Οι πρώτες μελέτες από την Κίνα το 2020 έδειξαν ότι οι άνθρωποι με ορισμένους τύπους αίματος - ιδιαίτερα με ομάδα αίματος Α - μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν, ενώ οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο μπορεί να προστατεύονται από τη μόλυνση.
Ορισμένες μικρές μελέτες επιβεβαίωσαν τις συνδέσεις, ενώ άλλες όχι, αφήνοντας τους ειδικούς της δημόσιας υγείας αβέβαιους σχετικά με το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο τύπος αίματος ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για τον COVID-19.
Ο Δρ Sean Stowell, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women's και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, κατόρθωσε να εξηγήσει αυτή τη σύνδεση ανακαλύπτοντας πως το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α - και επομένως εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α.
Μαζί με την ομάδα του, ο Stowell έκανε μια σειρά πειραμάτων για να κατανοήσει τη σχέση αυτή και ανέφερε τα αποτελέσματα σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό Blood.
Διαπίστωσε ότι, πράγματι, τα κύτταρα από άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2 από ό,τι τα κύτταρα από άτομα με ομάδα αίματος Ο.
Ο τύπος Ο είναι ουσιαστικά λευκό χαρτί όσον αφορά τις πρωτεΐνες της ομάδας αίματος, οπότε μπορεί να χρησιμεύσει ως παν-δότης και να μεταγγιστεί σε άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ και να μην προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Οι τύποι Α, Β και ΑΒ, ωστόσο, περιέχουν διαφορετικές ομάδες πρωτεϊνών, ή αντιγόνων, οι οποίες, όπως έμαθε ο Stowell, τους κάνουν να αλληλεπιδρούν διαφορετικά με τον ιό COVID-19.
Στις μελέτες, η ομάδα αίματος Α συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από 25% έως 50%, ανάλογα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Τα κύτταρα της ομάδας αίματος τύπου Α ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα, μάλιστα, στο να μολυνθούν από τους ιούς της παραλλαγής Omicron.