Τι θα πληρώσουν οι ομάδες για τις κάμερες στα γήπεδα

Metrosport Team09 Φεβρουαρίου 2024

Επί τροχάδην βρίσκονται τα αθλητικά σωματεία με στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας στα γήπεδα και Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και καλαθοσφαίρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Basket League) ώστε να προλάβουν την προθεσμίας της 6ης Μαρτίου για να παραμείνουν οι χώροι ανοικτοί για τους φιλάθλους. Η όλη προσπάθεια μάλιστα αναμένεται να κοστίσει «ακριβά», δεδομένου ότι η αγορά εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ, αν όχι περισσότερα, για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας στα γήπεδα θα κοστίζει αρκετά εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση, δεδομένων των διαφορών των αθλητικών χώρων. Την μερίδα του λέοντος πάντως θα κληθούν να πληρώσουν τα γήπεδα των 14 ομάδων της Super League με το κόστος για τα κλειστά γυμναστήρια των 12 ομάδων της Basket League να είναι μικρότερο ανά εγκατάσταση. Όπως επεσήμαναν παράγοντες της αγοράς το κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων γηπέδων θα ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες ευρώ, ενώ για ένα μεσαίας χωρητικότητας γήπεδο (κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ) κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των εγκαταστάσεων έχουν αναλάβει να το καλύψουν τα σωματεία, τα οποία καλούνται να βρουν και τις εταιρείες εκείνες που υλοποιήσουν τα εν λόγω έργα. Επιπλέον, κάθε ομάδα θα κληθεί να επιλέξει το είδος του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσει, αρκεί φυσικά να τηρούνται οι προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές.

Λυτρωτικό μπορεί να αποδειχτεί το γεγονός ότι σε αρκετές εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη συστήματα καμερών, ωστόσο στις περισσότερες ο εξοπλισμός είναι αρκετών ετών και δεν καλύπτει τις προδιαγραφές. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το το γήπεδο της ΑΕΚ , ΟΠΑΠ Arena, το οποίο ως το πιο καινούριο διαθέτει όλα εκείνα τα συστήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια το έργο δεν περιλαμβάνει μόνο κάμερες εποπτείας αλλά απαιτεί και συνοδευτικό λογισμικό αλλά και εξοπλισμό εξού και χαρακτηρίζεται από την αγορά σύνθετο. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται δε και η καλωδίωση που θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση των καμερών με το κάθε ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας, με γνώστες της αγοράς να τονίζουν ότι η χρήση οπτικής ίνας είναι απαραίτητη.

Οι προδιαγραφές

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 929/Β/7-2-2024 για την Εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων στις 6 Μαρτίου, Τετάρτη, όποιο γήπεδο δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών, δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους.

Πηγή:insider.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.