Κάθε προπονητής στον καιρό του κι ο Ραζβάν… Τώρα!

Αρις Νικολάκης25 Οκτωβρίου 2023

Δε χωρά κουβέντα περί τούτου. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο πλέον, επιτυχημένος προπονητής του ΠΑΟΚ. Δεν το λέμε εμείς. Οι τίτλοι του το λένε. Να μας επιτρέψτε όμως, να μην είναι – καθ’ ημάς τουλάχιστον – ο πλέον, λατρεμένος. Κι εδώ χωρά πολλή κουβέντα.


Η πολλή κουβέντα οφείλεται στο… χάσμα των γενεών! Οι φίλαθλοι οι οποίοι έζησαν τον Πάμπλο Γκαρσία και δεν έζησαν τον Χρήστο Τερζανίδη, θεωρώντας αμφότερους ως «6άρια»… Φυσικά, προσκυνούν – που λέει ο λόγος - τη χάρη τού Πάμπλο Γκαρσία. Εμείς που ζήσαμε και τους δυο, δεν το συζητούμε. Τη χάρη του Χρήστου Τερζανίδη προσκυνούμε.

Επιμένοντας βέβαια, μία ζωή πως οποιαδήποτε σύγκριση ατόμων και συνόλων του ΠΑΟΚ αδικεί τον ίδιο τον ΠΑΟΚ. Ως εκ τούτου πάντα, απείχαμε ή τουλάχιστον, προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε, να απέχουμε από επιλογές καλύτερων παικτών και καλύτερων ομάδων στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Κάθε εποχή της έχει την δική της λάμψη. Κάθε εποχή της είναι ξεχωριστή. Κάθε εποχή της έχει την δική της αξία.

Αύριο λοιπόν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου φέρεται, να καθίσταται πρώτος στη λίστα των προπονητών με τις περισσότερες παρουσίες στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Με τον Άγγελο Αναστασιάδη δεύτερο. Τούτη είναι μία γενική εικόνα, ένα παζλ των προπονητών του ΠΑΟΚ με τα χρώματα των αριθμών. Η εικόνα αυτή είναι μία σύνθεση ειδικών εικόνων. Ήτοι, κάθε προπονητή ξεχωριστά. Ε, αυτές οι εικόνες του κάθε προπονητή ξεχωριστά δεν συγκρίνονται. Και δε συγκρίνονται επειδή δεν διαμορφώθηκαν υπό τις ίδιες συνθήκες και στις ίδιες εποχές.

Εμείς δεν συγκρίνουμε – και να μάς συμπαθούν, όσοι διαφωνούν - ακόμη και τις εικόνες με τους τίτλους κάθε προπονητή. Αποδεχόμαστε φυσικά, την υπεροχή του Ραζβάν Λουτσέσκου Είπαμε. Δε χωρά κουβέντα.

Αλλά… Δεν μπορούμε, να συγκρίνουμε τους τίτλους του Ραζβάν Λουτσέσκου με τού Λες Σάνον, επί παραδείγματι. Αν κι ο Άγγλος είχε την κορυφαία ομάδα όλων των του ΠΑΟΚ. Δεν είχε βέβαια, Ιβάν Σαββίδη. Είχε και δίκιο ο Λες Σάνον όχι για ένα αλλά για πολλά κλαπέντα Πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Κάθε προπονητής λοιπόν, του ΠΑΟΚ στον καιρό του. Κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου τώρα…

Μετά τις δυο σερί παταγώδεις αποτυχίες του πέρυσι και πρόπερσι αναμορφώνει (ενεστώτας ο χρόνος, έτσι;) εφέτος τον ΠΑΟΚ. Δίχως μάλιστα – και τούτο είναι το επί του παρόντος μέγα επίτευγμα του – στο ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, να έχει ενισχυθεί ο ΠΑΟΚ. Αναγεννιέται ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Γεννιέται ο Τόμας Μουργκ. Δικαιώνεται ο Χάρης Τσιγγάρας. Επανεμφανίζεται ο Στέφαν Σβαμπ. Κι ο ΠΑΟΚ φθάνει αήττητος στους Ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.