Πρόοδος η πρόκριση στο Europa, παραμένει όνειρο το Champions League

Γιώργος Καστάνης23 Αυγούστου 2024

Ένα βήμα πριν από την παρουσία του, στο League phase του Europa League βρίσκεται ο Πρωταθλητής Ελλάδας, μετά την επιβλητική του εμφάνιση και κυρίως την άνετη επικράτηση επί της Σαμροκ Ρόβερς με σκορ 4-0 στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ ήταν επιβλητικός και με εξαίρεση ένα δεκάλεπτο στα μισά του πρώτου ημιχρόνου όπου έδωσε χώρο στους αντιπάλους του στην μεσαία γραμμή, είχε την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων και φυσικά τις φάσεις για τα γκολ. Θα ήταν άδικο εάν δεν πετύχαινε ένα γκολ από το πρώτο ημίχρονο, το οποίο τελικά ήρθε με αυτογκόλ από αμυντικό της Ιρλανδικής ομάδας.

Ο Δικέφαλος έχει ακόμη ένα δύσκολο παιχνίδι το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης στην Ιρλανδία. Εκεί δεν πρέπει να σταθεί αποκλειστικά στην ευρεία νίκη με σκορ 4-0 από τον πρώτο αγώνα. Είναι απαραίτητο και για την δική του βαθμολογική συγκομιδή στην UEFA να διεκδικήσει μία ακόμη νίκη που φυσικά θα κλειδώσει την πρόκριση στους νέους αναβαθμισμένους ομίλους.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Αν δεν υποτιμήσει κανέναν, δεν πρόκειται να την πατήσει. Πάμε παρακάτω.

Θυμάμαι πως στην κύρια συνέντευξη που είχε δώσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην Ολλανδία, δύο ημέρες πριν επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, είχα ρωτήσει τον προπονητή του ΠΑΟΚ, εάν μία ενδεχόμενη παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Europa League θα σήμαινε και μία αγωνιστική πρόοδο για τον ΠΑΟΚ.

Υπό την έννοια πως την περσινή σεζόν, η ομάδα είχε αγωνιστεί στους ομίλους του Conference League. Και φυσικά η ερώτηση που είχα θέσει, ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον μεγάλο στόχο, που είχε τότε ο ΠΑΟΚ για την παρουσία του, στους ομίλους του Champions League.

O Ρουμάνος προπονητής είχε απαντήσει με έξυπνο τρόπο. Είχε πει, πως για τον ίδιο, αποτελεί όνειρο η πρόκριση της ομάδας στο League stage του Champions League. Πρόκειται για όνειρο που δεν υλοποιήθηκε, όχι μόνο για τον Λουτσέσκου, αλλά για όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ, που έχει αυτό το πολύ μεγάλο απωθημένο.

Ασφαλώς και αποτελεί μία αγωνιστική πρόοδο, η προοπτική συμμετοχής στους αναβαθμισμένους ομίλους του Europa. Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα ρεαλιστικό. Είναι ένα βήμα προόδου, για μία ομάδα που κινείται σε στέρεες βάσεις. Η επικύρωση της πρόκρισης το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να παίξει σε πιο υψηλό επίπεδο σε σύγκριση πάντα με την περσινή σεζόν. Όταν διαβάζεις πως αντίπαλοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάϊντεντ, η Ρόμα, η Πόρτο συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση, είναι φανερό πως το επίπεδο είναι υψηλότερο.

Το όνειρο βεβαίως της συμμετοχής στους αναβαθμισμένους ομίλους του Champions League θα παραμείνει…. όνειρο. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος (αγωνιστικός) καημός για την ομάδα. Όταν όλοι οι μεγάλοι των Αθηνών έχουν παίξει εκεί, διαχρονικά, ξεκάθαρα υπάρχει ένας στόχος που δεν έχει καταφέρει ο ΠΑΟΚ να τον κατακτήσει.

Ας συμβιβαστούμε με αυτά που ισχύουν. Και ας αφήσουμε τα όνειρα για τους επόμενους μήνες ή για τα επόμενα χρόνια.

Έχω να παρατηρήσω το εξής, επιπροσθέτως: Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, του Europa League (πάντα με την βασική προϋπόθεση της τυπικής εξασφάλισης της πρόκρισης) ο ανταγωνισμός θα είναι ισχυρός. Ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να ανταποκριθεί σε αναμετρήσεις, με ομάδες πολύ πιο δυνατές σε σύγκριση με όσες είχε αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Άρα, αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας. Επομένως; Η ενίσχυση με ποιοτικούς παίκτες στην μεσαία γραμμή και στην άμυνα, είναι επιβεβλημένη, παρά την μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί και αυτό το καλοκαίρι.

Ολοκληρώνω με μία αναφορά στον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη. Αυτόν τον παλίκαρο - λεβέντη από την Κρήτη, που ήρθε στην Τούμπα σε μικρή ηλικία και έγινε βασικός και αναντικατάστατος στα 19 του. Του αξίζουν τα καλύτερα. Η μετακίνηση στην Βόλφσμπουργκ, αποτελεί μία μεγάλη πρόοδο για τον ίδιο. Ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο οικονομικών ανταλλαγμάτων καρπώνεται ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων ευρώ (σε πρώτη φάση), το οποίο προφανώς και είχε ανάγκη για να γεμίσει τα ταμεία του. Εάν δεν είχε ανάγκη τα 12 εκατ. ευρώ, απλά δεν θα τον πουλούσε. Επειδή όμως ζούμε στην εποχή των πωλήσεων και της ολοένα και περισσότερο αναδιάρθωσης του ρόστερ (κάτι που διαχρονικά είναι λάθος), στεκόμαστε στο γεγονός και προχωράμε. Ο Κουλιεράκης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ που δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Καλή επιτυχία να έχει σε όλα τα επίπεδα και να διαπρέψει στην Γερμανία, γιατί έχει όλα τα αγωνιστικά και ψυχικά προσόντα για να τα καταφέρει. Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει γιατί έχει μπροστά του, μεγάλους και υψηλούς στόχους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.