Βασίλης Καρακατσάνης: Από ένα μικρό χωριό των Ιωαννίνων... παγκόσμιος πρωταθλητής

Metrosport Team25 Σεπτεμβρίου 2024

Στη χώρα μας τα πιο γνωστά αθλήματα είναι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τα τελευτάια χρόνια έχουμε διακρίσεις και σε άλλα λιγότερο δημοφιλή, όπως το...δυναμικό τρίαθλο. Ο Βασίλης Καρακατσάνης, τον Σεπτέμβριο του 2024 κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Συνέντευξη: Περδίκης Χρήστος

 Ξεκίνησε την ενασχόληση του με τα δυναμικά αθλήματα, από μόλις τετάρτη δημοτικού, κάνοντας βάρη στο σπίτι μόνος του. Τον βοήθησε το ύψος του η έλλειψη ανταγωνισμού στην περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων, που άφησε το αγώνισμα της πάλης και ασχολήθηκε με το δυναμικό τρίαθλo. Σήμερα έχει καταρρίψει δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και όπως μας εξομολογείται μπορεί να το ξανακάνει.

Ο Βασίλης Καρακατσάνης μίλησε στο Metrosport.gr, για τις ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος, την έλλειψη προώθησής στην Ελλάδα, τα συναισθήματά του, μετά από τις σπουδαίες επιτυχίες αλλά και την καθημερινότητα του στην Κόνιτσα, όπου γυμνάζεται καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια.


«Ξεκίνησα αυτοδίδακτος και από περιέργεια να κάνω βάρη στην τετάρτη δημοτικού»
«Το πρώτο μου αγώνισμα ήταν η πάλη, ωστόσο στην Κόνιτσα και γενικά στην περιοχή δεν είχα και αντίπαλους αλλά και κάποιον να κάνουμε μαζί προπόνηση, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό στην πάλη. Μου αρέσουν τα ατομικά αθλήματα. Κύριως λόγω της ατομικότητας κατέληξα στο τρίαθλο. Είμαι αυτοδίδακτος γενικά και ξεκίνησα να κάνω βάρη μόνος μου στην τετάρτη δημοτικού. Δεν είχα πότε σε σύλλογο και δεν έχουμε εδώ στο χωρίο. Προπονούμαι στα Ιωάννινα και με φιλοξενεί ο σύλλογος μου, Σπάρτακος, ενώ έχω και δικό μου γυμναστήριο στο σπίτι μου. Όταν ήμουν μικρός είχα δει δύο αδέρφια να κάνουν μονόζυγο και τότε άρχισαν να μου αρέσουν τα μαχητικά αγωνίσματα και είπα να τους ξεπεράσω. Το 2020 πέρασα πολιτικός μηχανικός στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, αλλά πήγα στα πρώτα δύο μαθήματα και επέστρεψα ξανά στην Κόνιτσα. Δε σκέφτομαι να το συνεχίσω».

@karakatsanisb Stronger and stronger 🔜 #viral #athlete #powerlifting #tiktok #gym #hardwork #powerliftingmotivation ♬ GLORY super slowed - Collapse Music


«Δεν υπάρχει προώθηση στο αγώνισμα μας και αναζητούμε τους χορηγούς»


«Επειδή το αγώνισμα μας δεν είναι Ολυμπιακό δεν έρχονται εύκολα οι χορηγοί. Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο, στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο, πάλι δεν το ξέρουν. 

Τώρα τελευταία κυρίως λόγω του youtube και τα βιντεάκια, που ανεβαίνουν υπάρχει πιο συχνή επαφή. Με το παγκόσμιο ρεκόρ θα προσπαθήσω να φέρω κάποιον χορηγό, να με αναλάβει αλλά είναι δύσκολο. Χωρίς χορηγό, θα είναι πολύ δύσκολο μέχρι και να συνεχίσω το άθλημα».

@karakatsanisb WE ARE READY 🦅☦️📿#fypage #powerliftingmotivation #tiktok #hardwork #warrior #gym #powerlifter ♬ оригинальный звук - arnoldpuchini


«Μέχρι τώρα δεν μπορώ να ζήσω από το τριαθλο και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να κάνω κάτι άλλο»

«Είναι δύσκολή η κατάσταση καθώς δεν υπάρχει απήχηση και ας έχουμε και ομοσπονδία, που βοηθάει. Δεν υπάρχει το μου αρέσει, πλέον...μεγαλώσαμε. Πρέπει να κάνεις κάτι μόνος σου για να ζήσεις. Οι γονείς μου είναι και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι. Εγώ πρέπει να κάνω και κάτι για να μπορέσω να έχω μια αξιοπρεπή ζωή. Αν τα επόμενα χρόνια δεν μπορέσω μέσα από το δυναμικό τρίαθλο να βρω αυτά που θέλω τότε θα αναγκαστώ να κάνω κάτι διαφορετικό».


«Με βοηθάει το ύψος μου να κάνω αυτό το αγώνισμα»


«Το δυναμικό τρίαθλο, είναι ένα άθλημα δύναμης που περιλαμβάνει τρεις βασικές ασκήσεις: το squat (κάθισμα με μπάρα), την πίεση πάγκου και το deadlift (άρση). Οι αθλητές έχουν τρεις προσπάθειες για να σηκώσουν το μέγιστο δυνατό βάρος σε κάθε άσκηση και παίρνουν πόντους. Στο τέλος κερδίζει αυτός, που έχει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στις τρεις ασκήσεις. Με βοηθάει το ύψος μου, για να κάνω βάρη καθώς είμαι κοντός. Γενικά βοηθάει στα αθλήματα, που έχουν να κάνουν με βάρη όπως και η άρση βαρών».


«Να ξαναπετύχω παγκόσμιο ρεκόρ σε έναν μήνα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Τσεχίας»

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το ρεκόρ και ας είναι η δεύτερη φορά, που το πετυχαίνω. Η αλήθεια είναι πως και στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω προπονήσεις και δουλεύω για να πετύχω καθημερινά. Έχω να πάω σε club απο το 2018. Αρχές του άλλου μήνα έχουμε και το Ευωρωαικό πρωτάθλημα στο Πίλσεν της Τσεχίας και ο στόχος είναι να πάμε και εκεί καλά για να ξανασπάσουμε το παγκόσμιο ρεκόρ. Δυστυχώς, η έλλειψη ανταγωνισμού στην Ελλάδα δε με βοηθάει ιδιαίτερα».

@karakatsanisb 42% discount on @myprotein CODE:VASILIS, link: https://www.myprotein.gr/all-offers/influencer-special.list #fy #hardwork #motivation #powerlifting #viral #tiktok #myproteingr #powerliftingmotivation ♬ eredeti hang - 𝖊𝖑𝖎𝖙𝖊 ♆


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.