Άγιο Όρος: Ανησυχία από το νέο μπαράζ σεισμικών δονήσεων-Τι λένε οι σεισμολόγοι

Metrosport Team22 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική.

Νέα διπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (22/9) με την πρώτη εξ αυτών να καταγράφεται στις 12.50 και να είναι της τάξης των 4,6 Ρίχτερ. 

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 12,8 χλμ και καταγράφηκε 8 χλμ δυτικά των Καρυών του Αγίου Όρους.

Επτά λεπτά αργότερα καταγράφηκε νέα δόνηση 3,9 Ρίχτερ στην περιοχή της Ουρανούπολης. Ο δεύτερος σεισμός είχε επίκεντρο στα 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανούπολης κι είχε εστιακό βάθος 12,8 χλμ. 

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα άλλες τέσσερις δονήσεις έντασης διαδοχικά 4,1 (στις 11.47), 2,6 (στις 11.53), 3,2 (στις 12.03) και 2,6 Ρίχτερ (στις 12.14).

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Η έντονη σεισμική ακολουθία έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των σεισμολόγων, οι οποίοι παρακολουθούν τις διεργασίες και δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

«Υπάρχει μια σεισμική ακολουθία στην περιοχή από τις αρχές Ιουνίου και συνεχίζεται» δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφορικά με τους σεισμούς που έγιναν σήμερα Κυριακή (22/9) στην Χαλκιδική. 

«Ο μεγαλύτερος σεισμός έγινε στα μέσα Αυγούστου με 4,3 Ρίχτερ. Σήμερα ανέβηκε κι άλλο το μέγεθος με τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ. Παραμένει μια σεισμικότητα για σχεδόν 4 μήνες και για αυτό υπάρχει προβληματισμός για το πώς μπορεί να εξελιχθεί» σημείωσε ο γνωστός σεισμολόγος.

Προσοχή συνιστά και ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος εξάλλου, μετά τον νέο σεισμό που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Άγιο Όρος.

«Μπορεί να δώσει ισχυρό σεισμό»

Συγκεκριμένα ο γνωστός σεισμολόγος πως η σεισμική ακολουθία «είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες, και το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες ως και μήνες. Αν και το ρήγμα είναι μικρό», είπε «μπορεί να δώσει πιο ισχυρό σεισμό και οι αρχές οφείλουν να πάρουν κάποια βασικά μέτρα για την προστασία των κτιρίων και των κατοίκων. Υπάρχει μια ακολουθία εκεί που είναι σε εξέλιξη, δεν είναι κάτι καινούριο». 

 Και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ακολουθία φαίνεται να επιμένει, τέτοιες ακολουθίες δυστυχώς υπάρχουν και μπορεί να κρατήσουν από κάποιες εβδομάδες μέχρι και μήνες. Πρόκειται για ένα ρήγμα μικρό αλλά με διαστάσεις που μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό. 

Κατά συνέπεια επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις που είχαμε δώσει πριν από καιρό. Οι κοντινές μόνες του Αγίου όρους θα πρέπει να πάρουν κάποια βασικά μέτρα προστασίας στην περίπτωση που θα έχουμε κάποια ισχυρότερη δόνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι η ακολουθία θα συνεχίσει να επιμένει και κάποια στιγμή θα σβήσει. 

Το ρήγμα μπορεί να είναι μικρό όχι όμως ασήμαντο θα πρέπει να υπάρχει και κάποια στοιχειώδη εγρήγορση στις κοντινές περιοχές κυρίως στις μόνες του Αγίου όρους, στην Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα και στην Αμμουλιανή», είπε ο Βασίλης Παπαζάχος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.