Αγριο άλογο ο Κωνσταντέλιας και ο Ραζβάν πρέπει να «παίζει» με τα γκέμια του

Κώστας Πετρωτός25 Σεπτεμβρίου 2023


Δεν υπάρχει άνθρωπος που να παρακολούθησε με καθαρό μυαλό το χθεσινό ματς του ΠΑΟΚ στα Γιάννινα και να μην κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Από το κέντρο και μπροστά η ομάδα έβγαζε φλόγες, από το κέντρο και πίσω είχε πολλά προβλήματα και ειδικά στην αεράμυνα εκτέθηκε αρκετές φορές. Το τελικό 1-3 γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της επιθετικής ποιότητας, ωστόσο, επειδή ο ΠΑΟΚ ήδη μετρά πέντε χαμένους βαθμούς, θα πρέπει άμεσα να βρει την ισορροπία και στο αμυντικό παιχνίδι του για να αποτελεί μία ομάδα που θα κυνηγήσει σταθερά και δυνατά την κορυφή.


Για να αρχίσουμε από το πρόβλημα από αέρος, ας είμαστε ειλικρινείς. Ο ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή διαθέτει μόνο έναν παίκτη που βγάζει σιγουριά στα κοψίματα με το κεφάλι. Αυτός είναι ο Κουλιεράκης που από την ώρα που μπήκε χθες στον αγωνιστικό χώρο των «Ζωσιμάδων» ηρέμησε και το κεφάλι του Κοτάρσκι.

Ο Λοιυτσέσκου υπογράμμισε και την καλή απόδοση του Νάσμπεργκ, ναι θα συμφωνήσουμε, αλλά για να θεωρήσουμε τον Νορβηγό σταθερά αξιόπιστη λύση ανασταλτικά, θα πρέπει να τον δούμε να έχει διάρκεια στην καλή απόδοση. Το ίδιο ισχύει και για τον Εκόνγκ όταν αγωνίζεται (έχει μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή του), αλλά και για τον τωρινό Μιχαηλίδη που δεν έχει φτάσει ακόμη στα προ τραυματισμού επίπεδα, αλλά και τον Κεντζιόρα. Ο Πολωνός είναι καλά στο ανασταλτικό παιχνίδι με τα πόδια, όμως, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός στα ψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, το τεχνικό τιμ και οι παίκτες πρέπει να βρούνε άμεσα λύσεις για να σφίξει η άμυνα από αέρoς, τόσο σε κανονική ροή παιχνιδιού, όσο και στις στημένες φάσεις. Τα παιχνίδια είναι διαδοχικά κι αν ο ΠΑΟΚ δεν δείξει άμεση βελτίωση κινδυνεύει να χάσει και άλλους βαθμούς πολύ νωρίς.


Η ποιότητα ξεχειλίζει μεσοεπιθετικά και πλέον βάζει και υγιή ανταγωνισμό


Πάμε και στο επιθετικό κομμάτι. Ποια ομάδα, στ’ αλήθεια, στην Ελλάδα δεν θα ήθελε να έχει την τετράδα Κωνσταντέλια, Τάισον, Ντεσπόντοφ και Αντρίγια; Χθες έπαιξαν βασικοί οι τρεις πρώτοι, ήταν πολύ καλοί και τελικά τους πήρε λίγη από την δόξα και ο Σέρβος που ήρθε από τον πάγκο με το υπέροχο γκολ που πέτυχε. Ο Λουτσέσκου έχει μία ευχάριστη σπαζοκεφαλιά για το ποιους τρεις θα επιλέγει σε κάθε ματς και αυτό δημιουργεί και έναν υγιή ανταγωνισμό.

Δεν πάνε πολλές μέρες, ήταν ακριβώς στη συνέντευξη Τύπου με το clasico με τον Αρη, που ο Ρουμάνος τεχνικός μίλησε για προβληματική σύνδεση του Κωνσταντέλια ως «δεκαριού» με τον φορ της ομάδας, ακολούθησε η χρησιμοποίηση του Ντεσπόντοφ ως βασικού σε ρόλο επιτελικού μέσου στο ματς με την Ελσίνκι, σε αγώνα πριν από τον οποίο, ο προπονητής του ΠΑΟΚ παραδέχθηκε ότι είχε μία συζήτηση με τον Κωνσταντέλια.

Προφανώς, σε αυτό το τετ-α-τετ συζητήθηκαν αυτά που ο Λουτσέσκου θεωρεί αδυναμίες στην σύνδεση του Βολιώτη άσου από την θέση «10» με τον φορ και χθες, ο νεαρός μεσοεπιθετικός βάλθηκε να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί πολύ μεστά και ουσιαστικά σε αυτόν τον ρόλο. Μάλιστα, διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως εκτελεστής, αρχικά σε φάση που αυτό που χρειαζόταν να κάνει ήταν να παρακολουθεί συνεχώς την μπάλα, το έπραξε και πέτυχε ένα γκολ χωρίς να χάσει ούτε… μισό δευτερόλεπτο στην αντίδρασή του και στην συνέχεια και με ένα άψογο πλασέ στην κίνηση, εκτός περιοχής. Μάλιστα, αν δεν ήταν και ο Εραμούσπε (που πήγε με τις τάπες να του κάνει ζημιά σε μία άλλη φάση, δεν συμφωνείτε κύριε Φωτιά;) θα μπορούσε να είχε κάνει και χατ-τρικ, με το υπέροχο μάζεμα μπάλας στην πάσα του Τάισον και το σουτ που επιχείρησε.

Ο 20χρονος άσος πείσμωσε να δείξει ότι είναι το πιο ποιοτικό δεκάρι του ΠΑΟΚ, να στείλει και ένα μήνυμα στον προπονητή του (αλλά και στον Πογιέτ) για το τι μπορεί να κάνει και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι υπάρχει μία τριβή μεταξύ των δύο, όμως, στα δικά μου αυτιά, η ατάκα του «Ντέλια» σε συνέντευξή του στην NOVA μετά το ματς για την σχέση του με τον Λουτσέσκου («είμαστε πολύ καλά, μπορεί να υπάρχουν κάποιες... κρίσεις στη σχέση μας αλλά ξαναφτιάχνει!»), δείχνει ότι είναι δυναμική και άρα πολύ ζωντανή. Προσωπικά, έχω πολλά χρόνια να ακούσω μία τέτοια δημόσια τοποθέτηση από νεαρό ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα και για μένα δείχνει έναν χαρακτήρα που δεν είναι συνηθισμένος. Όταν, για παράδειγμα, ακούς από το στόμα του να βγαίνει η ατάκα «μπορώ να κάνω άλλα χίλια πράγματα που θα φανούν στο μέλλον», αυτό δείχνει ότι πρόκειται για έναν παίκτη με τρομερό πιστεύω στις ικανότητές του που δεν χαμπαριάζει τίποτα από κριτικές και τα όσα λέγονται γύρω του.

Με απλά λόγια είναι ένα άγριο άλογο που προσπαθεί κάποιος να βάλει σε καλούπια και εκείνο για να ημερέψει χρειάζεται να περάσει από διάφορα στάδια. Ο Λουτσέσκου έχει αποδείξει ότι είναι ικανότατος κουμανταδόρος, όμως, η περίπτωση του Κωνσταντέλια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα πρέπει να διαχειρίζεται τον Βολιώτη άσο παράλληλα με άλλους τρεις παίκτες υψηλής φιλοδοξίας και ποιότητας όπως είναι οι Τάισον, Ντεσπόντοφ και Αντρίγια, καθιστά την συγκεκριμένη αποστολή μια από τις πλέον απαιτητικές της καριέρας του.


Ο Οζντόεφ δείχνει ότι θα γίνει ένας κορυφαίος box to box μέσος για τον ΠΑΟΚ

Για να μην αδικήσουμε τους άλλους παίκτες που αγωνίστηκαν χθες, θα πρέπει να πούμε ότι μεγάλη υποστήριξη στην τριάδα των μεσοεπιθετικών, έδωσαν οι δύο φορ, πρώτα ο Μπράντον που έκανε το... κλέψιμο-ασίστ στην φάση του 1-0 και στην συνέχεια ο Σαμάτα που σέρβιρε ωραία στον Αντρίγια, αλλά και ο Οζντόεφ. Ο Ρώσος ήταν πανταχού παρών στο γήπεδο: πατούσε συνεχώς στην αντίπαλη περιοχή, δοκίμαζε τα πόδια του και ανεβοκατέβαινε διαρκώς. Σε πολλά θυμίζει τον Σάκχοφ (με καλύτερη επαφή με την μπάλα) που επίσης απειλούσε ερχόμενος από την δεύτερη ζώνη και έδειξε ότι βρίσκει ρυθμό μετά τις πρώτες εβδομάδας δουλειάς και τριβής με το σύστημα του Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, δεν μπορεί να μένει στο χθεσινό ματς άλλο, την Τετάρτη υπάρχει η αναμέτρηση με τον Βόλο (θα δούμε κατά πόσο θα είναι έτοιμοι ο Κεντζιόρα και ο Μεϊτέ) και εκεί ο Λουτσέσκου πρέπει να βρει τον τρόπο να κάνει το ροτέσιον πετυχημένο και με λιγότερες αμυντικές ανησυχίες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.