Στέφαν Σβαμπ: Ο ξεχωριστός ηγέτης του ΠΑΟΚ δείχνει τον δρόμο

Metrosport Team10 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΑΜΙΚΟΝΙΑΝ

Με αφορμή την διακοπή της Super League 1 για τις Εθνικές ομάδες, ήρθε η στιγμή να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και να ασχοληθούμε με τον Στέφαν Σβαμπ, έναν από τους πλέον καταλυτικούς παίκτες του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Ο Αυστριακός μέσος έφυγε για πρώτη φορά από την χώρα του για λογαριασμό του Δικέφαλου και πλέον έχει συμπληρώσει μια πενταετία στην Ελλάδα. Με απολογισμό ένα Πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, δύο χαμένους τελικούς και ισάριθμες πορείες ως τους «8» του Conference League. 

Ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ σίγουρα έχει κερδίσει μια θέση στο πάνθεον της ιστορίας του club.

Το who is who

Ο Στέφαν Σβαμπ γεννήθηκε στο Σαάλφεντεν στις 27 Σεπτεμβρίου το 1990. Εκτός από το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με το σκι και το αλπικό δίαθλο. Εν τέλει στα 13 του χρόνια αποφάσισε πως το ποδόσφαιρο είναι η πραγματική του αγάπη και συνέχισε συγκεντρωμένος στο να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Το 2004 όταν η Εθνική μας σήκωνε το Ευρωπαϊκό, ο μικρός Στέφαν άφηνε την τοπική ομάδα του χωριού του για λογαριασμό της Σάλτσμπουργκ. Εκεί έμεινε μέχρι το 2011 όπου έφτασε μέχρι την β΄ ομάδα. Στα 21 του πήγε δανεικός στην Λουστενάου όπου μέτρησε 24 συμμετοχές με έξι γκολ και επτά ασίστ. Την επόμενη σεζόν δόθηκε ξανά δανεικός, τούτη τη φορά στην Αντμίρα, με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στη πρώτη κατηγορία. Όπως ήταν αναμενόμενο η Αντμίρα τον έκανε δικό της.

Ο Σβαμπ έμεινε εκεί ως το 2014, αγωνίστηκε 114 φορές έχοντας 20 τέρματα και 14 ασίστ, έπειτα έφυγε ως ηγέτης στην Ραπίντ Βιέννης η οποία ένα καλοκαίρι πριν είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ του Γιώργου Δώνη.

Στη Ραπίντ ο Αυστριακός έκανε πάταγο! Εκτός από το περιβραχιόνιο που κέρδισε επάξια, κατάφερε να πραγματοποιήσει 241 εμφανίσεις με 51 γκολ και άλλες τόσες ασίστ. Μετά από έξι σεζόν, το 2020 έμεινε ελεύθερος και κάπου εκεί ξεκίνησε το «ταξίδι» του με τον Δικέφαλο στο στήθος.

Η εκκίνηση…Champions League!

To πρώτο του παιχνίδι στα «ασπρόμαυρα», το έκανε κόντρα στην Μπεσίκτας στο εκκωφαντικό 3-1. Ύστερα «άφησε» την ψυχή του στην επική νίκη-πρόκριση με την Μπενφίκα, για να έρθει ο οδυνηρός αποκλεισμός από την Κράσνονταρ. Λίγο έλειψε στα πρώτα του παιχνίδια λοιπόν να βάλει την υπογραφή του στην είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Champions League!

Ξεκινάει ως «ρεζέρβα» καταλήγει αναντικατάστατος!

Tη σεζόν 2020-2021 ήρθε ως βασικός και κατάφερε να ολοκληρώσει την χρονιά με 48 συμμετοχές, εννέα γκολ και οκτώ ασίστ. Στον άξονα ο ΠΑΟΚ είχε επίσης τους Ελ Καντουρί, Ντάγκλας, Εσίτι, Νινούα και Τσιγγάρα με τον Αυστριακό να είναι η πρώτη επιλογή του Αμπέλ Φερέιρα και έπειτα του Πάμπλο Γκαρσία.

Το 2021-2022 είχαμε την επιστροφή του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Στο κέντρο ο Δικέφαλος είχε πλέον και τον Γιάσμιν Κούρτιτς με αποτέλεσμα ο Σβαμπ να μείνει εκτός αρχικής εντεκάδας. Η πορεία του ΠΑΟΚ ως τους «8» του Conference League όμως ανάγκασε τον Ρουμάνο τεχνικό να «ανοίξει» το rotation και κάπως έτσι ο Σβαμπ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 52 συμμετοχές, πέντε γκολ και πέντε ασίστ.

Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον χαμένο τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό και ο Αυστριακός μέσος έβλεπε το συμβόλαιο του να ολοκληρώνεται. Παρόλα αυτά ο Δικέφαλος με εισήγηση του Λουτσέσκου τον ανανέωσε ως το 2024.

Το ξεκίνημα της τρίτης χρονιάς του Σβαμπ, βρήκε τον ΠΑΟΚ ακόμα ένα αμυντικό χαφ στο ρόστερ του, τον Ντάντας και τον Δικέφαλο εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο! Κάπου εκεί όλα έδειχναν πως τα παιχνίδια του Στέφαν θα γίνουν αρκετά λιγότερα από τις περασμένες χρονιές. Ο εκ των αρχηγών όμως του ΠΑΟΚ κατάφερε να «χωθεί» στην εντεκάδα της ομάδας και να ολοκληρώσει την σεζόν με 40 αγώνες και τέσσερα τέρματα.

Την πρωταθληματική περσινή χρονιά ο Σβάμπ «κουβάλησε» τον άξονα του ΠΑΟΚ στα προκριματικά της Ευρώπης, αλλά γρήγορα έγινε τριτοτέταρτη επιλογή με τις αφίξεις Μεΐτέ, Μάρκος Αντόνιο και Οζντόεφ. Περίπου στα μέσα του Νοέμβρη και αφού ο Βραζιλιάνος ήταν ακόμη ανέτοιμος, ενώ ο Ρώσος αντιμετώπισε προβλήματα με την ψυχολογία του και το βάρος έπεσε πάλι στον αρχηγό! Ο Σβαμπ για πρώτη φορά πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων στη καριέρα του (10), έβγαλε 4 ασίστ και έκανε ρεκόρ συμμετοχών με 53!

Ήταν βασικό μέλος του Πρωταθλήματος αλλά και ακόμα μιας πορείας ως τα προημιτελικά του Conference League. Όσα όμως πρόσφερε στην ομάδα φάνηκαν όταν βγήκε η ταινία της χρονιάς αφιερωμένη στον Πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Εκεί που στο βίντεο διαρκείας περίπου 110 λεπτών ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής ειδικά με τις ανεπανάληπτες ομιλίες στους συμπαίκτες του.

Στο τέλος της σεζόν κατάφερε και πάλι με την αξία του να κερδίσει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο ως το 2025.

Στο ξεκίνημα της πέμπτης του χρονιάς, στα 34 του πλέον, έχει ήδη 15 συμμετοχές με τέσσερα γκολ και μοιάζει έτοιμος να «κουβαλήσει» για άλλη μια σεζόν το κέντρο της ομάδας.


Οι αριθμοί ενός «κομπιούτερ»

Πριν δούμε τα νούμερα που έχει καταγράψει με την φανέλα της ομάδας, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Σβαμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ποδοσφαιριστής που έχουμε συνηθίσει. Πριν δύο χρόνια κατάφερε να τελειώσει το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αθλητισμό και συνέχεια καλλιεργεί τον εαυτό του, διαβάζοντας βιβλία διαφορετικών εποχών και κουλτούρας. Ένας άνθρωπος άλλης πάστας, που στον ελεύθερο χρόνο του προτιμά να βγαίνει βόλτα με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Ως σωστοί Ευρωπαίοι εννοείται ο καθένας έχει το ποδήλατο αλλά και το κράνος του.

Αυτή η μεγάλη εισαγωγή για να δείξουμε ένα ιδιαίτερο στατιστικό ενός πανέξυπνου ποδοσφαιριστή και ανθρώπου. Ο Σβαμπ σε 208 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ μετρά 32 γκολ, 18 ασίστ και 38 κίτρινες κάρτες. Το «τρομακτικό» είναι πως δεν έχει δεχτεί ΠΟΤΕ την κόκκινη κάρτα, πράγμα που δείχνει την ευφυΐα και την οξυδέρκεια του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.