Νέος κύκλος συγκρούσεων ανοίγει στην ελληνική διαιτησία. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη της Ένωσης Διαιτητών κατά της ΕΠΟ δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το διοικητικό θέμα της διαιτησίας έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και τρία χρόνια.
Τότε που ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν περνούσε το κατώφλι του Μαξίμου και συναντούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφωνήθηκε μια ολιστική μελέτη, η οποία προβλέπει με σαφή τρόπο τα διοικητικά ζητήματα της διαιτησίας: Να ψηφίζει και ο εκπρόσωπος των διαιτητών στις γενικές συνελεύσεις της ΕΠΟ.
Πλέον η Ομοσπονδία δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει το δικαίωμα ψήφου και στους διαιτητές. Μόνο που διαφωνεί στη μέθοδο. Θέλει να συστήσει μία Ενωση Διαιτησίας που θα περιλαμβάνει και τους εν ενεργεία ρέφερι. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι σύνδεσμοι ανά την Ελλάδα έχουν ως μέλη μη εν ενεργεία διαιτητές.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κομβικό σημείο από το οποίο αρχίζουν οι αντεγκλήσεις. Ποιος θα πάρει το πάνω χέρι. Η διελκυστίνδα είναι ανάμεσα στους εν ενεργεία και στους μη εν ενεργεία. Είναι βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση οι εν ενεργεία θα έχουν την πλειοψηφία.
Όμως για ν’ αλλάξουν τα δεδομένα, πρέπει να υπάρξει και τροποποίηση στον αθλητικό νόμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι ο αθλητικός νόμος θα αλλάξει άρδην στα τέλη του 2024. Μέχρι τότε, τι γίνεται;
Η μειοψηφική άποψη στην Ενωση Διαιτητών εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια χρυσή τομή με την ΕΠΟ. Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Αν αρχίσουν να συζητούν τις επόμενες μέρες, η λύση θα βρεθεί στις αρχές του νέου έτους. Ετσι ώστε και οι διαιτητές να αποκτήσουν επιτέλους το δικαίωμα ψήφου.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τους εν ενεργεία διαιτητές από τις εξελίξεις. Όχι απαραίτητα να διοικήσουν, αλλά να έχουν συνδικαλιστικό ρόλο. Η συμμετοχή τους θα βοηθήσει ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές και να υπάρξει ένα μορατόριουμ ανάμεσα στην ΕΠΟ και στην ΟΔΠΕ.