64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αφορμή η Μπελούτσι, σινεμά η αιτία

Metrosport Team30 Οκτωβρίου 2023

Επιμέλεια: Τάνια Μοσχοπούλου

Καλή η Super League με τα ντέρμπι της, ωραία και τα τζάμπολ σε γεμάτα γήπεδα, όμως ο Νοέμβρης είναι ιδανικός για sold out στις κινηματογραφικές αίθουσες! Και αυτό γιατί 64 χρόνια τώρα, μόλις η υγρασία αρχίσει να ξανατρυπά τα κόκκαλα και σχηματιστεί το πρώτο αγγελοπουλικό «Τοπίο στην Ομίχλη», η πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη.

Για 10 ημέρες (02-12/11), λοιπόν, η καρδιά του ελληνικού σινεμά μετατοπίζεται στο Βορρά, η «φτωχομάνα» κατεβάζει απ΄ το πατάρι το κόκκινο χαλί της και ο Βαρδάρης μετατρέπεται σε άνεμο… ευρωπαϊκό.

Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί, μουσικοί, καλλιτέχνες και άπαντες του κόσμου σινεφίλ βάζουν τα φούτερ στις βαλίτσες για να αντέξουν την υγρασία, γκουγκλάρουν τα «10 καλύτερα τσιπουράδικα στη Θεσσαλονίκη» και στέλνουν μήνυμα σε όλους εκείνους τους συμφοιτητές , που μάλλον είχαν να δουν χρόνια.

Όμως φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν είναι μόνο για αυτούς. Είναι και για εκείνους τους «άλλους» που μπορεί να μην κόβουν εισιτήριο σε κάθε νέα κυκλοφορία, όμως μεγάλωσαν με την Μαλένα και αδημονούν να πετύχουν σε κάποιο στενό, ίσως στα Λαδάδικα, την Μόνικα Μπελούτσι.

Επειδή όμως δεν αφήνουν ποτέ τέτοιες συναντήσεις στην τύχη τους, θα κλείσουν εισιτήριο σε μια από τις δύο προβολές που έχει φροντίσει το 64ο Thessaloniki International Film Festival να την φιλοξενήσει!

Από την Κάλας στη Μαλένα

Ακόμη και αυτοί που έχουν δει μόνο την «Αλίκη στο Ναυτικό» από κινηματογράφο, έχουν αναθεωρήσει τις τελευταίες μέρες στο άκουσμα της είδησης πως η Μόνικα Μπελούτσι έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για χάρη του 64ου Φεστιβάλ.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου (22:30) στο Ολύμπιον και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου (20:00) ακριβώς στην ίδια εμβληματική αίθουσα, το διαχρονικό αυτό σύμβολο ομορφιάς και γοητείας θα καθίσει αναπαυτικά στις κόκκινες βελούδινες καρέκλες, βλέποντας ξανά τον εαυτό της στη μεγάλη οθόνη.

Την πρώτη μέρα (08/11) θα αναπολήσει στιγμές από το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση Maria Callas: Letters and Memoirs, ενώ στη προβολή της Πέμπτης (09/11)- στην οποία θα της απονεμηθεί τιμητικά και ο Χρυσός Αλέξανδρος – το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει στη θρυλική Μαλένα.

Τα «φυτώρια» του Ελληνικού Σινεμά

Επειδή όμως οι ακαδημίες δεν γεννάνε ταλέντα μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου, υπάρχουν και τα «φυτώρια» του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Στη πόλη μας, λοιπόν, προκειμένου να ανακαλύψουν τους αξιόλογους σκηνοθέτες της νέας γενιάς και να προβάλλουν τη δική τους δουλειά ως γνήσιοι εκπρόσωποι αυτής, θα βρεθούν η Χάρις Αλεξίου, ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο Λευτέρης Χαρίτος, ο Βασίλης Κεκάτος και πολλοί άλλοι.

Αν όμως είστε ακόμη στη φάση που «σνομπάρετε» τις ελληνικές σειρές και έχετε ξεμείνει σε κάποια ζώνη του παρελθόντος, βλέποντας στο repeat το Game of Thrones, μην ανησυχείτε, το φετινό Φεστιβάλ καλύπτει και τις δικές σας ανάγκες, με ένα μοναδικό Masterclass από τον σκηνοθέτη και παραγωγό της σειράς, Jeremy Podeswa.

Οι ταινίες που πάνε με 1.10 απόδοση για διπλό και…sold out

Ούσα απλά σινεφίλ και χωρίς να έχω γνώσεις κριτικού κινηματογράφου, υποκινούμενη πολλές φορές από το προσωπικό μου συναίσθημα και γούστο, διακρίνω στο πρόγραμμα προβολές, που πάνε πρόσω ολοταχώς για sold out από τη πρώτη κιόλας μέρα της προπώλησης των εισιτηρίων (31/10).

Αδιαφιλονίκητο φαβορί «η Φόνισσα», της Έυας Νάθενα (Δευτέρα 06/11, 21:40, Τζον Κασσαβέτης). Μια ταινία βασισμένη στο ομότιτλο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να βάζει ένα νέο ταβάνι στο υποκριτικό της ταλέντο. Κάτι λίγο παραπάνω από δύο λεπτά είναι αρκετά για να σε πείσουν να βάλεις υπενθύμιση την ημέρα της προπώλησης.

Για τους πιο ρομαντικούς, στη δεύτερη θέση του βάθρου θα ανέβαζα το Fingernails, που προσωπικά- από τα λίγα δεύτερα του trailer- μου έφερε κάτι σε πολύ μακρινή παραλλαγή του Eternal Sunshine of The Spotless Mind. Μπορεί να μην έχει και καμία σχέση, πάντως ο σκηνοθέτης της ταινίας, Χρήστος Νίκου, κάνει λόγω για μια αμερικανική ρομαντική ταινία επιστημονικής φαντασίας, λέξεις που παραθέτω για να αιτιολογήσω τον δικό μου συνειρμό.

Τέλος, επειδή υπάρχει πάντα λίγος χώρος για Γαλλικό Κινηματογράφο (όπως και για γλυκό), το Passages συνδυάζει Αντέλ Εξαρχόπουλος με Φράντς Ρογκόφσκι και Μπεν Γουίσοου, χωρίς καν να χρειάζεται να μιλήσω για πλοκή. Με αυτούς τους τρεις για πρωταγωνιστές, το φιλμ κρίθηκε «αυστηρώς ακατάλληλο» στις ΗΠΑ και μπορώ να φανταστώ δεκάδες γιατί.

Όταν ο προβολέας σταματά και τα φώτα κινδύνου αποτελούν μοναδική πηγή φωτός

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν, παίζω το τελευταίο μου χαρτί και χρησιμοποιώ για άλλη μια φορά τη φράση πως «Το σινεμά είναι μόνο η αφορμή».

Πέρα, λοιπόν, από τις δεκάδες- μπορεί και εκατοντάδες- προβολές ταινιών, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί μια μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα των Νίκου Κεσσανλή, Βλάση Κανιάρη, Σίλειας Δασκοπούλου και Ιάσονα Μολφέση και με φωτογραφικά σχόλια του Δημήτρη Τσουμπλέκα, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος στα Φαντάσματα.

Και φυσικά, επειδή κάθε Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη γιορτή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πάρτι. Μετά από κάθε βραδινή προβολή και Q&A, λοιπόν, η συζήτηση με σκηνοθέτες, παραγωγούς και ηθοποιούς συνεχίζεται με μια μπύρα στο χέρι, στα πιο κινηματογραφικά στέκια της πόλης.

Για αυτό, ανοίξτε πρόγραμμα, ψαχτείτε, στείλτε μήνυμα σε εκείνον τον ξεχασμένο φίλο, συμφοιτητή ή έρωτα και δώστε ραντεβού έξω από το Λιμάνι!

Αααα! Και κάπου εδώ αντιφάσκω και ανακαλώ… Το σινεμά δεν είναι απλά η αφορμή, αλλά η αιτία. 'Η ίσως τελικά και η μοίρα μας!

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.