Η έρευνα για τους ηθικούς αυτουργούς «μπροστά» σε αξεπέραστα… εμπόδια

Δημήτρης Μπούζας29 Δεκεμβρίου 2023

Πριν από τον αρμόδιο Υπουργό και ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει σχεδόν με την ίδια ένταση και τον ίδιο θυμό, ότι οι ηθικοί (ιδιαίτερα) αυτουργοί των εγκλημάτων, θα βρεθούν και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει: «Θα σας βρούμε όσο και ψηλά κι αν βρίσκεστε». Ήταν μια προειδοποίηση (σχεδόν μια απειλή) την οποία είχε επικαλεστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, απαντώντας έμμεσα σε συγκεκριμένους θρασύτατους πρωτοκλασάτους του χώρου.

Σε μία εξ αυτών μάλιστα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, υπονοώντας κάποιους οι οποίοι έχουν εντοπιστεί. Και οι οποίοι έμεναν μονίμως στο απυρόβλητο. Χθες λοιπόν κατέληξε ο άτυχος αστυνομικός, με τον κύριο Οικονόμου να επαναλαμβάνει ακριβώς την υπόσχεση με την απειλή για τους ενόχους. Το ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι επαναλαμβάνεται στερεότυπα η έκφραση κλισέ «όσο ψηλά και αν βρίσκεστε».

Η εμμονή αυτή αφήνει περιθώρια υποψίας (κάτι περισσότερο), ότι ήδη ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός έχουν ενημερωθεί για κάποια πρώτα αποτελέσματα των Διωκτικών Αρχών. Το «όσο ψηλά» μοιάζει με την πρώτη ματιά και ανάγνωση αόριστο, όμως αναμφισβήτητα κάπου «δείχνει». Εν πάση περιπτώσει, το αν άρχισαν οι έρευνες και προς ποια κατεύθυνση κινούνται, θα γίνει γνωστό, είναι θέμα χρόνου. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό και βέβαιο, είναι που και πως θα καταλήξουν. Και αν κατεβάσουν από εκεί που βρίσκονται… ψηλά κάποιους από τους ηθικούς αυτουργούς. Βασικό θεωρείται όμως και αν θα το πληρώσουν κάποιοι, που θεωρούν τον εαυτό τους πανίσχυρο.

Για να αντιληφθείτε όμως τι ακριβώς μας περιμένει, σας παραθέτουμε μια άποψη έμπειρου συναδέλφου. την οποία σχημάτισε μετά από μια πολύ αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε, με έναν υψηλόβαθμο λειτουργό στον χώρο της δικαιοσύνης. Διαβάστε τη: «Όσοι βιάστηκαν να ανακουφιστούν που επιτέλους η δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με την οπαδική βία εν συνόλω και άρα εκ των πραγμάτων θα δοθεί ένα τέλος σε αυτό το άθλιο φαινόμενο, νομίζω ότι βιάστηκαν. 

Έμπειρος δικαστικός λειτουργός με τον οποίο μίλησα χθες μου ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να βρεθεί άκρη με αυτό το πράγμα, διότι πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να βγει εις πέρας όλη αυτή η υπόθεση. Είναι βουνό». Ρώτησα τον λόγο. Μου απάντησε χωρίς περιστροφές ότι «πρόκειται για τεράστιο όγκο δουλειάς και μάλιστα επί υποθέσεων παρελθόντων ετών, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μάρτυρες, ντοκουμέντα κ.τ.λ.

Η υπόθεση αυτή, γνώμη μου, δεν «βγαίνει», όχι ένας ειδικός εισαγγελέας να οριστεί, 20 μαζί αν γίνεται, αλλά και πάλι δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν τους υπεύθυνους και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη». Μου ανέφερε επίσης ότι «όταν εμφανίζονται στη δικαιοσύνη δύο Υπουργοί με ένα κατάλογο 200 προσώπων και 33 περιπτώσεις, γιατί για περιπτώσεις πρόκειται, όχι για συγκεκριμένους φακέλους, αθλητικής βίας, αντιλαμβάνεται κανείς πως δύσκολα θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Ο άνθρωπος μου, ο οποίος επαναλαμβάνω είναι σοβαρός λειτουργός, υψηλόβαθμος στον χώρο της δικαιοσύνης και με μεγάλη εμπειρία, μου ανέφερε συμπληρωματικά, για να έχω μια ιδέα για το πως εξελίσσεται η κατάσταση, ότι μεταξύ των 33 περιπτώσεων αθλητικής βίας, συμπεριλαμβάνεται ακόμη και ο φόνος του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού, σε συμπλοκή στη Λεωφόρο Λαυρίου το 2007, προ 16 ετών δηλαδή. Η υπόθεση η οποία είχε παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, έγινε μια δίκη, αλλά τώρα θα αναζητηθούν, υποτίθεται, οι ηθικοί αυτουργοί του φόνου. Καλά το είχα καταλάβει εγώ εξ αρχής που πάει το πράγμα».

Μετά από όλα αυτά που διαβάσατε, δεν ξέρω αν διατηρείτε την αισιοδοξία ότι θα συμβεί «κάτι άλλο» ή θα έχουμε μια από τα ίδια. Δηλαδή την αρχειοθέτηση ή την υποβάθμιση και απαξίωση των σοβαρών αυτών υποθέσεων, με την απαλλαγή ηθικών και φυσικών αυτουργών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) των περιπτώσεων. Προσωπικά διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, ιδιαίτερα για τους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι βρίσκονται… «εκεί ψηλά».

ΥΓ: Μεγάλη κινητικότητα στο ρετιρέ της βαθμολογίας. Η πρόσληψη του Τερίμ στους πράσινους και οι «πόρτες» που έφαγε μεταγραφικά ο Ολυμπιακός σε όποια πρόταση κι αν επιχείρησε, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η Ένωση δείχνει να περιμένει μόνο την επιστροφή των τραυματιών. Σε ότι έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ, η μετάθεση της εμβόλιμης αγωνιστικής, έχει σαν αποτέλεσμα το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να γίνει με κόσμο στην Τούμπα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.