Τσίρο Ιμόμπιλε: O Mr Goal της Λάτσιο δε μένει πια εδώ…

Γιάννης Τσερβίνης19 Ιουλίου 2024

«Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς, στα πιο μεγάλα θέλω κάνουν πίσω, δεν άντεξαν μαζί και χάθηκαν μακριά, κρυφτήκαν στις σπηλιές χαμένων παραδείσων» τραγουδούσαν οι Πυξ Λαξ το 1996 και στο απόλυτα διαχρονικό «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο».

Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού με το θέμα του κειμένου και συγκεκριμένα με τον Τσίρο Ιμόμπιλε, τη Λάτσιο και την Μπεσίκτας; 

Μα πολύ απλά γιατί μεταξύ του 34χρονου φορ και της ιταλικής ομάδας υπήρξε μία παλιά και μεγάλη αγάπη που στα πιο μεγάλα «θέλω» αμφότερων έκανε πίσω…

Πήγε ξανά σε... αετούς

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε από το βράδυ της 13ης Ιουλίου δεν είναι πια κάτοικος Ρώμης και ποδοσφαιριστής της Λάτσιο. 

Ο 34χρονος επιθετικός «μετακόμισε» στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της Μπεσίκτας. Από τους «αετούς» της Ρώμης δηλαδή σε αυτούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στους «λατσιάλι» και με τις σχέσεις των δύο πλευρών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να περνούν από πολλά «στάδια» και φάσεις.

Ο 34χρονος επιθετικός δεσμευόταν με συμβόλαιο με τη Λάτσιο μέχρι το 2026 όμως πίεζε εδώ και καιρό για να φύγει, κάτι που ανάγκασε τον Κλαούντιο Λοτίτο να πει τελικά το “si” στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα με ένα μικρότερο ποσό από αυτό που ήθελε αρχικά να βάλει στα ταμεία της ομάδας του. 

Από τα 10 έπεσε στα 5 και τελικά η τουρκική ομάδα έδωσε 3 εκ. ευρώ ως αποζημίωση και 6 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας-τριετές συμβόλαιο- στον ναπολιτάνο ποδοσφαιριστή.

Οι τίτλοι τέλους μεταξύ των δύο πλευρών είχαν πέσει και επίσημα μετά από οκτώ χρόνια. Με τον Ιμόμπιλε να πανηγυρίζει ένα Κύπελλο Ιταλίας και δύο Σούπερ Καπ.



Έριξε... άγκυρα στη Ρώμη

Το καλοκαίρι του 2016 και σε ηλικία 26 ετών ο Ιμόμπιλε φορούσε τη φανέλα της Λάτσιο μετά από περιπλάνηση πολλών ετών σε Σιένα, Πεσκάρα, Γιουβέντους, Τορίνο, Τζένοα, Ντόρτμουντ και Σεβίλλη

Σε καμία εξ αυτών, πλην της Γιούβε στην οποία όμως αγωνίστηκε ελάχιστα, δεν μπορούσε να παραμείνει για περισσότερο από έναν χρόνο. Λίγοι πίστευαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε (και) στους «αετούς» της Ρώμης και ενώπιον του απαιτητικού και ενθουσιώδους κοινού της ομάδας. Φευ! 

Ο ιταλός φορ βάλθηκε με την πορεία του και τα… κατορθώματά του να τους διαψεύσει όλους. 

Οκτώ χρόνια μετά και έπειτα από εκατοντάδες παιχνίδια στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, ο Ιμόμπιλε έγραψε-κυριολεκτικά- με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Λάτσιο και του ιταλικού ποδοσφαίρου γενικότερα.


«Πυροβολούσε» κατά ριπάς

Φορώντας τη γαλάζια φανέλα ο Ιμόμπιλε έδειξε με το «καλημέρα» τις διαθέσεις του και το ταλέντο που είχε στο σκοράρισμα. Τη σεζόν 2016-17 βρέθηκε στην 6η θέση των σκόρερ με 23 τέρματα, πίσω από τους Τζέκο, Μέρτενς, Μπελότι, Ιγκουαϊν και Ικάρντι. 

Την επόμενη σεζόν ήταν ακόμη καλύτερος μιας και ανέβηκε στην 1η θέση των «κανονιών» πετυχαίνοντας 29 γκολ, όσα και ο Ικάρντι με την Ιντερ. Η τρίτη χρονιά του με τη Λάτσιο ήταν ίσως η χειρότερη, με την ομάδα της Ρώμης να τερματίζει στην 8η θέση-εκτός Ευρώπης- και τον Τσίρο να πετυχαίνει… μόλις 15 γκολ. 

Έναν χρόνο αργότερα όμως ιταλός «μπόμπερ» πήρε την εκδίκησή του οδηγώντας τη Λάτσιο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ-4η θέση- μετά από μία ονειρική χρονιά. Ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της κατηγορίας με 36 γκολ, πέντε περισσότερα από τον… πολύ Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Εχοντας πάρει φόρα ο Ιμόμπιλε έκανε… πλάκα στις αντίπαλες άμυνες και τη σεζόν 2020-2021 τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 20 γκολ. Επειτα από το μικρό διάλειμμα που μεσολάβησε αναδείχθηκε ξανά σε πρώτο «κανόνι» της Serie A, έχοντας συγκομιδή 27 τερμάτων την περίοδο 2021-2022. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα τραυματισμών ο Ιμόμπιλε έκανε πιο… γήινη σεζόν το 2022-2023 με τον… ταπεινό αριθμό των 12 γκολ. 

Η περσινή, προβληματική σε αγωνιστικό και όχι μόνο, σεζόν ήταν μακράν η χειρότερη για τον ποδοσφαιριστή. Ευρισκόμενος συχνά εκτός 11άδας και έχοντας και πάλι θέματα με τραυματισμούς σημείωσε μόλις 7 γκολ, αριθμός τρομακτικά μικρός βάσει της συνολικής του παρουσίας στους «λατσιάλι». 

Πάμε και στη… σούμα; Σε 340 συμμετοχές ο Ιταλός πέτυχε 207 τέρματα, όπερ σημαίνει 21 γκολ μέσο όρο στην οκταετία που αγωνίστηκε στους «μπιανκοσελέστε».


Ρεκόρ που τα έκανε «κομμάτια»

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε αποχαιρέτησε τη Λάτσιο έχοντας συντρίψει πολλά ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου-και όχι μόνο- ενώ κατέχει και το… παράσημο του πρώτου σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις, καθώς ξεπέρασε τον θρυλικό Σίλβιο Πιόλα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 πέτυχε τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στη Σπαλ και έγινε ο πρώτος παίκτης της Λάτσιο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους με το γκολ απέναντι στην Μπενεβέντο (5-1) έφτασε τα 36 και ξεπέρασε έναν άλλο θρύλο της ομάδας, τον Τζόρτζιο Κινάλια, πρωταθλητή με τους «λατσιάλι» το 1974.

Την ίδια σεζόν με τα οκτώ τέρματα που πέτυχε στο Europa League αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον Αντούριθ. Τα 100 γκολ με τη γαλανόλευκη φανέλα τα συμπλήρωσε σε εκτός έδρας αγώνα με τη Μίλαν στις 3/11/2019.

Το 2019 έγινε κάτοχος του «Χρυσού Παπουτσιού», πρώτος Ιταλός μετά τον Φραντσέσκο Τότι το 2007. Στις 7 Νοεμβρίου 2023 με αντίπαλο τη Φέγενορντ για το Champions League ο Ιμόμπιλε συμπλήρωσε 200 τέρματα με τους «γαλάζιους αετούς»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.