Debate: Χωρίς νικητές και χαμένους, οι παρακολουθήσεις στο επίκεντρο

Metrosport Team11 Μαΐου 2023

Χωρίς νικητές και χαμένους κύλησε το debate των πολιτικών αρχηγών καθώς και οι έξι απέφυγαν τα λάθη και κινήθηκαν σε ασφαλείς ατραπούς στις ερωτήσεις που τους έκαναν οι δημοσιογράφοι.



Σημαντικότερη στιγμή της διαδικασίας ήταν οι απαντήσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων καθώς τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφείς ότι επιθυμούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι «εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς».

«Δε σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί», ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να δοθούν επιτέλους απαντήσεις ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι δική του θέση είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για την παρακολουθήσή του. Απέφυγε, πάντως να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του κ. Παπαδάκη αναφορικά με το αν σε όσους πρέπει «να πάνε φυλακή» συγκαταλέγεται και ο Πρωθυπουργός.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μονοπώλησε το ενδιαφέρον και στο τέλος του debate καθώς ο κ. Ανδρουλάκης εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ τόνισε: «Το ποιος πρέπει να πάει φυλακή, είναι θέμα της δικαιοσύνης. Θα κάνει τη δουλειά της η δικαιοσύνη και όποιος πρέπει θα βρεθεί προ των ευθυνών του. (…) Θα μάθουμε πολλά και πιστεύω ότι θα θωρακιστεί η χώρα. Έγινε γόνιμη συζήτηση στο ντιμπέιτ. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μπαίνουμε σε mood συνεννόησης. Είναι χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου, να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής. (…) Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή που το κράτος θα είναι εγγυητής του δημόσιους συμφέροντος. Αυτό που λέω για φυλακές είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος. (…) Εγώ θα κάνω ό,τι έχω πει στον ελληνικό λαό. Ζητώ ποσοστό νίκης. Δεν χρειάζεται μια από τα ίδια».

Το πολιτικό συμπέρασμα του debate

Βασικό πολιτικό συμπέρασμα του debate – το οποίο έχει τη δική του σημασία για την επόμενη των εκλογών - αποτελεί ότι το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης κράτησε σκληρή γραμμή απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως σε ό,τι αφορά των θέμα των παρακολουθήσεων ενώ, όποτε είχε ευκαιρία, έπαιρνε αποστάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης: Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνίστρια

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική του τοποθέτηση στο debate ανέφερε τα εξής: «Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές . Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική , μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει.

Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο.

Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε. Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε».

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο βήμα για την αλλαγή»

Στη «δυνατότητα» που έχουν οι πολίτες να φέρουν με την ψήφο τους τη «μεγάλη αλλαγή» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελική του τοποθέτηση στο debate απευθυνόμενος σε όλους ανεξάρτητα με το αν είναι «αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι».

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν, οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη μέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας».

Όπως σημείωσε, «είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή», ενώ επισήμανε πως είναι εκλογές «με απλή αναλογική και με απλή λογική», καθώς τον πρώτο λόγο για την κυβέρνηση θα την έχει το πρώτο κόμμα. Προσέθεσε, δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «πρώτο, σημαντικό και μεγάλο βήμα» για την «αλλαγή» και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που «θα αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές μας», θα «νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη», θα προχωρήσει στην αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας».

«Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση», συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε πως έκαναν λάθη, άλλα «κυβέρνησαν με εντιμότητα». Ανέφερε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να πετύχει σε στόχους, όπως η ρύθμιση του χρέους ή η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν κυβέρνησε με βάση το δικό του πρόγραμμα.

«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία και στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανδρουλάκης: Αυτό που λέω τώρα θα το λέω και την επόμενη των εκλογών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στην τελική τοποθέτησή του στο debate των πολιτικών αρχηγών έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. « Στις 21 Μαΐου κρίνεται εάν αλλάξει ριζικά η χώρα ή θα παραμείνει σε μια από τα ίδια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην οικονομία και τη θεσμική παρακμή που έχει προκύψει.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα υπάρξει. Αλλά τι κυβέρνηση θα είναι αυτή για τη χώρα;» και έθεσε το βασικό πλαίσιο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συνόψισε σε τρεις λέξεις:

  • Εμπιστοσύνη η οποία, σημείωσε, για να αποκατασταθεί απαιτείται αξιοκρατία παντού και διαφάνεια με όλες τις αποφάσεις στη Διαύγεια.
  • Αξιοπρέπεια η οποία σημαίνει, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ισχυρό Κοινωνικό Κράτος με τον πολίτη να μπορεί να πηγαίνει στο ΕΣΥ ξέροντας ότι θα βρει ανταπόκριση στο πρόβλημά του και Ισχυρή Δημόσια Παιδεία για όλους.
  • Ανάπτυξη και προοπτική με σταθερή πορεία της οικονομίας με παραγωγή και εξωστρέφεια κι «όχι μια χώρα απέραντο real estate».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε ισχυρή εκλογική δύναμη για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή με αξιοπρέπεια λέγοντας: «Μπορούμε, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή, να κάνουμε την αλλαγή».

www.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.