ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι απαλλάσσονται

Γιάννης Τσερβίνης05 Ιουνίου 2024

Νέες κατευθυντήριες γραμμές εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Φορολογικών Εσόδων (ΑΑΔΕ) με οδηγό της, για όσους βαρύνονται υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. 

Με τον ίδιο οδηγό η ΑΑΔΕ διασαφηνίζει αναλυτικά και τους όρους με τους οποίους οι φορολογούμενοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση για λογαριασμό τρίτου.

Σαν γενική αρχή εξακολουθεί να ισχύει πως φορολογική δήλωση οφείλουν να υποβάλλει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Ο οδηγός της ΑΑΔΕ αποσαφηνίζει τις περιπτώσεις που υποβάλλουν φορολογική δήλωση κάτοικοι της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα: 

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ενήλικος, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι, όταν αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, πηγής Ελλάδας ή εξωτερικού, για όλα τα εισοδήματά του, φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα.

 Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης συζύγων, ο σύζυγος είναι υπόχρεος και για τη δήλωση των εισοδημάτων της συζύγου του. 

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ανήλικος, μόνο για το εισόδημα από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Τα λοιπά εισοδήματά του προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα. 

Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, που έχει μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και επιλέγει την εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή 

Ενήλικος όταν αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα πηγής Ελλάδας φορολογούμενο με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο 

και Ανήλικος μόνο για το εισόδημα πηγής Ελλάδας από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του (τα λοιπά εισοδήματά του πηγής Ελλάδας προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα).

                          Ποιοι απαλλάσσονται

Σε δύο περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ ορίζει ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. 

Αυτές είναι οι εξής: 

Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση όταν αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολογιών. 

Κεκαρμένος μοναχός, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση για το καθαρό ποσό της σύνταξής του, κατά το χρονικό διάστημα που διατηρεί την ανωτέρω ιδιότητα, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.