4 Οκτωβρίου 1999: Η μέρα που «έσβησε» το χαμόγελο 6 οπαδών του ΠΑΟΚ

Παναγιώτα Απέργη04 Οκτωβρίου 2024

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1999, όταν σημειώθηκε το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή σε έξι νεαρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν.

Όλα ξεκίνησαν στις 4:30 τα ξημερώματα εκείνης της μοιραίας ημέρας, όταν περίπου δυο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο της εταιρίας «Relax Travel», στο οποίο επέβαιναν 77 οπαδοί του «Δικεφάλου» που είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον αγώνα ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού που έληξε με ισοπαλία, επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με διερχόμενο φορτηγό, καταλήγοντας σε χαντάκι 8 μέτρων. 

Ο θάνατος των έξι νεαρών, πέντε αντρών και μιας γυναίκας, υπήρξε ακαριαίος, ενώ άλλα τριάντα τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου κοιμόταν, έχοντας δώσει το τιμόνι στον 19χρονο γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή προς την Αθήνα.

Αυτό ήταν και το πρόσωπο που επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί το λεωφορείο πλαγιομετωπικά με το φορτηγό, που βρισκόταν κανονικά στο απέναντι ρεύμα, κατευθυνόμενο προς τη Λάρισα.

Η πρώτη αντίδραση του τότε προέδρου του ΠΑΟΚ

Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Μπατατούδης μαζί με τον αντιπρόεδρο Θανάση Ακριβόπουλο μετέφεραν τα δυσάρεστα νέα σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ.

«Είμαι βαρύτατα συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά μας. Τέτοιες ώρες η οδύνη είναι μεγάλη και κοινή για όλους μας, από τον πρόεδρο ως τον απλό φίλαθλο.

 Τέτοιες ώρες τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα και είναι συνεπώς περιττά», υπογράμμισε σε γραπτή του δήλωση ο Γιώργος Μπατατούδης.

Η αποκάλυψη επιζώντα για τη στιγμή της τραγωδίας

Πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας στον αέρα του Arena 89.4, ο Ηλίας Βλαχόπουλος, ένα από τα μέλη του Σ.Φ. ΠΑΟΚ, που επέβαινε στο λεωφορείο, αποκάλυψε ότι είχαν συμβουλεύσει τον οδηγό να ζητήσει από την εταιρεία να στείλουν κάποιον άλλον να τον αντικαταστήσει, εάν ήταν κουρασμένος, σημειώνοντας με νόημα ότι το πανό για τα 6 θύματα, θα παραμείνει για πάντα στο σημείο της τραγωδίας. 

«Δεν μπορούν να ξεχαστούν, σου μένουν μια ζωή. Γυρνούσαμε από την Αθήνα, κοιμόμασταν γιατί ήταν πέντε παρά ξημερώματα. Το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα, αλλά ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Μέσα στον ύπνο...

Οι πέντε ήταν στον πάνω όροφο. Ήμουν δυο θέσεις πίσω από τον Ανδρεαδάκη στον κάτω όροφο.Ο οδηγός είχε βάλει τον γιο του. Μιλούσαμε με τον οδηγό και του είπαμε αν είσαι κουρασμένος πάρε τηλέφωνο να στείλουν έναν άλλο. Ξεκινήσαμε με τον κανονικό οδηγό και στον δρόμο άλλαξε. Ήταν να γίνει. 

Το πανό εκείνο το έχουμε στο σύνδεσμο και δεν το βγάζουμε. Έχει αίματα πάνω, με αυτό σκεπάσαμε τα δυο παιδιά. Το έχουμε και δεν το βγάζουμε. Ισχύει ότι περνούν οπαδοί άλλων ομάδων και βάζουν δικά τους κασκόλ επάνω στο μνημείο των οπαδών. Και αυτοί οπαδοί είναι όπως και εμείς...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια ήταν τα επτά θύματα του δυστυχήματος

Οι έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ, η ηλικία των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 22 έτη, ήταν:

  • ο Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, 20 ετών
  • ο Δημήτριος Ανδρεαδάκης, 25 ετών
  • η Χριστίνα Τζιόβα, 18 ετών
  • ο Αναστάσιος Θέμελης, 22 ετών
  • ο Γεώργιος Γκανάτσιος, 17 ετών
  • ο Κυριάκος Λαζαρίδης, 17 ετών

Παράλληλα, τραγικό θάνατο βρήκε και ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης, ο οδηγός του μικρού φορτηγού που κατευθυνόταν προς τη Λάρισα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.