«Άγιος Δημήτριος»: Τι απαντούν οι εργαζόμενοι για τις καταγγελίες κατά του αποθεραπευτηρίου

Metrosport Team21 Οκτωβρίου 2024

Για αναληθή δημοσιεύματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο εργαζόμενοι στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», λίγες ημέρες μετά τα πλάνα με τις άθλιες συνθήκες στο κρατικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή του οι εργαζόμενοι, εκφράζουν την απορία του για τη χρονική στιγμή που ήρθαν στο φως τα συγκεκριμένα πλάνα, καθώς συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση μίας δικαστικής διαδικασίας, που ένα άτομα τίθεται ενώπιον σοβαρών κατηγοριών για το τραγικό συμβάν της απώλειας του 21χρονου Πάρη.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» 

«Με το παρόν, αισθανόμαστε την ανάγκη να διατυπώσουμε την επίσημη τοποθέτηση του Σωματείου μας έναντι των όσων παρακολουθούμε καθημερινώς στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ως προς τον τρόπο άσκησης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων, στα πλαίσια της καθημερινής λειτουργίας στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αρχικώς, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εύλογη απορία το γεγονός ότι η θέση του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» στο κέντρο της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμπίπτει χρονικώς με την κορύφωση και ολοκλήρωση μίας δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία ένας πρώην συνάδελφος μας τίθεται ενώπιον σοβαρών κατηγοριών για το τραγικό συμβάν της απώλειας του 21χρονου Πάρη και διεκδικεί το αναφαίρετο δικονομικό δικαίωμα του περί απόδειξης της αθωότητας του. 

Σε αυτή την κρίσιμη λοιπόν χρονική συγκυρία, θα πρέπει να διασφαλιστεί με σεβασμό προς όλους τους παράγοντες της ποινικής δίκης ένα ομαλό περιβάλλον εντός του οποίου επιδιώκεται μακριά από εντάσεις και αντεγκλήσεις, να εξασφαλιστεί μία δίκαιη δικαστική κρίση.

Περαιτέρω διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αμφισβήτηση της επάρκειας εκτέλεσης των καθημερινών υπηρεσιακών μας καθηκόντων. Το σύνολο των μελών του Σωματείου μας, εργάζεται καθημερινώς με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπερβάλλον ζήλο και σεβασμό απέναντι στο συνάνθρωπο. Τα όποια προβλήματα του καθημερινού πλαισίου λειτουργίας του Παραρτήματος «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», τα οποία ανάγονται στο ζήτημα της έλλειψης επαρκούς μόνιμου προσωπικού ή των κτιριακών υποδομών, είναι ζητήματα για τα οποία και το ίδιο το Σωματείο έχει οχλήσει προφορικώς και εγγράφως τους αρμόδιους φορείς, επιδιώκοντας της θεσμική επίλυση τους. 

Προσφάτως μάλιστα, πληροφορηθήκαμε την πρόβλεψη επιχορήγησης εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών του Παραρτήματος και αναμένουμε την άμεση υλοποίηση της. Τα ανωτέρω όμως αναφερόμενα ζητήματα είναι αυτά τα οποία αναδεικνύουν, έτι περισσότερο, το υψηλό αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων και την προσπάθεια επαρκούς ανταπόκρισης σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Κέντρου, πολλές φορές κάτω και από δύσκολες συνθήκες, στα υπηρεσιακά καθήκοντα. 

Για το λόγο αυτό, απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό και την αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία κινείται στα όρια προσβολής της προσωπικότητας των μελών του Σωματείου μας. Υπενθυμίζουμε, ότι κατόπιν του τραγικού γεγονότος της απώλειας του 21χρονου Πάρη το 2021, πραγματοποιήθηκε μία εκτενέστατη έρευνα εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναφορικά με το πλαίσιο των συνθηκών καθημερινής λειτουργίας εντός του Παραρτήματος «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». Τα ευρήματα της ως άνω έρευνας, ανέδειξαν την υψηλή αποδοτική λειτουργία του υπαλληλικού προσωπικού σε αγαστή συνεργασία με το σύνολο των περιθαλπόμενων.

Αναφορικά με το φωτογραφικό υλικό, το οποίο ήλθε στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα και το οποίο δήθεν περιγράφει το καθημερινό περιβάλλον λειτουργίας εντός του Παραρτήματος «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο υλικό οδηγεί σε δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων που απέχουν προφανώς από την πραγματικότητα. Ενδεικτικώς, η λήψη και η δημοσιοποίηση γυμνών φωτογραφιών περιθαλπόμενων ατόμων με αναπηρία αποτελεί από μόνο του καταδικαστέο γεγονός, καθώς προσβάλει την αξιοπρέπεια των συγκεκριμένων ατόμων.

Περαιτέρω, η λήψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αφενός μεν, ανάγεται στο παρελθόν, αφετέρου δε, απεικονίζει περιθαλπόμενο άτομο με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα αναφορικά με τον τρόπο σίτισης του, κατόπιν νοσηλείας του επί χρονικού διαστήματος ενός μηνός σε νοσοκομειακό ίδρυμα, το οποίο είχε ως συνέπεια τη σημαντική απώλεια βάρους του. Έπειτα από τη μακρά του νοσηλεία, το σωματικό βάρος του συγκεκριμένου περιθαλπόμενου με την κατάλληλη φροντίδα και επιμέλεια, έχει επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα, γεγονός το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το οικογενειακό του περιβάλλον. Τα περαιτέρω αναφερόμενα όπως για παράδειγμα, περί μόνιμου εγκλεισμού, τυγχάνουν ομοίως αβάσιμα, καθώς το οποιοδήποτε προσωρινό μέσο περιορισμού, πραγματοποιείται κατόπιν ιατρικής υπόδειξης με γνώμονα την ασφάλεια, κατά κύριο λόγο της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου του περιθαλπόμενου και των υπολοίπων περιθαλπόμενων του ιδίου περιβάλλοντος φιλοξενίας, αλλά και κατόπιν επικοινωνίας με το οικογενειακό του περιβάλλον.

Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε παραπέρα νομίμου δικαιώματος περί προάσπισης των έννομων συμφερόντων των μελών του Σωματείου μας, εκδίδουμε το παρόν δελτίο τύπου και παρακαλούμε για την προβολή και δημοσίευση αυτού».

*Πηγή: ethnos.gr


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.