Σε αδιέξοδη σύγκρουση το ελληνικό ποδόσφαιρο

Κυριάκος Θωμαϊδης17 Σεπτεμβρίου 2023

Η υπόθεση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ δεν θα μείνει έτσι. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η FIFA θα αντιδράσουν. Συνήθως η ΕΠΟ είχε σύμμαχο τη FIFA όταν προέκυπταν ζητήματα αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βρίσκεται τελείως απέναντι στην ελληνική. Διότι η αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ δεν αντίκειται μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στον ίδιο τον κανονισμό της FIFA.


Η κατάταξη των χειραγωγημένων αγώνων σε σοβαρούς και… ασόβαρους, προκάλεσε θυμηδία στη Ζυρίχη. Οι υπερεθνικοί αναρωτιούνται πλέον για την αντιληπτική ικανότητα των αξιωματούχων της ΕΠΟ: «Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν δημιουργεί υπόνοιες συγκάλυψης και σύντομα θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο;».

Υπάρχει και το μέτωπο με την κυβέρνηση. Εδώ και χρόνια οι εκάστοτε υπουργοί Αθλητισμού αποφεύγουν να συγκρούονται με την ΕΠΟ, φοβούμενοι την αντίδραση της FIFA και της UEFA. Γι’ αυτόν το λόγο παραβιάζουν συστηματικά τον αθλητικό νόμο 2725/99, ο οποίος στο άρθρο 27 προβλέπει ότι κάθε αθλητική ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να στέλνει προς έγκριση στον αρμόδιο υπουργό τους κανονισμούς της και τους πειθαρχικούς της κώδικες.

Αυτό ισχύει για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας εκτός από την ποδοσφαιρική! Μέχρι τώρα οι υπουργοί έκαναν τα στραβά μάτια, δεν απαιτούσαν από την ΕΠΟ την αποστολή των κανονισμών και των κωδίκων και γενικώς υπήρχε μια σιωπηρή συνενοχή.

Τώρα που έσκασε το μπαλόνι, ο Ι. Βρούτσης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει κατά γράμμα το νόμο. Αν η ΕΠΟ δεν του στείλει τον Πειθαρχικό Κώδικα και επιχειρήσει να τον εφαρμόσει από μόνη της, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού έχει δικαίωμα να άρει την αθλητική αναγνώρισή τους. Και στη συνέχεια να εκπέσουν των αξιωμάτων τους όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Αρκεί μια διαπιστωτική πράξη του ΓΓΑ Γ. Μαυρωτά.

Είναι προφανές ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται στα σχοινιά. Ή πρέπει να καταπιεί αμάσητο τον Πειθαρχικό Κώδικα ή θα επιλέξει τη διαδικασία της σύγκρουσης με την κυβέρνηση χωρίς να έχει σύμμαχο τη FIFA. Αποδεικνύεται ότι είδε το τυρί, αλλά δεν είδε τη φάκα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.