Ο «χαρισματικός» Ντεσπόντοφ και η σωστή «διαχείριση» του

Δημήτρης Μπούζας12 Σεπτεμβρίου 2024

Το σημερινό σχόλιο γράφεται λίγες ώρες πριν κλείσει τον κύκλο της η μεταγραφική δραστηριότητα που αφορά την regular season. Ως εκ τούτου δεν είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε αν υπήρξαν κάποιες εξελίξεις της τελευταίας στιγμής. Σε ότι αφορά βέβαια τον ΠΑΟΚ, η συγκεκριμένη δραστηριότητα (σοβαρή ενίσχυση του ρόστερ) δεν διαφέρει σε τίποτε από μια «πονεμένη ιστορία».

Με αφορμή ωστόσο την πρόταση που ήρθε στον ΠΑΟΚ από τη Ρωσία για πώληση Ντεσπόντοφ, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μια κουβέντα για τον πολυτάλαντο Βούλγαρο διεθνή. Ο οποίος κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια εξαιρετική περίπτωση μεταγραφής από κάθε άποψη. Και όταν λέμε από κάθε άποψη, δεν εννοούμε μόνο το εντυπωσιακό βιογραφικό του, αλλά και τη μάχη που έγινε όπως και τα χρήματα που δόθηκαν για την απόκτηση του. Είναι γνωστό ότι ανάμεσα στους αρκετούς διεκδικητές ήταν και ο Ολυμπιακός. 

Ο Ντεσπόντοφ λοιπόν με το… καλημέρα έδειξε ότι άξιζε τα λεφτά που δόθηκαν για την απόκτηση του και επιβεβαίωσε τον κόουτς της εθνικής Βουλγαρίας που τον έχρισε αρχηγό της ομάδας. Σε ιδανική ποδοσφαιρική ηλικία, διέπρεψε σε όσες αποστολές του ανατέθηκαν (προχθές και πάλι πέτυχε το νικητήριο γκολ της εθνικής Βουλγαρίας στο Nations League).

Ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ με τις καλύτερες προοπτικές και όλα έδειχναν πως θα αποτελούσε βασικό στέλεχος. Ο Ραζβάν δεν θέλησε να τον δοκιμάσει σε μια θέση που κυριολεκτικά κραύγαζε ότι θέλει λύση σοβαρή και ποιοτική, σε αυτή του σέντερφορ. Επέλεξε να τον κρατήσει σε ρόλο μόνιμου εφεδρικού, δίνοντας του 20λεπτα και 10λεπτα, διατηρώντας βασικούς αντίστοιχα κάποιους, που κατά γενική ομολογία δεν ήταν της κλάσης του Ντεσπόντοφ. 

Μετά, μία από τις δικαιολογίες των υποστηρικτών της συγκεκριμένης τακτικής, όταν το ότι δεν μαρκάρει. Διαβάστε τι ακριβώς όμως πέτυχε ο Ντεσπόντοφ ως αναπληρωματικός και μη μαρκάροντας: Σε 56 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, 14 γκολ και 17 ασίστ! Τα περί τακτικής ισχύουν σαφέστατα, μέχρις όμως ενός ορισμένου σημείου και όταν πρόκειται για παίκτες του επιπέδου του Βούλγαρου διεθνή, μάλλον θα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη. Αυτό που μετράει είναι τι κερδίζει, αλλά και τι χάνει η ομάδα στην προκειμένη περίπτωση. Βέβαια εδώ πρέπει να σταθούμε και να υπολογίσουμε πως νιώθει και ο παίκτης, ο οποίος θεωρεί ότι αδικείται, ενώ απολαμβάνουν ειδικών προνομίων μονιμότητας κάποιοι παίκτες υποδεέστερης κλάσης. 

Ασφαλώς και έχει τις δυσκολίες της η διαχείριση ενός ρόστερ. Ωστόσο όμως υπάρχουν και κάποια όρια για τις αντοχές εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι αδικούνται. Μένω με την εντύπωση πως έμπειρος Ρουμάνος έχει αντιληφθεί ότι ο Ντεσπόντοφ δεν νιώθει καλά, παρά το γεγονός ότι και όταν ακόμη καλείται να μπει σαν αλλαγή – έστω και για 10 λεπτά – προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Αλήθεια τι θα μπορούσε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση; 

Εκφράζοντας την προσωπική μας άποψη, πιστεύουμε ότι ο Ραζβάν που έχει αποδείξει ότι είναι καλός ψυχολόγος (βλέπε περίπτωση Οζντόεφ), πρέπει να επαναπροσεγγίσει τον πολυτάλαντο παίκτη, να αναθερμάνει και τα κίνητρα και τον ψυχισμό του. Ο Ντεσπόντοφ είναι μια σπουδαία μονάδα στην κυριολεξία δυσεύρετη. Αξίζει τον κόπο η όποια προσπάθεια επιστρατευτεί για να αποτελέσει και πάλι ένα σπουδαίο όπλο στα χέρια του προπονητή του.

Και δυο κουβέντες για την Εθνική, η οποία πορεύεται ιδανικά με την αύρα του Γιοβάνοβιτς. Μεγάλη επιτυχία στην Ιρλανδία. Όσο για τους ΠΑΟΚκτσήδες, διακατέχονται από ένα κοντράστ συναισθημάτων. Από τη μία νιώθουν περηφάνια για τα «αετόπουλα» τους και από την άλλη μελαγχολούν γιατί αυτά «φεύγουν» πριν την ώρα τους.

ΥΓ: Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, το οποίο προφανώς και διαψεύδει διάφορα διακινούμενα σενάρια, έγινε στο «Πόρτο Καράς», με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν από κοντά μετά από 5 χρόνια και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εφ όλης της ύλης.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.