Άγιον Όρος: Γιατί δεν έχει μελετηθεί ακόμη το σεισμικό ρήγμα

Metrosport Team24 Σεπτεμβρίου 2024

Ιδιαίτερα ανήσυχη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Άγιον Όρος είναι η επιστημονική κοινότητα, παρακολουθώντας προσεκτικά τα σεισμικά επεισόδια στην Αθωνική Πολιτεία.

Μιλώντας στο thestival.gr, ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, εξήγησε ότι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στο Άγιον Όρος βρίσκεται στην ακτή αλλά και υποθαλάσσια και δεν έχει μελετηθεί. 

«Ρήγματα υπάρχουν στο Άγιο Όρος όμως δεν έχουν μελετηθεί καλά. Αυτό που έχει ενεργοποιηθεί είναι στην ακτή αλλά και υποθαλάσσιο και δεν έχει περαστεί στη βάση των ενεργών ρηγμάτων», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα, που βρίσκεται στην άκρη του Άθωνα και στον βυθό είχε δώσει το 1905 τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, ανήκει στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου η οποία έχει τέτοια μεγάλα ρήγματα. 

«Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα είναι στο μέσο περίπου της χερσονήσου του Αγίου Όρου. Εκεί στην ξηρά έχουμε μερικά ρήγματα αλλά είναι μικρά σε μήκος, για αυτό λέμε ότι είναι και μικρή η δυναμικότητα του. Αλλά τα υποθαλάσσια ρήγματα δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, δεν έχουν χαρτογραφηθεί διότι ούτε από την ξηρά μπορούν να χαρτογραφηθούν. Ούτε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών τα έχει αυτά τα συγκεκριμένα ρήγματα χαρτογραφήσει», τόνισε. 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.