Ιδιαίτερα ανήσυχη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Άγιον Όρος είναι η επιστημονική κοινότητα, παρακολουθώντας προσεκτικά τα σεισμικά επεισόδια στην Αθωνική Πολιτεία.
Μιλώντας στο thestival.gr, ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης, εξήγησε ότι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στο Άγιον Όρος βρίσκεται στην ακτή αλλά και υποθαλάσσια και δεν έχει μελετηθεί.
«Ρήγματα υπάρχουν στο Άγιο Όρος όμως δεν έχουν μελετηθεί καλά. Αυτό που έχει ενεργοποιηθεί είναι στην ακτή αλλά και υποθαλάσσιο και δεν έχει περαστεί στη βάση των ενεργών ρηγμάτων», υποστήριξε.
Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα, που βρίσκεται στην άκρη του Άθωνα και στον βυθό είχε δώσει το 1905 τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, ανήκει στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου η οποία έχει τέτοια μεγάλα ρήγματα.
«Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα είναι στο μέσο περίπου της χερσονήσου του Αγίου Όρου. Εκεί στην ξηρά έχουμε μερικά ρήγματα αλλά είναι μικρά σε μήκος, για αυτό λέμε ότι είναι και μικρή η δυναμικότητα του. Αλλά τα υποθαλάσσια ρήγματα δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, δεν έχουν χαρτογραφηθεί διότι ούτε από την ξηρά μπορούν να χαρτογραφηθούν. Ούτε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών τα έχει αυτά τα συγκεκριμένα ρήγματα χαρτογραφήσει», τόνισε.