Το εξαιρετικό «επίτευγμα» του ΠΑΟΚ και η μεγάλη… «ευκαιρία» του Άρη

Δημήτρης Μπούζας05 Μαρτίου 2024

Ναι…πράγματι αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία για τη συμπρωτεύουσα, η διεκδίκηση του πρωταθλήματος και η αντίστοιχη του κυπέλλου, από τους δύο εκπροσώπους της στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος στην regular season και θα ήταν και ο κανονικός πρωταθλητής, αν δεν υπήρχαν τα πλέι οφ (τηλεοπτικός εξαναγκασμός), που δεν τα συναντάς βέβαια στα προηγμένα ευρωπαϊκά και όχι μόνο πρωταθλήματα.

Αντίστοιχα ο Άρης βρίσκεται φάτσα – κάρτα με τον τελικό του κυπέλου, με την προοπτική να βρει τον Παναθηναϊκό, όπως ακριβώς παρουσιάζεται – καράβι που χτυπήθηκε από κάτω στα ίσαλα – στη μετά Γιοβάνοβιτς εποχή, με τον Φατίχ Τερίμ και τις μεγαλοστομίες του, αλλά και τα σοβαρά διαχειριστικά του λάθη, τα οποία έχουν κάνει άνω – κάτω τους πράσινους. Τις ελπίδες των κιτρίνων ενισχύουν η καλή ψυχολογία που έχουν αυτή τη στιγμή, αλλά και όπως αποδεικνύεται και οι πρόσφατες μεταγραφικές προσθήκες, με εκείνη του Ανσαριφάρντ που αξιολογείται σαν κίνηση – ματ.

Επιστρέφοντας τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Δικέφαλο του βορρά, θεωρούμε χρήσιμο να αναφερθούμε σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του, για να προσεγγίσουν τους εντός αλλά και εκτός των συνόρων στόχους τους, αντιμετωπίζοντας με σθένος και γενναιότητα αρκετά σοβαρά προβλήματα, αναμενόμενα και μη, με τα τελευταία να εντοπίζονται στο πανίσχυρο παρασκήνιο των ανταγωνιστών του. 

Η κλήρωση των πλέι οφ έφερε στην πρώτη αγωνιστική αντιπάλους τους εκπροσώπους της πόλης, με το ντεζαβαντάζ της αμπαρωμένης Τούμπας, εξαιτίας ενός ανόητου (😉 που έδωσε αφορμή για να επιβληθεί μία ηλίθια και άδικη ποινή, για ένα παιχνίδι που έγινε μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδανική. Το τι πέτυχε ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα κρίνεται και είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως και να πιστωθεί πρωτίστως - γιατί όχι και εξ ολοκλήρου - στον κόουτς και στους παίκτες του.

Στο περιθώριο αυτών των απόψεων και εκτιμήσεων, μπορούμε να τοποθετηθούμε και σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί και προβληματίζει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η ομάδα πορεύεται χωρίς σέντερ φορ στην κυριολεξία. Ή με τους ήδη υπάρχοντες (εξαιρουμένου βέβαια του νεαρού και ταλαντούχου Τζίμα), να μην εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις και σοβαρές απαιτήσεις του συγκεκριμένου ρόλου. Πολύς ο λόγος και μεγάλος… ο σαματάς για τον Σαμάτα. Δικαιολογημένος ή όχι δεν θα το κρίνουμε εμείς. 

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ωστόσο αυτά που μετράνε. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η άποψη καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι ο Σαμάτα δεν δικαίωσε όσους τον πίστεψαν και δεν επιβεβαίωσε το πολύ καλό βιογραφικό του. Η επιμονή του Λουτσέκου να τον χρησιμοποιεί, είναι κάτι που ο ίδιος ο κόουτς επιχείρησε να το δικαιολογήσει μετά το παιχνίδι της Λαμίας. Εμείς δεν θα σταθούμε σε αυτό. Θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Μπορεί να σφάλουμε. Όμως προσεγγίζοντας το πρόβλημα με τις λίγες γνώσεις που έχουμε για το ποδόσφαιρο βλέπουμε πως ο Ραζβάν του δίνει συνεχώς ευκαιρίες, γιατί μάλλον κάτι του βρίσκει περισσότερο για αυτήν την θέση από τους… «άλλους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον νεαρό Τζίμα δεν τον θεωρεί ακόμη έτοιμο. 

Όσο για τον Μπράντον Τόμας, τον οποίο κι αυτόν πολλαπλώς τον εμπιστεύτηκε, μάλλον έχει σχηματίσει σταθερή άποψη: Ότι δηλαδή ο φιλότιμος Ισπανός δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη θέση. Η περίπτωση του μοιάζει με μια επέμβαση μεταμόσχευσης, στην οποία το μόσχευμα αποδεικνύεται ασύμβατο. Που καταλήγουμε; Χωρίς να κατηγορούμε κανέναν αν διαφωνήσει μαζί μας: Στο προφανές και αυτονόητο: Ότι λύση και μάλιστα κατά την άποψη μας ιδανική, είναι η χρησιμοποίηση του Ντεσπόντοφ σε μια θέση που την έπαιξε με την εθνική του ομάδα. Με αυτήν την απλή κίνηση λύνεται αυτόματα το πρόβλημα με τους πειραματισμούς και τις απογοητεύσεις και με ένα πρόσθετο κέρδος, το οποίο λέει ότι δεν μένει στον πάγκο και σε δεύτερο ρόλο ένας παίκτης του επιπέδου του πρώτου σκόρερ (ανά λετά συμμετοχής) και δεύτερου σε ασίστ (πίσω από τον Τάισον). Με ότι σημαίνουν αυτά τα τελευταία.

ΥΓ1: Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε μεγάλη «μοναξιά» στον χώρο, διαπιστώνοντας κάτι που μόνον εμείς και κάποιοι ελάχιστοι βλέπουν, ακούν και καταγράφουν. Γεγονότα σοβαρά που συμβαίνουν, τα οποία κάποιοι άλλοι τα αποκρύπτουν ή δεν τα αξιολογούν όπως θα έπρεπε. Με αφορμή το παιχνίδι της Λαμίας, υπήρξαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία υποβαθμίστηκαν και… περιφρονήθηκαν.

ΥΓ2: Για όνομα του Θεού! Συγκρατήστε λίγο τον ενθουσιασμό σας. Μην κάνετε σαν τρελοί χαρακτηρίζοντας «πάρτι» μια νίκη που ο αντίπαλος έπαιζε από τα αποδυτήρια με δέκα παίκτες! Προχθές ακόμη ο διαιτητής Φωτιάς σας ξεσκάτωσε με το πέναλτι – μαϊμού με το οποίο γλιτώσατε το έμφραγμα στο παιχνίδι με τον Αστέρα της Τρίπολης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.