Είναι σαφές-και αυτό το έχουν συζητήσει και στα γραφεία της Τούμπας-ότι ο ΠΑΟΚ για να κάνει πρωταθλητισμό απαιτείται σοβαρή μεταγραφική ενίσχυση. Το βράδυ της ήττας στον τελικό Κυπέλλου από την ΑΕΚ, όταν οι οπαδοί είχαν συζήτηση με τον Γιώργο Σαββίδη και άλλα στελέχη της ομάδας, έγινε λόγος για οκτώ μεταγραφές και είναι σαφές αν η ποσότητα συνδυαστεί με ποιότητα, τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός.
Ωστόσο, επειδή οι μεταγραφές δεν γίνονται όλες μαζί (και ενδεχομένως για τον τελικό αριθμό παίξει ρόλο το αν ο ΠΑΟΚ μπει στην φάση των ομίλων του Conference League), αυτό που προέχει για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και το τιμ του είναι να διαμορφωθεί ένα ρόστερ που θα πετύχει τον πρώτο στόχο, αυτό της πρόκρισης στους ομίλους, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα η ομάδα να πάθει ένα κάζο όπως το περσινό με την Λέφσκι.
Το πάθημα με την βουλγαρική ομάδα είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά στα γραφεία της Τούμπας και θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί και οδηγό για το τι δεν πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ φέτος.
Καταρχάς, αυτό που τονίζεται στις συζητήσεις που γίνονται είναι μία χαρακτηριστική διαφορά σε σχέση με πέρυσι: πέρυσι ο ΠΑΟΚ μπήκε στους αγώνες της Ευρώπης χωρίς να έχει έναν κορμό, κάτι που δεν ισχύει φέτος. Αν δούμε την ενδεκάδα που αγωνίστηκε στο ματς της Σόφιας με την Λέφσκι θα παρατηρήσουμε ότι από την σεζόν 2021-2022 υπήρχαν 4+1 βασικοί. Ο Ινγκασον, ο Ντόουγκλας, ο Σβαμπ, ο Αντρια και ο Βιεϊρίνια που όμως στην πορεία της σεζόν έδειξε ότι, βιολογικά, πως δεν είχε ρόλο βασικού.
Οι υπόλοιποι έξι (Κοτάρσκι, Ράφα Σοάρες, Κάργας, Ντάντας, Κουαλιάτα και Κούτσιας) συν τους παίκτες που μπήκαν αλλαγή, που πλην Κούρτιτς όλοι ήταν νέοι στην ομάδα (Φιλίπε Σοάρες, Κωνσταντέλιας, Νάρεϊ και Τόμας). Αντίθετα, φέτος, ο ΠΑΟΚ-για τα ματς των προκριματικών και όχι για πρωταθλητισμό για να μην παρεξηγηθούμε-έχει έναν κορμό παικτών στις 10 από τις 11 θέσεις. Κοτάρσκι, Σάστρε ή Λύρατζης, Ινγκασον, Κουλιεράκης,, Ράφα Σοάρες, Ντόουγκλας, Σβαμπ, Κωνσταντέλιας, Αντρια. Τάισον ή Νάρεϊ (αν γρήγορα επανέλθει από την περιπέτεια υγείας). Απόλυτα κενή είναι η θέση του φορ, γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί ότι η απόλυτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση επιθετικού. Φυσικά, δεν αρκεί μόνο αυτή η κίνηση για να αισθάνεται το τεχνικό τιμ ότι καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες των προκριματικών. Ένας ακόμη παίκτης για την φροντ λάιν, ένας χαφ και ένας αριστερός μπακ, θα δώσουν στα πρώτα ματς των προκριματικών τα όπλα να ανταποκριθεί. Και επαναλαμβάνουμε: για πρωταθλητισμό ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί άλλες τόσες μεταγραφές, ποιοτικές επίσης για να μπορεί να αισθάνεται ότι θα κοντράρει δυνατά για την κορυφή.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός και μένει να φανεί αν θα υλοποιηθεί στην πράξη στο μεγαλύτερο ποσοστό του ή η ομάδα πληρώσει αστοχίες όπως συνέβη πέρυσι με την υπόθεση φορ μετά την πώληση του Τσόλακ και τον τραυματισμό του Ολιβέιρα.
Ρεπορτάζ: Κ.Πετρωτός, Γ.Ζαΐρης