Ο ανταγωνισμός στη Stoiximan Super League κι ένα περιβάλλον που δεν ελκύει επενδυτές

Βασίλης Μάστορας15 Νοεμβρίου 2023

To επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Stoiximan Super League έχει πλέον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός αυτός δίνει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση. Αρα υπάρχει το ένα συστατικό που αυξάνει την αδρεναλίνη του κόσμου. Μία διοργάνωση όμως στην οποία ανταγωνίζονται πέντε ομάδες για τα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας όλες οι υπόλοιπες… απαγορευτικό λόγω μπάτζετ δεν συγκεντρώνει το απόλυτο ενδιαφέρον. Και ούτε πρόκειται να αλλάξει αυτό το μοντέλο από τη στιγμή που το περιβάλλον του εγχώριου επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν είναι ελκυστικό σε επενδυτές. Ανθρώπους δηλαδή που θα έρθουν να βάλουν τα ωραία τους λεφτά, θα βοηθήσουν να προοδεύσει η ΠΑΕ που θα αναλάβουν ώστε στο μέλλον να διεκδικήσουν πουλώντας την κέρδη από την υπεραξία της.



Για να λέμε όμως όλη την αλήθεια η Ελλάδα δεν προσφέρεται για σοβαρές επενδύσεις και σε άλλους χώρους, διότι δεν τηρούνται οι νόμοι και άρα υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις υγιείς επιχειρήσεις και τους σοβαρούς δυνητικούς επενδυτές. Το γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι είναι λίγο πολύ γνωστό.

Και επειδή το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το αποτύπωμα της κοινωνίας είναι και αυτό θύμα της μη εφαρμογής των νόμων, με αποτέλεσμα να μην γίνονται επενδύσεις. Ενας επενδυτής που θα αποφασίσει να αγοράσει μία ελληνική ΠΑΕ δεν θα αποφασίσει με κίνητρο το συναίσθημα. Θα θέσει ορισμένα επενδυτικά κριτήρια και δείκτες πριν πάρει την απόφαση του.

Σε όλα τα σοβαρά κράτη η επένδυση στο ποδόσφαιρο έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Ο επενδυτής παίρνει υπόψη του όλα τα πιθανά έσοδα και όλα τα πιθανά έξοδα κι αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρόσημο των υπολογισμών θα είναι αρνητικό δεν πλησιάζει.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες ως επιχειρήσεις που είναι δύσκολα μεγιστοποιούν τα οικονομικά τους κέρδη και γι’ αυτό δύσκολα μπορούν πείσουν εύκολα επενδυτές. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι κατά κανόνα ζημιογόνες. Το ερώτημα είναι πώς ορίζεται το κέρδος των ποδοσφαιρικών ομάδων; Με άλλα λόγια, ποιες είναι όλες οι πιθανές πηγές εσόδων και ποια είναι όλα τα πιθανά έξοδα; 

Οι πιθανές πηγές νόμιμων εσόδων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Stoiximan Supper league είναι: Εσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, έσοδα από τη χρήση της ομάδας για την προώθηση άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών, προώθηση της ομάδας στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, πώληση εισιτηρίων και λοιπές χορηγίες.

Αν κάποιος ανατρέξει στους ισολογισμούς των ελληνικών ομάδων του big5 θα διαπιστώσει ότι είναι ζημιογόνες. Αρα η εξίσωση εσόδων-εξόδων βγάζει αρνητικό πρόσημο. Όχι ότι στη υπόλοιπη Ευρώπη, σ’ όλες τις χώρες υπάρχουν διαφορές. Για παράδειγμα η αγωνιστική επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης είχε σημαντική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα στην κατασκευαστική εταιρία του προέδρου της ομάδας. Η ομάδα είχε τεράστιες οικονομικές ζημιές, αλλά τα επιπλέον κέρδη της επιχείρησης του προέδρου της, λόγω της ανάμειξής του με την ομάδα, υπερκαλύπτουν τις ζημιές της ομάδας.

Τα έσοδα και έξοδα αποτελούν σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα των επενδύσεων σε μία ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτά όμως εξαρτώνται από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την λειτουργία των ποδοσφαιρικών ομάδων. Πλαίσιο το οποίο είναι λάστιχο στην Ελλάδα.

Μπορεί όμως ένας υγιείς επενδυτής να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σ’ αυτή τη λογική; Φυσικά και όχι. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να παρανομήσει, να γίνει κομμάτι της διαπλοκής και του παρασκηνίου ή να κινηθεί σ’ ένα θολό επιχειρηματικό περιβάλλον δεν έχει λόγους να πλησιάσει στο εγχώριο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Και επειδή όποιος σκέφτεται σοβαρά την εμπλοκή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρώτα θα κάνει έρευνα αγοράς, οπότε και θα μάθει τους κανόνες του παιχνιδιού προτιμάει να ρίξει κάπου αλλού τα λεφτά του από το να μπλεχτεί σ’ ένα παιχνίδι που παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.