Συλλογική σύμβαση εργασίας: Έτσι οι εργαζόμενοι θα πάρουν μέρισμα στην κερδοφορία

Metrosport Team02 Μαρτίου 2024

Κουβέντα για συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον Alpha και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.
Ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, τοποθετήθηκε για ένα σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, εξηγώντας τις προϋποθέσεις προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να έχουν μέρισμα στη κερδοφορία.

«Στην Ελλάδα, εμείς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην ουσία μεγάλο ποσοστό κάλυψης από κλαδικές συμβάσεις. Υπάρχει, ωστόσο, ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία θα πρέπει η χώρα μας να κυρώσει ως και τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο.

Τι λέει η οδηγία; Οι χώρες, που έχουν λιγότερο από 80% κάλυψη κλαδικών-συλλογικών συμβάσεων, θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδιο ενίσχυσής τους.

Τι κάναμε εδώ; Οι συμβάσεις καταργήθηκαν στην Ελλάδα ή απενεργοποιήθηκαν – και μέσω της κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία – απο τα μνημόνια.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα είναι να έχουμε συμβάσεις. Εδώ, τι γίνεται; Προφανώς από τις πιέσεις, των εργοδοτικών οργανώσεων, όπου προτιμούν να διαπραγματεύονται ατομικά με τον εργαζόμενο.

Αν θέλουμε να φτάσουμε τα 1.500 ευρώ, που λέει η Κυβέρνηση ως μέσο μισθό, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ή τα απαραίτητα εργαλεία για να πάρουν οι εργαζόμενοι, να απαιτήσουν ή να επιβάλλουν, μέρισμα στην κερδοφορία. Αυτό είναι οι συμβάσεις… Τι είναι; Αν δεν έχει, δεν μπορεί ο εργοδότης.»

Διαβάστε αναλυτικά το θέμα στο MYNEWS.GR

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.