Αν σταθούν μπροστά σε έναν καθρέφτη που δεν θα είναι θολός, θα βρουν λύσεις

Στέλιος Γρηγοριάδης20 Φεβρουαρίου 2024

Μου αρέσει η προσγείωση. Οσο οδυνηρή κι αν είναι. Οταν τα μυαλά σου πάρουν αέρα, ωφέλιμο είναι να ξεφουσκώσουν για να καταλάβεις ποιος ακριβώς είσαι και να σκεφτείς πώς θα μπορέσεις να γίνεις αυτός που θέλεις.

Εφτασε ο ΠΑΟΚ στους “16” του Κόνφερενς Λιγκ, έφτασε στους “4” του Κυπέλλου Ελλάδας και έφτασε και στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα. Αξιέπαινη η προσπάθεια στο Κόνφερενς Λιγκ, κυρίως οι δύο νίκες επί της Αιντραχτ, που έδωσαν και την πρωτιά στον όμιλο, κανείς σοβαρός αντίπαλος στο Κύπελλο.

Κορυφή στο Πρωτάθλημα πάτησε ο ΠΑΟΚ με ένα σερί εύκολων νικών επί του Πανσερραικού (5-0), της Λαμίας (3-0), του Αστέρα (1-4), της Κηφισιάς (0-6), του ΟΦΗ (4-0), του ΠΑΣ Γιάννινα (4-0) και του Βόλου (1-5) και ένα “ξενέρωμα” ενδιάμεσα με την ήττα από τον Αρη.

Ολοι είδαν τότε ότι έχει την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση. Ολοι είπαν τότε ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι ήθελαν να ξεχνούν με ποιους αντιπάλους ήρθε η πρωτιά στο Πρωτάθλημα. Μαζί τους προφανώς και οι ίδιοι οι παίκτες και ο προπονητής.

Αμέσως μετά, ήρθε η δύσκολη νίκη επί του Παναθηναικού με 2-1 και η επίσης δύσκολη νίκη με 2-0 επί του Ατρόμητου. Οι ελπίδες για την “υπέρβαση” στο Πρωτάθλημα έγιναν πίστη, αν όχι βεβαιότητα, ότι ο ΠΑΟΚ θα μπει στα πλέι οφ με μεγάλο βαθμολογικό αβαντάζ και ότι θα φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου. Κι ύστερα, άρχισαν τα... χοντρά “ξενερώματα”, τη στιγμή ακριβώς που προσφερόταν για “απογείωση”. Τέσσερα ντέρμπι μέσα σε λίγες μέρες, βαρύ κι ασήκωτο το πρόγραμμα, έτσι όπως τα έφεραν οι συγκυρίες, αλλά τα τρία από αυτά στην Τούμπα. Και τα δύο με κόσμο.

Με την ΑΕΚ η παρτίδα σώθηκε στο φινάλε, χάθηκαν όμως δύο βαθμοί, ενώ κέρδισε έναν ο πιο ισχυρός από τους συνδιεκδικητές του τίτλου. Με τον Παναθηναϊκό ήρθε η ήττα, με τον Ολυμπιακό ήρθε η πανωλεθρία. Και τώρα, με τσακισμένο ηθικό, χωρίς καλή ψυχολογία και με πληγωμένη την αυτοπεποίθησή της, αυτή η ομάδα είναι υποχρεωμένη να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου νικώντας με δύο γκολ διαφορά στη Λεωφόρο, να κάνει τρεις σερί εκτός έδρας νίκες έως τη λήξη της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος και ύστερα, στα πλέι οφ, να αφήσει πίσγω της και τους τρεις της Αθήνας. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα πρέπει να αποκλείσει έναν ακόμη αντίπαλο, για να βρεθεί στους “8” του Κόνφερενς Λιγκ.

Ποιον θα ρωτήσεις σήμερα αν μπορεί να τα καταφέρει ο ΠΑΟΚ και στα τρία ταμπλό και θα σου απαντήσει “ναι”;

Ποιος πιστεύει σήμερα όχι σε τρεις, αλλά σε μία έστω “υπέρβαση”, με βάση τα δείγματα γραφής στα τρία τελευταία ντέρμπι; Φοβάμαι κανείς. Γιατί τώρα όλοι έχουν δει αυτό που πολύ συχνά ανέφερα κρατώντας μικρό καλάθι: Δεν είναι όλοι οι αντίπαλοι Κηφισιά, ή Βόλος, ή Γιάννινα...

Ωστόσο, λίγη σημασία έχει τι πιστεύει, ή πώς νιώθει ο καθένας από εμάς. Εκείνο που έχει αξία και εκείνο που θα “μετρήσει” από εδώ και πέρα είναι τι πιστεύουν, πώς νιώθουν και πώς θα αντιδράσουν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες. Αν θα κάνουν ειλικρινή αυτοκριτική για τα ομαδικά και τα ατομικά λάθη τους, αν θα βρουν αντίδοτα στα... αντίδοτα που βρήκαν οι ισχυροί αντίπαλοι και αν προσπαθήσουν όσο χρειάζεται για να αποδείξουν ότι δεν ήταν παρανοϊκοί όσοι πίστεψαν στις δυνατότητές τους, θερώντας τους ικανούς όχι μόνο για μία, όχι μόνο για δύο, αλλά ακόμη και για τις τρεις φετινές “υπερβάσεις”.

ΥΓ. Προσωπικά, με κούρασαν οι αναλύσεις και οι (έμμεσες) υποδείξεις. Αλλωστε, ορισμένες αγωνιστικές αδυναμίες που πρέπει να εξαλειφθούν, ορισμένα κενά για τα οποία χρειάζονται τολμηρές επεμβάσεις και ορισμένες λανθασμένες προσεγγίσεις από τον πάγκο που πρέπει να αναθεωρηθούν, είναι δεδομένα προφανή και αυτονόητα. Αρμόδιοι είναι ο προπονητής και οι παίκτες. Και μπορούν να δώσουν λύσεις. Αρκεί να σταθούν μπροστά σε έναν καθρέφτη που δεν θα είναι θολός. Με τα “ήταν απλώς μια κακή μέρα στη δουλειά” και με τα “αυτά έχει το ποδόσφαιρο”, δεν λύνεται κανένα πρόβλημα και δεν επιτυγχάνεται καμία πρόοδος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.