Αγγλία-Ελλάδα: Οδηγός το Ολντ Τράφορντ και το θρυλικό 2-2!

Κωστής Παναγιώτου10 Οκτωβρίου 2024

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για την σπουδαία αναμέτρηση στο Γουέμπλεϊ, κόντρα στην Αγγλία (10/10, 21:45), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Nations League, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στην κορυφή του ομίλου.

Η "γαλανόλευκη" επιστρέφει σε ένα γήπεδο, που πριν από 23 χρόνια στρίμωξε στα σχοινιά την Αγγλία, αλλά η υπέροχη εκτέλεση φάουλ του Μπέκαμ έστειλε τα "τρία λιοντάρια" στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Πέρα από εκείνο το ιστορικό παιχνίδι, οι μνήμες που ξυπνούν, από τις συναντήσεις με την Αγγλία, δεν είναι ευχάριστες για τους Έλληνες, οι οποίοι θέλουν με οδηγό το Ολντ Τράφορντ να σταματήσουν το σερί των Άγγλων.

Η χαμένη ευκαιρία για ένα ιστορικό διπλό και η εξιλέωση του Μπέκαμ

Στις 6 Οκτωβρίου 2001, τα "τρία λιοντάρια" υποδέχονταν την Εθνική μας ομάδα, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2002, με μοναδικό στόχο τη νίκη, καθώς οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα άφηνε τους Άγγλους εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι διεθνείς μας κατάφεραν να βάλουν δύσκολα στην ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον, με τον Άγγελο Χαριστέα να ανοίγει το σκορ στο 36ο λεπτό, κάνοντας το 0-1, το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, με την Ελλάδα να έχει ακόμη τρεις μεγάλες ευκαιρίες, για να διπλασιάσει τα τέρματά της.

Με το "καλημέρα" του δεύτερου 45λεπτου οι γηπεδούχοι μπήκαν φουριόζοι, χάνοντας τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Στο 67' ο Σέριγχαμ ισοφάρισε σε 1-1, στην πρώτη επαφή με τη μπάλα. Με αυτό το αποτέλεσμα η Αγγλία περνούσε στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Ωστόσο, τα πανηγύρια των Άγγλων δεν κράτησαν για πολύ, με τον Ντέμη Νικολαΐδη να δίνει πάλι το προβάδισμα στην Ελλάδα, γράφοντας το 1-2.

Στα λεπτά, που ακολούθησαν, οι Άγγλοι πίεσαν για τη ισοφάριση, αλλά το χρυσό γκολ που έστειλε τα "τρία λιοντάρια" στο Μουντιάλ ήρθε από τα πόδια του Ντέιβιντ Μπέκαμ, με εκτέλεση φάουλ, με την Αγγλία να προκρίνεται απευθείας στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, στερώντας, ταυτόχρονα, στην Ελλάδα την ευκαιρία να φύγει με ένα ιστορικό διπλό από την έδρα της Εθνικής Αγγλίας.

Μάλιστα, το γκολ, που σημείωσε ο Μπέκαμ, αποτέλεσε την προσωπική του εξιλέωση για την κόκκινη κάρτα, που είχε αντικρίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, κόντρα στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα τα "τρία λιοντάρια" να αποκλειστούν στη φάση των "16".

Οι συνθέσεις:

Αγγλία (Προπονητής: Έρικσον): Μάρτιν, Γκάρι Νέβιλ Ασλεϊ Κόουλ, Φέρντιναντ, Κίον, Μπέκαμ. Τζέραρντ, Σκόουλς, Μπάρμπι (46' Αντι Κοόουλ), Χέσκεϊ, Φάουλερ (67' Σέριγχαμ).

Eλλάδα (Προπονητής: Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Φύσσας, Βόκολος, Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης (56' Μπασινάς), Κασάπης, Καραγκούνης, Χαριστέας (7'3 Λάκης), Νικολαΐδης (85' Μαχλάς).

Η κακή παράδοση κόντρα στην Αγγλία

Η Εθνική Ελλάδας έχει διασταυρώσει τα ξίφη της με την Αγγλία εννέα φορές (έξι επίσημα, τρία φιλικά), με την παράδοση να μην είναι υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν στις 21 Απριλίου του 1971, για τα προκριματικά του Euro, με την Αγγλία να επικρατεί, εύκολα, με 3-0. 

Από τότε ακολούθησαν οκτώ παιχνίδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αγγλία, με τα "τρία λιοντάρια" να παραμένουν αήττητα κόντρα στην Εθνική μας, με απολογισμό επτά νίκες και δύο ισοπαλίες.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Ελλάδας απέναντι στην Αγγλία:

  • 21/4/1971: Αγγλία - Ελλάδα 3-0, Προκριματικά Euro
  • 1/12/1971: Ελλάδα - Αγγλία 0-2, Προκριματικά Euro
  • 17/11/1982: Ελλάδα - Αγγλία 0-3, Προκριματικά Euro
  • 30/3/ 1983: Αγγλία - Ελλάδα 0-0, Προκριματικά Euro
  • 8/2/1989: Ελλάδα - Αγγλία 1-2, Φιλικό
  • 17/5/1994: Αγγλία - Ελλάδα 5-0, Φιλικό
  • 6/6/2001: Ελλάδα - Αγγλία 0-2, Προκριματικά Μουντιάλ
  • 6/10/2001: Αγγλία - Ελλάδα 2-2, Προκριματικά Μουντιάλ
  • 16/8/2006: Αγγλία - Ελλάδα 4-0, Φιλικό

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.