Η πάθηση που μας κάνει να εντοπίζουμε μυρωδιές που οι άλλοι δεν μπορούν (vid)

Metrosport Team09 Ιουλίου 2024

Η αντίληψη ότι η μυρωδιά καμένου τοστ είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας κοινός μύθος. Αν και μπορεί να μην υποδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε αυτό το σύμπτωμα. Η μυρωδιά καμένου τοστ, ή άλλες φανταστικές οσμές, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών ιατρικών καταστάσεων.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μυρωδιά καμένου τοστ αποτελεί αξιόπιστο σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η ιδέα, ωστόσο, είναι ανεπίσημη και δεν υποστηρίζεται από ιατρικά στοιχεία. Ο Mike Figuero, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης AED CPR, διευκρινίζει ότι πρόκειται για έναν «κοινό μύθο». Εξηγεί ότι το φαινόμενο της όσφρησης φανταστικών οσμών είναι γνωστό ως «φαντοσμία».

Η φαντοσμία μπορεί να εμφανιστεί σε θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά εξαρτάται από το ποιο τμήμα του εγκεφάλου έχει προσβληθεί. Η φανταστική μυρωδιά δεν περιορίζεται σε καμένο τοστ- θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε είδος οσμής.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας τονίζουν ότι πρέπει να επιμείνουμε στα αποδεδειγμένα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου αντί να βασιζόμαστε σε μύθους. Τα επαληθευμένα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία στο χέρι
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, θολή όραση και έλλειψη συντονισμού. Ο Mike Figuero σημειώνει επίσης ότι οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν διαφορετικά τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η κόπωση, η αδυναμία ολόκληρου του σώματος και η ναυτία.

Εάν βιώνετε φανταστικές μυρωδιές όπως καμένο ψωμί, είναι πιθανό να μην πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι γιατροί δεν είναι απόλυτα σίγουροι για τις αιτίες της φαντοσμίας, αλλά μελέτες την έχουν συνδέσει με καταστάσεις όπως:

  • Εγκεφαλική βλάβη
  • Πάρκινσον
  • Σχιζοφρένεια

Η διάγνωση της φαντασμίας περιλαμβάνει τη συζήτηση των συμπτωμάτων σας με έναν γιατρό, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποκλείσει διάφορες αιτίες για να εντοπίσει το βασικό πρόβλημα.

Αν και η μυρωδιά καμένου τοστ δεν αποτελεί αξιόπιστο σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν είναι κάτι που πρέπει να παραμελήσετε. Η φαντασμία μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών ιατρικών καταστάσεων που απαιτούν προσοχή.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.