«8200»: Ποια είναι η κυβερνομονάδα του Ισραήλ που προκάλεσε τις φονικές εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Παναγιώτα Απέργη19 Σεπτεμβρίου 2024

Δεκάδες ερωτήματα φαίνεται πως έχει προκαλέσει η έκρηξη χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιούνταν από πράκτορες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με την επίθεση να φέρνει στο προσκήνιο τη μυστική μονάδα κυβερνοπολέμου 8200 του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου, την οποία επικαλούνται τα διεθνή μέσα, η «Μονάδα 8200» και όχι η ισραηλινή Μοσάντ κρυβόταν πίσω από την επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών σε περίπου 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ, με την οργάνωση της φονικής επιχείρησης να πραγματοποιείται για περισσότερο από έναν χρόνο.

  • Ποια είναι, όμως, η εξειδικευμένη μονάδα κυβερνοπολέμου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, γνωστή στο Ισραήλ με τους αριθμούς της στα εβραϊκά «shmone matayim», η οποία αποτελεί μέρος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ;

Η «Μονάδα 8200» αποτελεί το ισοδύναμο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ ή της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ασφάλειας και κυβερνοχώρου (GCHQ) και, κατά κάποιον τρόπο, μετεξέλιξη των πρώτων δυνάμεων αποκωδικοποίησης και πληροφοριών που σχηματίστηκαν κατά τη γέννηση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι δραστηριότητές της, τις οποίες με διεθνείς όρους θα χαρακτηρίζοντας «top secret»  κυμαίνονται από την κατασκοπεία σημάτων μέχρι τεχνολογικές επιθέσεις, όπως αυτή με τον ιό Stuxnet το 2005, την κυβερνοεπίθεση του 2017 στην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero και την αποτροπή μιας επίθεσης του ISIS σε ένα πολιτικό αεροσκάφος που ταξίδευε από την Αυστραλία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018.

Μάλιστα, πέρυσι, ο διοικητής της μονάδας δήλωσε σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ ότι οι «8200» χρησιμοποιούσαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων της Χαμάς. 

Εκτός από την κατασκοπεία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, η «Μονάδα 8200» λειτουργεί σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών μάχης, και σε καιρό πολέμου ενσωματώνεται στενά με το στρατηγείο διοίκησης μάχης.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα μέλη της φονικής μονάδας είναι αποκλειστικά νέοι άνθρωποι στα τέλη της εφηβείας ή 20 - 25 ετών, ορισμένοι προέρχονται από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου, ενώ άλλοι έχουν σταδιοδρομήσει στον ανθηρό τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.