Όπως σημειώνουν κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε ένα κράτος που είναι υποχρεωμένο βάσει διεθνών συνθηκών να συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας με άλλες χώρες και θεωρούν ότι ενδεχομένως η κωλυσιεργία να οφείλεται σε άλλους λόγους.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι από όλους αυτούς έχουν ποινικό παρελθόν, αν έχουν συλληφθεί, γιατί έχουν κατηγορηθεί και αν κάποιοι από αυτούς στη χώρα τους θεωρούνται ηγετικά κεφάλια στον χουλιγκανισμό», υπογραμμίζουν.
Ωστόσο, σημειώνουν: «Συνήθως σε αυτά τα αιτήματα η απάντηση είναι άμεση. Θέλαμε να έχουμε όλων το παρελθόν -εφόσον υπάρχει- πριν πάνε στη Δικαιοσύνη, διότι είναι κατανοητό ότι είναι αλλιώς να είσαι σεσημασμένος και να έχεις κατηγορηθεί για παρόμοια αδικήματα».
Το αίτημα αυτό κατατέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις των Κροατών στο σύστημα Sirene (Supplementary Information Request at the National Entries (Αίτηση συμπληρωματικών πληροφοριών για εθνικές καταχωρίσεις). Από την ημέρα καταχώρησης μέχρι σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. έχει επικοινωνήσει επανειλημμένα με την άλλη πλευρά προκειμένου να λάβει απάντηση.
Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι αρμόδιο για την ανταλλαγή πληροφοριών.
- Όπως επισημαίνεται στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Τα καθήκοντα των εθνικών τμημάτων SIRENE περιλαμβάνουν:
- παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με καταχωρίσεις
- επικύρωση καταχωρίσεων για πρόσωπα που καταζητούνται με σκοπό τη σύλληψη
- επικοινωνία με τη χώρα που εξέδωσε την καταχώριση όταν έχει γίνει αντιστοίχιση και έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα
- επικοινωνία με τη χώρα που εξέδωσε την καταχώριση όταν δεν είναι δυνατή η λήψη των απαιτούμενων μέτρων
- εποπτεία της ποιότητας των δεδομένων και της συμβατότητας των καταχωρίσεων
- συντονισμός των διασυνοριακών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις καταχωρίσεις SIS
- διεκπεραίωση αιτήσεων πρόσβασης σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα
Νέος κύκλος ερευνών
Μέχρι τώρα σε κανένα από τα βίντεο που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία δεν έχει καταγραφεί η στιγμή της δολοφονικής επίθεσης στον άτυχο 29χρονο.
Για τον λόγο αυτό και έχει ανοίξει ήδη καινούργιος κύκλος ερευνών ως προς την αναζήτηση νέου οπτικοακουστικού υλικού το οποίο οι αστυνομικοί θα συλλέξουν με την μέθοδο πόρτα-πόρτα.
«Αν δεν υπάρξει το μαχαίρωμα σε βίντεο τότε είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο δολοφόνος. Γι’ αυτό και ψάχνουμε από την αρχή για νέο υλικό», σχολιάζει στο ethnos.gr αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.