς περισσότερο».