Απώλεια μυϊκής μάζας: Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να την επιταχύνει

Metrosport Team25 Ιουνίου 2023

Τη λίστα με τις επιπτώσεις από την κατάχρηση αλκοόλ έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, σύμφωνα με την οποία πλάι στα προβλήματα υγείας όπως η ηπατική κίρρωση, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες μπορεί να προστεθεί η απώλεια μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με τις ερευνήτριες Αilsa Welch και Jane Skinner, Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Λέκτορα Ιατρικής Στατιστικής αντίστοιχα, για τις ανάγκες μιας «από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησε έναν μεγάλο πληθυσμό ανδρών και γυναικών με μεγάλη διακύμανση στην κατανάλωση αλκοόλ» ανέτρεξαν στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και στα δεδομένα 200.000 σχεδόν ατόμων ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών σχετικά με τη μέση κατανάλωση αλκοόλ και τη μυϊκή μάζα, προσαρμόζοντάς τα σε τυχόν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η πρόσληψη πρωτεΐνης και το κάπνισμα.

Μετά από μια σειρά ενέργειες που θα διασφάλιζαν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων -διαφορετική ανάλυση σε άνδρες και γυναίκες λόγω διαφορετικής δομής του σώματος, κλιμάκωση της μυϊκής μάζας ανάλογα με το μέγεθος του σώματος καθώς οι πιο ογκώδεις άνθρωποι έχουν περισσότερους μυς- έκαναν χρήση ενός στατιστικού μοντέλου που θα απεικόνιζε τον τρόπο που η μυϊκή μάζα διαφοροποιείται σύμφωνα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • συνολικά, όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ ελαττωνόταν η μυϊκή μάζα
  • τα αποτελέσματα γίνονταν εμφανή μετά από περίπου μία μονάδα αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες (λίγο λιγότερο από ένα μικρό ποτήρι κρασί) και λίγο λιγότερο από δύο μονάδες για τις γυναίκες (το ισοδύναμο μιας μπίρας)
  • οι άνδρες και οι γυναίκες από τα πιο «γερά ποτήρια» -κατανάλωναν 20 μονάδες περίπου την ημέρα, όσο δύο μπουκάλια κρασί ή δέκα μπίρες- είχαν 4%-5% λιγότερη μυϊκή μάζα από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Όπως σημειώνουν οι δύο ερευνήτριες, «συγκρίνοντας αυτή τη διαφορά με τη μέση ετήσια απώλεια της μυϊκής μάζας (περίπου 0,5%), τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σχετικά με την υγεία μας καθώς γερνάμε».

Καμπανάκι κινδύνου για τους ηλικιωμένους

Η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει άμεση αιτιώδη σχέση, σύμφωνα με τις ερευνήτριες, καθώς οι μετρήσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και απώλειας μυϊκής μάζας έγιναν ταυτόχρονα και παρακολουθήθηκε η εξέλιξη των δύο μεταβλητών σε βάθος χρόνου.

Μια ακόμη βασική αδυναμία της έρευνας ήταν ότι δεν αποκάλυψε το αντίκτυπο της κατανάλωσης αλκοόλ στις ηλικίες 70 ετών και άνω, λόγω μικρής αντιπροσώπευσης στο πληθυσμιακό δείγμα. «Είναι πιθανό οι επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ να είναι πιο δραματικές για τους ηλικιωμένους, επειδή το αλκοόλ θα μπορούσε να αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες επιταχύνουν την απώλεια μυϊκής μάζας στην τρίτη ηλικία, όπως οι αλλαγές στη σύσταση του σώματος ή η αύξηση της φλεγμονής» σχολιάζουν και προσθέτουν την ανάγκη οι μελλοντικές έρευνες να εστιάσουν στα άτομα 75 ετών και άνω.

Αν και η σταδιακή μείωση του μυϊκού ιστού ξεκινά σταδιακά από την ηλικία των 30 ετών, κατά το γήρας αυξάνει ραγδαία ρυθμούς οδηγώντας σε σαρκοπενία, κατάσταση που σχετίζεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, κατάγματα, πτώσεις, διαβήτη τύπου 2, αδυναμία ακόμη και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η κατάσταση ωστόσο μπορεί να προληφθεί με τον περιορισμό του αλκοόλ, σωματική άσκηση και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.