Το περιβόητο… «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει» κυριαρχεί στις ποδοσφαιρικές εκφράσεις που γαλούχησαν γενεές φιλάθλων, συνάμα όμως αποτέλεσε μία από τις προσφιλείς τακτικές των προπονητών κι έτσι ο Ακης Μάντζιος δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές στο αρχικό σχήμα του Άρη ενόψει του εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.
Βέβαια, σημασία δεν έχουν μόνο τα πρόσωπα αλλά και η τακτική προσέγγιση ενός αγώνα. Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς ο έμπειρος τεχνικός αποφάσισε να δώσει χώρο στον Παναθηναϊκό (πριν από λίγες ημέρες) σημαδεύοντας τις προϋποθέσεις στην κόντρα επίθεση, προφανώς δεν έχει τον παραμικρό λόγο αλλοίωσης αυτής της προσέγγισης και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ η οποία θεωρείται – και στην πραγματικότητα είναι – πιο επιθετικογενής ομάδας με το πλεονέκτημα ότι αγωνίζεται στην έδρα της. Βέβαια, στην υπηρέτηση αυτού του σχεδίου υπάρχει κι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την απουσία του Μπίργκερ Βερστράτε. Η αλήθεια είναι ότι ο Βέλγος «κούμπωσε» εξαιρετικά με τον Ζαν Ζουλ, λόγω ίσως της εμφάνισης του τελευταίου ο οποίος «παρέσυρε» τον βασικό συνεργάτη του στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις.
Ο Ακης Μάντζιος καλείται να αποφασίσει για τη διαχείριση αυτής της απουσίας έχοντας στο μυαλό του δύο σενάρια. Αυτό της επαναφοράς του Βλάντιμιρ Νταρίντα σε ρόλο 8αριου δεν πηγάζει μόνο από την απουσία του Βερστράτε όσο από την απώλεια της αγωνιστικής δυναμικής του Τσέχου όταν χρησιμοποιείται στη θέση «10». Γιατί κάνει υποδοχή μπάλας σ’ ένα σημείο όπου είναι περικυκλωμένος από αντιπάλους και ουσιαστικά δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τη βασική ικανότητά του (αυτό της ανάγνωσης της τοποθέτησης του αντιπάλου) λόγω περιορισμένου χρόνου. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο δίλημμα που φαινόταν ότι υπήρχε μεταξύ της χρησιμοποίησης του Τζούρασεκ ή του Τζόναταν Μενέντες, ο Μάντζιος δείχνει να συγκλίνει στον πρώτο και για την ακρίβεια να εφαρμόσει ένα σύστημα 4-3-3 όπου ο Τζούρασεκ θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Ζουλ σε ρόλο αμυντικού χαφ και ο δε Νταρίντα δεν θα είναι επιτελικός μέσος αλλά εσωτερικός. Κοινώς, ο μόνιμος προβληματισμός του… «ποιος θα είναι στο 10», δεν θα υφίσταται.
Κι εκεί ο Λορέν Μορόν θα χρειαστεί να ανταποκριθεί στον διπλό ρόλο. Η δε επιτυχία αυτής της τακτικής προσέγγισης θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκρισης των δύο ακραίων επιθετικών, δηλαδή, του Σουλεϊμάνοφ και του Μιχάλη Παναγίδη. Οι αποστάσεις θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, όπως και ταχύτητα σκέψης και (πρώτης) πάσας ούτως ώστε να μην εξαργυρωθεί η πίεση που συνηθίζει να ασκεί η πίεση στέλνοντας δύο και τρεις παίκτες για την ανάκτηση της κατοχής. Πάνω σ’ αυτόν τον τομέα δουλεύει ο Ακης Μάντζιος καθώς γνωρίζει ότι τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα σε κατοχή μπάλας θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την ομάδα του.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news