Τρεις μονάδες έχασε σε σχέση με το 2019 η Νέα Δημοκρατία στη Β' εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όμως πήρε μία έδρα παραπάνω με την πεντακομματική Βουλή και την απλή αναλογική και στη μάχη του σταυρού ήρθαν τα πάνω κάτω.
Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδείχτηκε και πάλι δεύτερο κόμμα, αυτή τη φορά όμως με δέκα μονάδες λιγότερες. Οι βουλευτές που αναδεικνύει είναι και πάλι δύο, και οι δύο του 2019.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά του στη Β' Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας ανέδειξαν νικητή το νέο έναντι του παλιού.
Η Ελληνική Λύση αποδείχτηκε ισχυρή στην περιοχή, ανέβασε το ποσοστό της σημαντικά και εξέλεξε εκ νέου τον ίδιο βουλευτή.
Το ΚΚΕ επίσης σημαντικά ενισχυμένο αυτή τη φορά, εκλέγει βουλευτή, ενώ στην πέμπτη, αλλά εξωκοινοβουλευτική θέση η ΝΙΚΗ με το θεαματικό 5,62% και έκτη η Πλεύση Ελευθερίας, που έχει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια ποσοστό εισόδου στη Βουλή (3,67%).
Η συμμετοχή κινήθηκε ψηλά στη Β' Θεσσαλονίκης, αγγίζοντας το 70%, που έχει τη σημασία του και, παρότι οι εγγεγραμμένοι ήταν λιγότεροι από το 2019 (περίπου 3.000), ψήφισαν φέτος 15.000 περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Σήμερα όλοι στη Β' Θεσσαλονίκης θα μιλούν για την πορεία της σταυροδοσίας, τις ανατροπές, τις νέες εισόδους στη Βουλή, τις αποτυχίες και επιτυχίες. Η κουβέντα άρχισε από χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Η γαλάζια... πεντάδα
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τέσσερις βουλευτές και οι μονομάχοι του ψηφοδελτίου ήταν τέσσερις. Εξελέγησαν όλοι. Το κόμμα πήρε τις ψήφους του 2019 σε απόλυτους αριθμούς (και μάλιστα λίγα ψηφοδέλτια παραπάνω), παρά τη μείωση του ποσοστού του. Όλα καλά; Αντικειμενικά ναι, αλλά...
Η τέταρτη έδρα ήταν απρόσμενη για τη ΝΔ. Και στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με λίστα, η Βουλή πιθανώς να μην είναι πεντακομματική. Οπότε με το βλέμμα ένα μήνα μπροστά ένας θα χάσει την έδρα και θα προλάβει μόνον την τυπική συγκρότηση της Βουλής και μια βόλτα στο Κοινοβούλιο, η οποία θα είναι πιθανότατα η τελευταία για την επόμενη τετραετία. Αυτό λέει η λογική. Οι εκλογές όμως δεν είναι μόνον λογική. Και η προοπτική της πεντακομματικής Βουλής μετά τις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες του τέταρτου της γαλάζιας λίστας.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος επιβεβαίωσε όσα διαπιστώναμε όλοι από τις συγκεντρώσεις του. Η δυναμική του φαινόταν εδώ και πολύ καιρό. Κράτησε χαμηλά την μπάλα και δικαιώθηκε. Λειτούργησε πολύ η υποστήριξη από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και ο γιατρός δεν επανεξελέγη απλά, αλλά πετυχαίνει την πρωτιά απέναντι σε έναν δεδομένα δυνατό αντίπαλο στη Β' Θεσσαλονίκης, τον Θόδωρο Καράογλου. Με την καταμέτρηση να υπολείπεται σε ακόμη 50 εκλογικά τμήματα, ο κ. Βαρτζόπουλος έχει ξεπεράσει ήδη τους σταυρούς προτίμησης του 2019 και βλέπει την πρώτη θέση καθαρά, παρότι δεν την έχει «κλειδώσει» τυπικά μέχρι το τέλος της καταμέτρησης.
Ο Θεόδωρος Καράογλου είδε αυτή τη φορά να αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του στη Β' Θεσσαλονίκης. Έχασε σταυρούς σε σχέση με το 2019 και μάλιστα αρκετούς. Και με την προσθήκη των τελευταίων 50 τμημάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 30.000 σταυρούς, όπως έκανε πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους γαλάζιους πόλους στη Β' Θεσσαλονίκης.
Στην τρίτη θέση ο Φάνης Παπάς, αυτή τη φορά εξελέγη βουλευτής, καθώς αύξησε θεαματικά τους σταυρούς του συγκριτικά με την πρεμιέρα στο ψηφοδέλτιο πριν από τέσσερα χρόνια, όπου έδειξε ότι ήταν η ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή. Ο κ. Παπάς ήταν από τις περιπτώσεις των υποψηφίων που δύσκολα κάποιος καταλάβαινε γιατί έμεινε εκτός Βουλής την προηγούμενη τετραετία. Εξήγηση υπάρχει και είναι πολύ απλή. Σε ένα τόσο δύσκολο ψηφοδέλτιο, με ισχυρούς υποψηφίους, κάποιος έπρεπε να μείνει εκτός. Ήταν ο πρωτάρης... Αυτή τη φορά όμως, ο κ. Παπάς μπαίνει στη Βουλή και προφανώς θα είναι σίγουρα και στη Βουλή της τετραετίας, που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές σε περίπου έναν μήνα. Το γεγονός ότι ο κ. Παπάς το δούλεψε από την πρώτη μέρα των προηγούμενων εκλογών απέδωσε. Έμαθε από τα στραβά και τα πήγε εξαιρετικά.
Ο Σάββας Αναστασιάδης έχασε αυτή τη φορά σταυρούς σε σύγκριση με το 2019 και από τη δεύτερη θέση βρέθηκε στην επισφαλή τέταρτη. Έδειξε πάντως ότι διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του στη Β' Θεσσαλονίκης, είναι εκ νέου βουλευτής και θα πρέπει να περιμένει αφενός την ανακοίνωση της λίστας για τις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, αφετέρου την επανάληψη των χτεσινών αποτελεσμάτων, ώστε να είναι και πάλι στο Κοινοβούλιο.
Στους μη εκλεγμένους η αναμενόμενη πέμπτη θέση της Κατερίνας Ζιούτα, η οποία έκανε θεαματική εμφάνιση σε αυτές τις εκλογές, πατώντας στις βάσεις που έβαλε το 2019. Φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει και τους 13.000 σταυρούς με την προσθήκη και των τελευταίων τμημάτων, κάτι που συνιστά αξιοσημείωτο κατόρθωμα, καθώς ο αγώνας της ήταν προσωπικός και το δούλεψε στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Έβαλε τις κατάλληλες υποθήκες για την επόμενη μέρα και είναι νικήτρια των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, όπως και να το δει κάποιος. Είναι το πολιτικό asset του Μητσοτάκη στη Β' Θεσσαλονίκης πλέον και με τη... βούλα του κόσμου.
Το άχαστο δίδυμο
Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και Δώρα Αυγέρη περίμεναν απλώς την επιβεβαίωση της κάλπης σε μια προδιαγεγραμμένη μάχη. Επανεξελέγησαν και οι δυο βουλευτές.
Το κόμμα τους έχασε περί τις 16.000 ψήφους στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια σε σχέση με το 2019, αλλά ο μεν κ. Φάμελλος διατήρησε την πρωτιά του, με σημαντικές όμως απώλειες σταυρών (περίπου 5.000 συγκριτικά με το 2019), ενώ η κ. Αυγέρη κατόρθωσε και να αυξήσει τους σταυρούς προτίμησης αυτή τη φορά (πάνω από 2.000 επιπλέον), κόντρα στο κύμα.
Η μεγάλη ανατροπή
Τη μεγάλη ανατροπή όμως την είχαμε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Όσοι έβλεπαν ως θεαματική την είσοδο του πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θανάση Γλαβίνα, με το ισχυρό για τη Β' Θεσσαλονίκης όνομα, λόγω του πατρός, στο ψηφοδέλτιο, δικαιώθηκαν.
Ο Θανάσης Γλαβίνας έκανε πρεμιέρα ανατροπής και βγήκε πρώτος σε ψήφους, χωρίς να ιδρώσει τη νύχτα των εκλογών. Η δυναμική του φαινόταν και δεν διαψεύστηκε. Πλέον είναι με την εμπιστοσύνη των πολιτών η ισχυρή πράσινη φωνή στη Β' Θεσσαλονίκης.
Κι αν η πρωτιά Γλαβίνα δεν συνιστά μεγάλη έκπληξη, η υποχώρηση του παραδοσιακού ισχυρού πόλου της Β' Θεσσαλονίκης για το ΠΑΣΟΚ κάτω κι από τη δεύτερη θέση, του Γιώργου Αρβανιτίδη, συνιστά πραγματικά έκπληξη. Οι πράσινοι ψηφοφόροι της Β' Θεσσαλονίκης επένδυσαν στον νέο. Φάνηκε στην κάλπη.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πήρε πάνω από 8.000 επιπλέον ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2019. Αυτός ο «νέος» κόσμος που εμπιστεύτηκε το κόμμα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατευθύνθηκε περισσότερο προς τους νέους του ψηφοδελτίου, παρά προς τους παλιούς.
Ο Κώστας Πετρίδης, που είχε εμφανιστεί το 2019 και είχε πάρει την τρίτη θέση, αυτή τη φορά διπλασίασε τους σταυρούς του. Η είσοδος του Δημήτρη Στοϊτσα ήταν δυναμική, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε και τη σταυροδοσία από τα τελευταία τμήματα να ενσωματώνεται, για να έχουμε την τελική θέση κατάταξης του Γιώργου Αρβανιτίδη, που προσωρινά είναι τέταρτος. Για εν ενεργεία βουλευτή δεν είναι καλό αποτέλεσμα, αν και σε απόλυτα νούμερα, ο κ. Αρβανιτίδης έπιασε και μάλλον θα ξεπεράσει τους σταυρούς του 2019.
Εντυπωσιακή άνοδος για τους «μικρούς»
Η Ελληνική Λύση αύξησε εντυπωσιακά τις ψήφους που πήρε σε σχέση με το 2019. Από τις 10.555 θα φτάσει τελικά περίπου στις 16.000. Κυρίαρχος ο βουλευτής, Κώστας Χήτας, που διπλασίασε τους σταυρούς του.
Τρεις χιλιάδες περισσότερα ψηφοδέλτια σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν πήρε το ΚΚΕ, με τον Λεωνίδα Στολτίδη να επανεκλέγεται άνετα.
Και βέβαια υπάρχει η ΝΙΚΗ, που έπιασε ένα ποσοστό «μαγικό» (5,62%) και πάνω από 11.000 ψήφους, το οποίο εάν επαναληφθεί στις επόμενες εκλογές και το κόμμα κατορθώσει πανελλαδικά να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 3% και να μπει στη Βουλή θα εκλέξει στη Β' Θεσσαλονίκης βουλευτή κι αυτός θα είναι ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.
Στις 7.500 ψήφους και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έπιασε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια το όριο εισόδου στη Βουλή (3,67%) και με πρώτες σε σταυρούς δυο γυναίκες, τη Νικολέττα Μπουραζάνη και την Αρετή Παπαϊωάννου, που πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τη σειρά κατάταξής τους.
Χαμηλές πτήσεις αυτή τη φορά για το ΜέΡΑ25 στην περιοχή, που έχασε ψηφοφόρους και το ποσοστό του μειώθηκε σημαντικά.